Pamirškite, ką esate girdėję: Jupiteris nesisuka apie Saulę  (15)

Jupiteris, penktoji planeta nuo Saulės, [Žemė, jei primiršote, jau 20 metų yra trečias luitas nuo Saulės], dujų milžinas, ir Juno misijos tikslas, yra gigantiškas. Išdidus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, toks išdidus, kad net apie Saulę nesiteikia suktis. Na, jis, aišku, sukasi, bet ne visai apie Saulę. Kadangi jo masė 2,5 didesnė už visų kitų Saulės sistemos planetų bendrą masę, jis pakankamai didelis, kad Jupiterio ir Saulės gravitacijos centras būtų ne žvaigždės viduje — jis yra erdvės taške, šiek tiek virš saulės paviršiaus.

Štai kaip tai vyksta.

Kai kosmose lengvesnis objektas sukasi apie sunkesnį, jis nebrėžia idealaus rato – abu objektai sukasi apie bendrą masės centrą.

Kai smulkutis objektas, tarkime, Žemė, sukasi apie daug didesnį dangaus kūną, Saulę — gravitacijos centras yra taip arti didesniojo objekto centro, kad į šį fenomeną galima nekreipti dėmesio. Didesnysis objektas atrodo nejudantis, o mažesnysis brėžia apie jį ratą.

Bet tikrovė visada daug sudėtingesnė.

Pavyzdžiui, kai Tarptautinė kosminė stotis (TKS) skrieja apie Žemę, tiek Žemė, tiek TKS sukasi apie bendrą masės centrą. Bet šis gravitacijos centras taip arti Žemės centro, kad planetos judėjimo neįmanoma užfiksuoti — o TKS apie planetą suka praktiškai idealiu apskritimu.

Tas pats pasakytina apie daugumos planetų sukimąsi aplink Saulę. Saulė yra nepalyginamai didesnė už Žemę, Venerą, Merkurijų ar net Saturną, tad jų bendri su saule masės centrai glūdi giliai pačioje žvaigždėje.

Apie Jupiterį to pasakyti nevalia.

Dujų milžinas toks didelis, kad bendras jo ir Saulės masės centras, kitaip, baricentras, yra nutolęs nuo žvaigždės vidurio per 1,07 Saulės spindulio — kitaip tariant, yra virš Saulės paviršiaus pakilęs per 7% Saulės spindulio. Saulė ir Jupiteris sukasi apie tą erdvės tašką.

Šis (neatitinkantis mastelio) animuotas vaizdas iš NASA iliustruoja tai:

Taip iš esmė ir juda Saulė ir Jupiteris — nors, aišku, dydžiai ir atstumai yra toli gražu ne tokie. Jupiteris, koks didingas bebūtų, tesudaro nedidelę Saulės dalį.

Bet kitą kartą, norėdami nustebinti pašnekovą, galėsite ištarti lyg tarp kitko, kad Jupiteris nesisuka apie Saulę.

Rafi Letzter
www.techinsider.io

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(69)
(16)
(53)

Komentarai (15)