Lietuviai vis aktyviau registruoja patentus, o kai kurios idėjos stebina ir užsieniečius (Video)  (2)

Pastaraisiais metais Valstybinis patentų biuras (VPB) skelbia sulaukiantis vis daugiau paraiškų išradimams, o aktyviausiai tuo užsiima šalies universitetai ir verslo įmonės. Lietuviai prioritetą teikia aukštosioms technologijoms, o patentuojami išradimai susiję su įvairiausiomis sritimis: pradedant energetika ir biotechnologijomis, baigiant maistu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

VPB direktoriaus pavaduotojas Žilvinas Danys teigia, kad paraiškų skaičius kasmet auga vidutiniškai 18 proc., o paklausa Europos patentams paskutiniais metais padidėjo 28 proc.

„Atrodytų, kad dauguma patentų yra teorinio pobūdžio, sunkiau pritaikomi praktikoje, tačiau mūsų patentų biuro darbuotojai pastebi, kad jie tampa vis labiau pritaikomi, – sako Ž.Danys. – Lietuvių išradimai dažniausiai yra susiję su aktualiausiomis temomis – atsinaujinančios energijos ištekliais, šilumos išgavimas, maisto pramonė, optinės technologijos, lazeriai, jau nekalbant apie biotechnologijas, kurios yra lyderiaujančios mūsų šalyje pagal aukštųjų technologijų pritaikymą.“

Lietuvos išradėjų idėjos gali nustebinti ne vieną. Pavyzdžiui, neseniai vienam universitetui išduotas patentas darbo organizavimo būdui, kuris leidžia stebėti žmogaus funkcionalumą, darbingumą – stebimas širdies darbas, kvėpavimas, nuovargis, dėmesio sukoncentravimas. Tokia sistema galėtų būti panaudota medicinos tikslais (pvz., operacinėse ar kitose vietose, kur reikalingas dėmesingumas).

Kiti išradėjai patentuoja novatoriškus statybos būdus, kurie pastatuose užtikrina šilumos taupymą, ar įrenginius, kurie galėtų išgauti šilumą iš tamsos ir šalčio. Lietuviai garsėja ir išradimais lazerių srityje.

Spaudos konferencijoje buvo paminėta ir kompanija „Friday lab“, sukūrusi unikalų produktą žvejams – išmanųjį žuvų ieškiklį „Deeper“, kuris būdamas vandenyje į naudotojo telefoną siunčia duomenis apie tai, kur tuo metu yra daugiausiai žuvų. Siūlome pasižiūrėti šio produkto pristatymą:

Permainos

VPB atstovai informavo apie artėjančią Europos patentų sistemos reformą, kurios tikslas – sudaryti galimybę lengviau ir pigiau užregistruoti patentą, kuris galiotų visoje Europoje. Sukūrus vieningą Europos patentų biurą ir patentų teismą, verslininkams ar išradėjams nebereikės registruoti patentų skirtingose šalyse ir bus paprasčiau ginčyti patentų pažeidimus.

„Sukūrus vieningą sistemą, apie 70 tūkst. Europos patentų, kurie kasmet išduodami Europos patentų tarnybos, įsigalios Lietuvoje. Tai yra aiški žinia verslui – viena vertus, bus lengviau ir pigiau patentuoti išradimus, nes mažėja kaštai, tačiau tai yra didelis iššūkis verslui, pramonei, nes gerokai išaugs konkurencija“, – pastebėjo Ž.Danys.

Tikimasi, kad naujoji sistema pradės veikti iki 2015 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(15)
(0)
(3)

Komentarai (2)