Ką veikia paukščiai ant ledo lyčių?  (0)

Kartą, spaudžiant vienam iš paskutinių žiemos šalčių, studentų ekskursijos Vilniuje metu, nuo Žaliojo tilto stebėjome nuostabų ledonešį: Nėries vaga pilna ledo lyčių, nusėtų varnomis ir žvirbliais. Studentai klausė: ką paukščiai veikia ant ledo lyčių užuot tupėję ant medžių šakų?

Ne iš karto sumojau pasitelkti termodinamikos žinias, todėl mėginau ieškoti “gelbstinčių situaciją” atsakymų: gaudo žuvis, ilsisi, galų gale visai juokais – mėgaujasi kraštovaizdžiu ar keliauja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paanalizavus situaciją paaiškėjo, kad paukščiai šį tą “nutuokia” apie fazinius virsmus. Ne paslaptis, kad l kg ledo, kurio temperatūra 0°C, virsdamas vandeniu paima iš aplinkos 80 kcal šilumos. Vykstant atvirkščiam procesui, vandens virtimui ledu (kristalizacijai), kiekvienas ledo kilogramas tiek pat šilumos atiduoda aplinkai, minėtos situacijos atveju – ledo lyties aplinkos orui. Dabar jau aišku, kad paukščiai speiguotą žiemos dieną šildosi ant ledo lyčių!

Be abejonės, kiekybinis šios situacijos sprendimas nėra toks paprastas: pirmiausia reikėtų apskaičiuoti išsiskiriančią vandeniui sušąlant šilumą. Po to išsiaiškinti, kaip tas šilumos kiekis pasiskirsto tarp dalyvaujančių šilumokaitos procese terpių: vandens, paties ledo ir aplinkos oro. Žinant kiek oras gauna šilumos galima būtų įvertinti jo temperatūros padidėjimą. Tačiau mūsų tikslas – suvokti šio reiškinio fiziką.

Kauno technikos kolegija
Dėstytojas A. Gavėnas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Artūras Gavėnas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)