Gamtos ir visuomenės dėsnių sąsajos. Penkta dalis: įtampa, krizinė masė  (0)

Įtampa - elektros skyriaus fizikinis terminas, dydis, apibūdinantis potencialų (elektrinio lauko energijos ir krūvio santykių) skirtumą tarp dviejų elektrinio lauko taškų. Jei elektriniame lauke du skirtingus potencialus sujungsime laidininku, tarp jų pradės tekėti elektros srovė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mechanikoje ši sąvoka gali būti suprantama kaip aukščių (potencinių energijų) skirtumas. Gravitaciniame lauke kūnas savaime judės mažesnio potencialo link: kris paleistas iš tam tikro aukščio akmuo, vamzdžiu iš aukštesnio jo galo žemesnio link tekės skystis, nuo nuožulnios plokštumos riedės kamuolys.

Analogiškas pavyzdys termodinamikoje – temperatūrų ar slėgių skirtumas. Dėka jo šiluma savaime teka iš šaltesnio kūno į šaltą, o iš prakiurusios automobilio kameros veržiasi oras tol, kol aplinkos ir kameroje esančio oro slėgiai susilygina.

Krizinė masė – atomo branduolio fizikos terminas, nusakantis branduolinio kuro masės ribą, kurią pasiekus prasideda nevaldoma sunkiųjų elementų (urano ar kt.) branduolių dalijimosi reakcija – akimirksniu atsipalaiduoja milžiniškas energijos kiekis - sprogsta atominė bomba.

Kai tarp draugų, šeimos narių, bendradarbių, mokytojo/dėstytojo ir mokinio/studento susidaro „aukšta įtampa“, „aukščių“ skirtumas ar prisikaupia „garo“ ir tai viršija „krizinę masę“, santykių bomba gali sprogti. Tokiu atveju būtinas laidininkas nuleisti „garui“. Tam tikslui puikiai tinka psichologų ar tiesiog išmintingų žmonių siūloma universali priemonė – nuoširdus pokalbis po kurio turėtų sekti abipusės nuolaidos. Nepamirškim – esam sukurti bendrauti!

Įtampos kyla ir tarp visuomenės sluoksnių, šalių. Dėl šios priežasties vyksta piketai, streikai ir net karai. Čia taip pat būtini kompromisai, kurių dėka susilygina „potencialai“, „aukščiai“, „temperatūros“ ar „slėgiai“. Politikoje tai vadinama diplomatija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Artūras Gavėnas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: