Mažiausia elektros lemputė pasaulyje  (0)

Fizikai iš Kalifornijos universiteto Los Andžele sukonstravo pačią mažiausią kaitrinę lemputę. Lemputė tokia maža, kad plika akimi jos pamatyti beveik neįmanoma, rašoma lightingnews.info tinklapyje. Ją pastebėti galima tik tuomet, kai ji šviečia, nors ir šiuo atveju regėjimas turi būti puikus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mikroinovacijos kūrėjų, lempa yra tik 100 atomų pločio, ir ją sudaro vienas anglies pluošto nano vamzdelis. Kai mikroskopinė lempa šviečia, tai plika akimi galima pamatyti tik nedidelį žėrintį taškelį. Lempa veikia tokiu pat principu kaip tradicinė kaitrinė lemputė, tik kaitinamasis siūlelis yra 100 000 kartų plonesnis ir 10 000 kartų trumpesnis nei tradicinių lempų. Mikrolemputės šviesa pakankamai stipri, kad ją galėtų fiksuoti itin jautrūs prietaisai.

„Mūsų tikslas – suprasti, kaip veikia daugelis fizikos dėsnių, tarp jų ir Planko dėsnis, nanotechnologijų pasaulyje”, – sakė kūrėjas Chris Regan. Pagal Regan, ši sistema, kaip tyrimų objektas, žada daug, nes yra elektros ir nano technologijų mokslų sankirtoje.

Parengė
Gediminas Daukšys
Energetikos ir elektronikos katedra
Kauno technikos kolegija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Gediminas Daukšys
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)