„Twin-Pak“: „ASRock Z97 Pro3“ ir „Z97 Anniversary“  (0)

Nesinori pradėti įžangos apie tai, ką įgijo naujasis „Intel Z97“ lustų rinkinys, lyginant su lygiai metus rinkoje esančiu Z87. Besidomintys žino, kad Z97 labiau tėra evoliucija, nei revoliucija, tačiau šįkart neturėsime nė šito. Anksčiau apkarpytų ir biudžetiniai vartotojui skitų „Z“ serijos pagrindinių plokščių iš gamintojų nebūdavo daug, tačiau Z97 įgytos savybės (lyginant su tuo pačiu Z87) gamintojams ne tik atrišo rankas, bet ir į jas įdėjo žirklutes su gera improvizavimo piliule, ko gali ir ko ne reikėti naujo pirkinio besidairančiam pirkėjui. To puikus pavyzdys du Z97 modeliai iš „ASRock“, kuriuos šiandien ir inspektuosime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mus pasiekė du „ASRock Z97“ modeliai: „Z97 Anniversary“ ir „Z97 Pro3“. Pastarasis, kaip „ASRock“ pavadino, atkeliavo demonstracinėje, labai pilkoje, pakuotėje, todėl automatiškai apie ją papasakoti daug negalime. Kiek nemalonią situaciją gelbsti didmeniniams pardavimams pritaikytoje pakuotėje mus pasiekusi „Z97 Anniversary“. Užbėgdami įvykiams už akių prasitarsime, kad beveik viską ką matote ant „Z97 Anniversary“ pakuotės, galima rasti ir ant „normalios“ „Z97 Pro3“ dėžutės. Kodėl? Nes tai vienas į kitą labai panašūs, kone identški, modeliai. Tai parodys motininių plokščių vizualinis sugretinimas.

Originali „Z97 Anniversary“ dėžutė saldi: marketingas kalba apie kokybiškus ELNA kondensatorius garso posistemio dalyje, tokių komponentų, kaip LAN ar USB sustiprintą apsaugą nuo iškrovų, „Super Alloy“ konstrukciją, kur rasime tik polimerinius kondensatorius ir kokybiškus induktorius, bet turbūt svarbiausia žmogiška savybė ta, jog pirkėjas metams gauna nemokamą prieigą prie „ASRock Cloud“ sistemos. Tai reiškia, kad per šį laikotarpį bus galima džiaugtis prieiga prie staliniame kompiuteryje esančių duomenų tiesiog naudojantis planšete.

Deja, bet komplektacijos gausa nė viena pagrindinė plokštė pasigirti negali. O ypač „Z97 Pro3“, kuri mus pasiekė tik su tvarkyklių CD ir I/O dangteliu. Štai ir demonstracinė versija. Reikalai su didmeniniams pardavimams skirtu „jubiliatu“ šiek tiek geresni: čia papildomai turime vartotojo gidą ir porą SATA kabeliukų.

 

 

Specifikacijos

 

 

Išplanavimas

Tiek „Z97 Anniversary“, tiek „Z97 Pro3“ priskiriamos ATX formatui, tačiau į plotį yra kiek „susitraukusios“. Vietoje standartinių 30,5 x 24,4 cm išmatavimų turime 30,5 x 19 cm. „ASRock“ savo biudžetiniams Z97 modeliams parinko juodos spalvos/ mėlynų radiatorių derinį ir akyse tikrai nesidvejina: „Z97 Anniversary“ ir „Z97 Pro3“ atrodo kone identiškai. Tai parodė ir specifikacijų lentelė.

ASRock Z97 Pro3 (kairėje) ir ASRock Z97 Anniversary (dešinėje)

Atvirkščiai: ASRock Z97 Anniversary (kairėje) ir ASRock Z97 Pro3 (dešinėje)

Viršutinėje iš stiklo pluošto pagamintoje PCB dalyje įrengta VRM grandinė yra aušinama mėlynos spalvos radiatoriumi, kurio pietinis kraštas – nuožulnus. Taip siekta išvengti suderinamumo problemų su trečių šalių CPU aušintuvais, kurių pirmosios šilumos išskirstymo plokštelės prasideda gana žemai. Suderinamumo pagerinimo ieškota labai elementariu būdu, tačiau vistiek rekomenduotume pabandyti išsiaiškinti ar tikrai nekils jokių problemų, ypač jei radiatorius bus ilgas. Virš radiatoriaus randame PWR_FAN1 lizdą, o gretimai 8-pin EPS12V.

ASRock Z97 Anniversary

ASRock Z97 Pro3

Gamintojo teigimu, abu modeliai turi identišką, skaitmeniniu būdu valdomą, 4 fazių VRM sistemą su rinkoje didesnę vertę turinčiais „NexFet“ tranzistoriais RAM grandinės zonoje. Detalesnis inspektavimas parodė, kad VRM sistema yra valdoma hibridiniu/analoginiu būdu. Abi plokštės neturi jokio „sintetinio“ fazių dvigubintojo, naudoją identišką „Intersil ISL9582“ valdiklį ir identiškus „LF-Pak“ mosfet tranzistorių paketus. Šįkart turime tikras tris fazes. Lyginant su „ASRock“ pateikiama informacija, praradimas nėra didelis, mat tam tikrais atvejais marketingas sugeba išpūsti fazių skaičių nuo penkių iki šešiolikos ar net daugiau.

ASRock Z97 Anniversary

ASRock Z97 Pro3

Operatyvios atminties moduliai montuojami į tos pačios spalvos DIMM lizdus (siekiant veikiančio dvikanalio režimo). Pagrindinės plokštės palaiko klaidų taisymo neturinčius (non ECC) keturis modulius. Maksimalus dažnis gali siekti 3100 MHz(OC), bendras RAM kiekis – 32 GB. Dešiniau turime platų ATX12V ir USB 3.0 lizdus.

ASRock Z97 Anniversary                                           ASRock Z97 Pro3

Kairiau esančioje zonoje randame net tris lizdus ventiliatoriams: 4-pin CHA_FAN2, 4-pin CPU_FAN1 ir 3-pin CPU_FAN2. Toks išdėstymas nekels problemų tol, kol naudosime gamyklinį CPU aušintuvą ar kažką panašaus į mūsų naudojamą „Noctua NH-L9i“, tačiau uždėjus net ir siaurą bokšto tipo aušintuvą, priėjimas prie lizdų taps labai apribotu, o galbūt net neįmanomu nenuimant ką tik uždėtą aušintuvą. Akivaizdu, kad pataupymui priklauso ir antrasis CPU_FAN2 lizdas, kuris patapo nebe keturių, o trijų prijungiamųjų kontaktų, todėl prarandamas valdymas PWM signalu. Tiesa, „Z97 Pro3“ šalia CPU ventiliatoriams skirtų lizdų turi molex sąsają (PCIe Power Connector). Ji skirta nuoseklesniam energijos tiekimui, tačiau esame garantuoti, kad jokių problemų neiškils net jei šis lizdas liks neužpildytas.

ASRock Z97 Anniversary                                       ASRock Z97 Pro3 

Abi motininės plokštės turi po vieną PCI-Express 3.0 x16 išplėtimo lizdą vaizdo plokštėms, po tris PCI-Express 2.0 x1 ir po du PCI lizdus, kurie valdomi „ASMedia ASM1083 PCIe -> PCI tiltu (perėjimu). Suprantama, kad abu „ASRock“ modeliai netiks SLI/CrossFire konfigūracijoms, tačiau aukščiau PCI-Express 3.0 x16 pakeltas PCI-Express 2.0 x1 lizdas leidžia tikėtis, kad tokią bent vieną laisvą sąsają turėsime net tada, jei į pagrindinį lizdą „atsisės“ ypač didelį aušintuvą naudojanti vaizdo plokštė.

ASRock Z97 Anniversary                                   ASRock Z97 Pro3  

 

Pietinis tiltas aušinamas visiškai pasyviai – mėlynos spalvos radiatoriumi. Dešiniau jo turime seniai matytus 90 laipsnių kampu nepasuktus šešis SATA III 6 Gb/s lizdus, kurie visi valdomi „Intel“ pietinio tilto. Iškart po SATA_4 ir SATA_5 lizdais yra pirmasis (pagal numeravimą) 4-pin lizdas sisteminiam ventiliatoriui (CHA_FAN1).

ASRock Z97 Anniversary                                           ASRock Z97 Pro3  

 

Tiek „Z97 Pro3“, tiek „Z97 Anniversary“ turi po dvi USB 2.0 galvutes ir labai primityvų, Z97 pagrindinėms plokštėms mažai būdingą, CLRMOS trumpiklį. „ASRock“ pasirinko žemos klasės „Realtek“ garso kodekus, tačiau nutarė panaudoti aukštesnės klasės japoniškus „ELNA“ elektrolitinius kondensatorius, kurie turėtų sumažinti kylančius triukšmus. „Z97 Pro3“ gavo ALC892 su 7.1 ir Blu-Ray audio palaikymu, kai „Anniversary“ tenkinasi ALC887 kodeku. Norint gauti 7.1 garsą čia teks pasinaudoti į korpuso I/O panelę išeinančiomis audio jungtimis ir „Realtek“ programinės įrangos nustatymais.

ASRock Z97 Anniversary   

ASRock Z97 Pro3  

 

Ir štai zona, kuri parodo didžiausius skirtumus tarp „Z97 Pro3“ ir „Z97 Anniversary“. Tai galinė I/O panelė. „Z97 Pro3“ panelė užpildyta solidžiai: PS/2, dvi USB 2.0, keturios USB 3.0, HDMI, D-Sub, DVI ir RJ-45 tiesiai iš gigabitinio Intel tinklo posistemio. Tuo tarpu „Z97 Anniversary“ kur kas tuštesnė. „ASRock“ nusprendė neįlituoti erdviniui garsui reikalingų sub/central/rear/front audio lizdų, D-Sub ir DVI, taip palikdami galimybę naudotis į CPU integruotu vaizdo posistemiu tik per HDMI.

ASRock Z97 Anniversary                                      ASRock Z97 Pro3     

 

UEFI BIOS

Šįkart AMI UEFI BIOS parodė, kad negali pasigirti tokia valdymo kokybe, kokią pamatėme apžvelgdami „Z87E-ITX“ modelį. Atliekamo judesio pelės ratuku žemyn/aukštyn surišimas su vis besikeičiančia nustatymo parinktimi mūsų nesužavėjo. Kas pabandys judėti per parinktis pelės kursoriumi ir netyčia (o tai pasitaiko dažnai) nukryps nuo slankiojimo juostos į kairę, susidurs su iššokančiais parinkties nustatymais. Pastarosios atsiranda vos tik spragtelėjus ant opcijos, todėl jei norėjosi tik dešiniajame kampe paskaityti, ką reiškia vienas ar kitas nustatymas, turėsime nereikalingą judesį spaudžiant raudoną „x“. Pelės kursorius UEFI BIOS aplinkoje juda tiksliai, tačiau karts nuo karto tenka susidurti su vidiniu vėlinimu, jei meniu slankiojamas aukštyn/žemyn ne pelės ratuko, o viso judesio pele pagalba.

Kam nepatinka „ASRock“ idėja svarbiausių spartinimo mazgų nustatymus suplakti į vieną langą ir nepanaudoti jokių sub meniu, tas turi puikią galimybę susipažinti su nauja „ASRock“ funkcija „My Favorite“. Kalbant tiksliau, tai speciali papkė, į kurią galima sukelti visus vartotojo pageidaujamus/dažniausiai naudojamus nustatymus ir tokiu būdu susikurti savo užkampį, kur sudėta tik viskas, ko reikia. Likome patenkinti ir atsiradusiu „Active Page on Entry“ nustatymu, kuris apeis „viską, ko nereikia“ ir įkels į vieną iš aštuonių pagrindinių skilčių arba į jau minėtą „My Favorite“.

Mūsų manymu, tai yra puikus palengvinimas, nes navigacijos prasme CPU, DRAM, FIVR ir įtampų nustatymų suplakimas į vieną ir tą patį meniu („OC Tweaker“ sekcijoje) niekuo nepadėjo. CPU įtampų keitimo gausa neprilygsta tam, ką matėme apžvelgdami paskutinius aukštos klasės „MSI Z87“ modelius. Čia ne tik neaptikome galimybės keisti „CPU Ring“ įtampą, bet, panašu, kad pagrindinė procesoriaus įtampa yra keičiama net ne žingsnelių metodu, o tiesiog įrašant norimą vertę.

Abi pagrindinės plokštės UEFI BIOS aplinkoje leidžia padidinti operatyvios atminties dažnį net iki 4000 MHz, nors oficialiose specifikacijose nurodomas „tik“ 3100 MHz dažnis. Taip pat turime galimybę pasirinkti DRAM spartos režimą tarp automatinio ir spartos (performance), kuris turėtų pasiūlyti didesnę atminties spartą. Kokiu būdu tai padaroma, deja, visiškai neužsiminta.

„Advanced“ sekcijoje galima atjungti norimus valdiklius, tuo tarpu „Tool“ siūlo kartu su „Z87E-ITX“ matytus įrankius ir pravarčias funkcijas. „System Browser“ leidžia pamatyti, kokie įrenginiai įdiegti ir POST metu aptikti motininės plokštės, „OMG“ (Online Management Guard) leidžia tam tikromis dienomis išjungti interneto prieigą, o „UEFI Tech Service“ susiekti su „ASRock“ pagalbos servisu, prieš tai aprašius iškilusią problemą. „Dehumidifier“ funkcija leidžia sisteminiams ventiliatoriams veikti ir po PC išjungimo, taip apsaugant nuo kondensato kaupimosi korpuso viduje (labiau aktualu egzotinių drėgnų šalių piliečiams).

„H/W Monitor“ svarbiausia tampa CPU aušintuvo apsukų reguliavimo sekcija. Be automatizuotų „performance“ parinkčių turime galimybę susikonfigūruoti aušinimą pagal save. Tam skirtos penkios pakopos, parodančios apsukų priklausomybę nuo temperatūros. Tai yra pažangus konfigūravimo metodas, tačiau „ASRock“ suklydo pavadindama procentinę išraiška greičiu (angl.speed), o ne pajėgumu (angl.power). Nekeičiant žodžių, procentai turėtų būti išmainyti į RPM matavimus. Identiškas paties savo susikonfigūruotas valdymas gali būti pritaikytas ir sisteminiams ventiliatoriams, tik prieš tai reikės pasirinkti pagal ką didės apsisukimai: pagal CPU ar sistemos vidaus temperatūrą. Konfigūravimo tikslumas atliekamas 1 procento tikslumu.

Prieš apžvalgą abiejų motininių plokščių UEFI BIOS buvo atnaujinti iki naujausių stabilių versijų. „Z97 Pro3“ naudojo P1.40, o „Z97 Anniversary“ – P1.10 versiją. Po atlikto inspektavimo galime teigti, kad abiejų plokščių UEFI BIOS yra identiški. Vienintelis skirtumas atsirastų į „Anniversary“ įstačius „Intel Pentium G3528“ procesorių. Ši plokštė leistų labai paprastą automatizuotą pakopinį CPU spartinimą nuo 3.2 iki 3.8, 4.0 arba 4.2 GHz.

 

ASRock A-Tuning

Pagrindinis „ASRock“ įrankis „A-Tuning“ iš esmės nepasiūlė nieko naujo, ką buvome matę „Z87E-ITX“ apžvalgos metu. Pagrindinis langas startuoja su operacinio režimo nustatymais.

„Tools“ sekcija parodo, kad „ASRock“ vartotojui nori pasiūlyti tokius įrankius, kaip „XFast RAM“ (šis iš tikrųjų yra nemokamos formos RAMDisk klonas), „XFast LAN“, kuris leidžia nustatyti pirmenybę, kokios programos pirmiau prieis prie interneto tinklo, ar „Fast Boot“. Šiuo įrankiu labiau turėtų būti susidomėję „Windows 8“ savininkai, kurie gauna progą „prašokti“ tam tikrus UEFI inspektavimus sistemos krovimosi metu ir taip džiaugtis žaibiškai įkeliamu darbalaukiu langu (aišku jei sistema turi SSD kaupiklį).

Dalis „LifeStyle“ kompanijai priklausančių įrankių nužengę tiesiai iš UEFI BIOS. Tai „OMG“, „Dehumidifier“ ir „FAN-Tasting Tuning“, kurio pagalba konfigūruojamas CPU ir sisteminių ventiliatorių darbas. Deja, bet ir čia įvykęs konfliktas tarp žodžių reikšmių, bet gauname galimybę realiu metu patikrinti, kaip veikia ką tik sukurta konfigūracija.

Likusieji įrankiai įgalina išjungti erzinančias korpuso I/O šviesas („Good Night LED“), sistemą nuo įsibrovėlių apsaugoti ne slaptažodžiu, o savo USB atmintinuku („USB Key“) ar patikrinti sisteminių kaupiklių S.M.A.R.T. gaires („Disk Health Report“).

„OC Tweaker“ daugiau mažiau atkartoja tai, ką matėme UEFI BIOS aplinkoje ir greičiausiai nesukels plačios šypsenos užkietėjusių spartintojų veiduose. „System Info“ leidžia susipažinti arba su „Hardware Monitor“ teikiamais sisteminiais duomenimis, arba „System Browser“ pagalba pažiūrėti, ką „gero“ turime savojoje sistemoje.

 

Testavimas

Testavimo sistemą kartu su programiniu Windows 7 (SP1) pagrindu sudarė:

  • Procesorius: Intel Core i5-4570 ES (stock) + Noctua NH-L9i
  • RAM atmintis: Patriot Viper 3 DDR3 2x 4 GB 1600 MHz CL9-9-9-24 1T 1.5v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Informacijos kaupiklis: OCZ Vector 150 240 GB
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green
  • Pagrindinės plokštės:
  1. MSI Z87 MPower (BIOS 1.9)
  2. MSI Z87M Gaming (BIOS 1.2)
  3. ASRock Z87E-ITX (BIOS 1.21A)
  4. ASRock Z97 Pro3 (BIOS P1.40)
  5. ASRock Z97 Anniversary (BIOS P1.10)

ASRock Z97 Pro3

ASRock Z97 Anniversary

 

Rezultatai

Kiekvienas testas kartojamas tris kartus ir išvedamas vidurkis. Tarp testų sistema yra perkraunama, siekiant išvengti infromacijos įsiminimo (angl. caching). Energijos sąnaudos matuojamos visos sistemos, kuomet visi turimi CPU branduoliai penkioms minutėms apkraunami „Prime95“ įrankiu. SATA prievado sparta matuota su „ATTO“ įrankiu ir 512 GB talpos „Crucial M550“ SSD kaupikliu.

Visų pirma norime priminti, kad dėl „Z87E-ITX“ UEFI BIOS ypatybių priverčiant daugijose programose visus CPU branduolius veikti iki 3.6 GHz dažnio, šis duetas turi papildomą spartos dozę daugelyje testų.

Penkiuose iš aštuonių testų „Z97 Pro3“ įrodė nedidelį pranašumą prieš „Z97 Anniversary“, kuri gana apčiuopiamai nurungė pirmąją skaičiavimų aplikacijose. Daugelyje atvejų „MSI Z87“ modeliai išlaikė nedidelę persvarą, tačiau TrueCrypt 7.1a aplikacijoje abu „ASRock“ modeliai šventė pergalę.

Rezoliucijoje, kurioje pagrinde reikalinga gryna CPU galia, abu „ASRock Z97“ serijos modeliai kiek nusileidžia anskčiau testuotiems Z87. Deficitas išnyksta ir net pavirsta minimaliu pranašumu (realios paklaidos ribose), kuomet sparta pradeda priklausyti nuo vaizdo spartintuvo.

Išties nustebome pamatę labai dideles sistemos su „Z97 Pro3“ energijos sąnaudas, kurios pasiekė 121 W. To priežastimi tapo itin agresyviai automatiškai parinkta procesoriaus įtampa (1.145 v). „Z97 Anniversary“ neatsiliko ir su 1.14 v „išspaudė“ 122 vatus. Konkurentai su Z87 lustų rinkiniu neparinko didesnės nei 1.07 v įtampos, todėl energijos sąnaudos liko už 100 W ribos.

„Realtek“ nurodo, kad ALC887 ir ALC892 kodekų išeinamasis SNR yra identiškas ir prilygsta 97 dB. Lygybę parodo ir RMAA testas: ALC887 ir ALC892 kodekų siūloma garso kokybė tarp abiejų pagrindinių plokščių yra identiška ir orientuota tikrai ne į melomano ausis. Svarbiausi „Dynamic range“ ir „Stereo crosstalk“ rodmenys tarpusavyje labai panašūs ir negali nė iš tolo prilygti rezultatams (ir tuo pačiu kokybei), kokią radome su ALC1150.

ASRock Z97 Pro3  

ASRock Z97 Anniversary

Išvados

Apžvalgoje turėjome du „ASRock Z97“ serijos modelius, ir abu apkarpytus. Dažniausiai žodis „apkarpytas“ skamba labai patraukliai ir atgrasiai, ypač jei kalbame apie vaizdo plokščių rinką. Motininių plokščių pirkėjams „apkarpymas“ taip pat neskamba saldžiai, tačiau pažvelgime giliau, ką mes prarandame su „Z97 Pro3“ ir „Z97 Anniversary“.

Neskaitant tokių šiuo metu plačiai paplitusių savybių, kaip 90 laisnių kampu pasukti SATA lizdai ar SLI/CrossFire palaikymas, su „Z97 Pro“ ir „Z97 Anniversary“ neprarandame daug. Bent žiūrint į funkcionalumą, kuris buvo pasiūlytas Z97 pasirodymo metu. Kalbame apie M.2. ir SATA Express lizdus, jų pralaidumui pasiekus 1 Gb/s. Deja, prie Intel pasiūlyto tempo ir portatyvių standartų perkėlimo į stalinių kompiuterių rinką nesuspėjo SSD kaupiklių gamintojai, kurių daugelis pažadėjo pasivyti tik kitais metais, kuomet turėtume sulaukti jau ir „Intel Z107“ lustų rinkinio. Toks situacijos susiklostymas, žinoma, vertas didesnių diskusijų, tačiau iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šiuo atveju nepraradome itin daug.

O ką gi prarandame sulygindami jau abu „ASRock“ modelius vieną su kitu? „Z97 Pro3“ su integruotos grafikos ir dviejų arba trijų monitorių naudojimo tikrai negalime pavadinti didelę auditorijos dalį dominančiu funkcionalumu (būtent pastarąjį keistą privalumą ir praranda „Anniversary“ modelis). Panaši situacija susiklosto ir kalbant apie atsisakančiuosius žemos klasės integruoto garso posistemio (ypač kai abu posistemiai yra biudžetiniai ir visvien turime galimybę „Anniversary“ pažaboti iki 7.1). Panašu, kad neprarandame absoliučiai nieko? Mano akimis, tikrai taip. Todėl nematome visiškai jokios realios prasmės už „Z97 Pro3 primokėti  papildomų 50 litų, ypač kai „ASRock“ vos už 20 papildomų litų (nuo „Z97 Pro3“ kainos) asortimente turi „Z97 Pro4“ modelį, siūlantį 90 laipsnių pakreiptus SATA lizdus, SLI/CrossFire palaikymą, M.2 lizdą ir stipresnę VRM sistemą (čia jau reiktų detalesnio inspektavimo ar marketingas nemeluoja). Neabejotinai, tai dar labiau susilpnina „Z97 Pro3“ modelio padėtį. Jei „Pro3“ ir „Pro4“ už labai panašią kainą jau turi konkurentų iš „Gigabyte“ ar MSI, tai „Anniversary“ kol kas yra pats pigiausias ATX formato Z97 mikroschemų rinkinį turintis sprendimas, žinoma, neišvengęs funkcijų apkarpymo ar netobulo PCB dizaino (prisimename tikrai nepatrauklią CPU_FAN lizdų vietą), bet pilnai turintis patenkinti paprasto vartotojo norus, kuris siekia turėti solidų SATA, išplėtimo lizdų skaičių ir dar pasilikti, nesivaikant rekordų, vietos procesoriaus paspartinimui. VRM sistema nėra sudėtinga, tačiau pakankamai solidi. Deja, panašu, kad UEFI BIOS siūlomi spartinimo nustatymai šiek tiek atsilieka nuo aparatinės įrangos. Bet kokiu atveju vos už 260 litų tai skamba labai patraukliai.

Apibendrinant, „Z97 Pro3“ ir „Z97 Anniversary“ paliko teigiamą įspūdį. Abi motininės plokštės pasiūlė solidžią spartą, didelio nusivylimo nesukeliantį PCB išplanavimą, pažangų CPU ir sisteminių ventiliatorių valdymą bei neprarado „Dehumidifier“ funkcijos. Biudžetinėms plokštėms atleisti kur kas lengviau, nei tuomet, kai sumoki apvalią sumelę už „high-end“ modelį, todėl net ir aukštesnės energijos sąnaudos, skurdi komplektacija ar patogumo ir funkciuonalumo spartinant stokojantis UEFI BIOS neturėtų kelti priežasčių žodžiams „pataupiau be reikalo“.

ASRock Z97 Anniversary

 

ASRock Z97 Pro3 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (0)