Išbandėme tikrą „ASUS žvėrį“, kuris veža viską be menkiausio stabtelėjimo: įspūdingas „Intel i9“, išskirtinai galinga „Nvidia GeForce RTX 3070“, net 32GB RAM ir vos 2 kg svorio („ASUS ROG Zephyrus M16 GU603“ apžvalga)  (3)

Naujausios kartos ASUS nešiojamųjų kompiuterių flagmanai neabejotinai siekia lyderio pozicijų. Mūsų išbandytas „ASUS ROG Zephyrus M16 GU603“ įrodo, kad išskirtinai didelę galią galima sutalpinti palyginti nedidelių matmenų korpuse, tuo pačiu metu išlaikant puikų kokybės lygį, nesupaprastinant jokių medžiagų ar komponentų, ir netgi pasiūlant įdomių technologinių naujovių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrodytų, kad kompanija „Intel“ dar tik visai neseniai išleido savo naujuosius 11-osios kartos „Tiger Lake“ mikroprocesorius ir su jais susijusios produkcijos gamą. Tačiau skaičiuojant tiksliai, nuo to laiko jau praėjo beveik metai. Todėl visai nenuostabu, kad dabar šiuos mikroprocesorius naudojančių kompiuterių pasirinkimas yra nemažas. Tačiau, kaip sakoma, kompiuteris kompiuteriui nelygu, kadangi daug kas priklauso nuo konkrečių gamintojo konstrukcinių sprendimų.

Be abejo, nešiojami kompiuteriai vis dar yra nemaža finansinė investicija, tad juos perkant norėtųsi gauti tiesiog patikimai veikiantį, adekvataus galingumo ir apskritai tiesiog kokybišką gaminį. Ypač jeigu ieškote tokio modelio, kuris būtų pajėgus pakeisti jūsų įprastinį stacionarų kompiuterį. Būtent į šį rinkos segmentą yra nukreiptas vienas naujausių ASUS gaminių - „ASUS ROG Zephyrus M16 GU603“. Šioje apžvalgoje pasidalinsiu savo įspūdžiais po dviejų savaičių naudojimosi šiuo „žvėriuku“.

„ROG Zephyrus M16 GU603“ gamintojas parinko tikrai solidų komponentų derinį. Viduje rasite 11-osios kartos „Intel Core i9-11900H“ mikroprocesorių, išskirtinai galingą „Nvidia GeForce RTX 3070“ vaizdo plokštę, solidžius 32 GB RAM atminties , ir bet 2 TB dydžio SSD diską.

Ir tai dar ne viskas: kaip jau minėjau, kompiuteris yra išties nedidelio svorio – vos 2kg. Palyginimui, kai kurių panašaus galingumo nešiojamųjų kompiuterių svoris gali perlipti per 4kg ribą. Ar 4 kg, ar tik 2kg? Jūsų rankos arba nugara tikrai pajaustų skirtumą. O šiaip, kito tiek mažai sveriančio ir aukščiausiam našumo segmentui priskiriamo kompiuterio tiesiog nežinau, visų analogiškų gaminių svoris sudaro bent apie 3 kg.

Pradžiai trumpai tiek. Pradėkime nuo išpakavimo.

„ROG Zephyrus M16 GU603“ pakuotės viduje gamintojas sutalpino pakankamai daug. ASUS pastaruoju metu mėgsta kompiuterius komplektuoti su specialiai jiems nešioti skirtomis kuprinėmis. Tai yra visai smagus dalykas, kadangi mobilumas kaip tik ir yra pagrindinis nešiojamo kompiuterio privalumas. Tad toks papildomas priedas yra visai smagus dalykas.

Dėžės viduje atskirai supakuotas ir pats „Zephyrus“. Tie, kas nori, jį gali įsigyti ir be komplekto su papildomais priedais, ir tada kaina bus kažkiek mažesnė.

Iš pirmo žvilgsnio, „ROG Zephyrus M16 GU603“ nei kiek neprimena tų masyvių „high-end“ modelių. Viskas kompaktiška, pirma kilusi mintis – ar tikrai gamintojas įdėjo tą kompiuterį, kurio reikėjo? Bet klaidos čia nėra jokios. Išoriškai „ROG Zephyrus M16 GU603“ atrodo taip, tarsi viduje nebūtų jokios diskretinės vaizdo plokštės. Bet „GeForce RTX“  lipdukas nemeluoja.

Pirmas įspūdis dėl kokybės malonus – kompiuterio korpusas pagamintas kokybiškai. Tam panaudota tvirta plastmasė. Kai kurie gali būti pripratę prie metalinių korpusų, tačiau šioje vietoje buvo siekiama iki minimumo sumažinti bendrą kompiuterio svorį.

Ekranas nors ir didelis, jį atverčiant nesijaučia jokie nestabilumai ar virpėjimai. Beje, kalbant apie ekrano dydį – ASUS giriasi, kad 16-os colių ekraną sutalpino 15 colių kompiuteriui prilygstančiame korpuse. Tad nenuostabu, kad ekrano rėmelis visiškai plonas, visas dėmesys skiriamas regimajam plotui.

Komplekte, kaip jau minėjau, yra kuprinė. Toliau – dėmesio – net du pakrovėjai! Gali kilti klausimas – kam reikia antrojo, jei visiškai pakanka vieno? Uždavę šį klausimą, būsite visiškai teisūs, su tuo aš sutinku. Tačiau tie maitinimo blokeliai nėra vienodi, ir apie tai pakalbėsiu truputį vėliau.

Be abejo, viduje rasite visus reikalingus laidus. Ir papildomai taip pat gausite „ROG Chakram Core“ žaidėjams skirtą laidinę pelę.

Pelės atskirai neaprašinėsiu, tik paminėsiu pagrindinius parametrus: 16 000 dpi optinis jutiklis, 40 g akceleracija, modulinis dizainas ir reguliuojamas svoris, 1000 Hz judesio matavimo dažnis, programuojama mini-vairalazdė korpuso šone, ir t.t. Dalykas neabejotinai geras, ypač jeigu mėgstate žaidimus.

Grįžtant prie dviejų maitinimo adapterių: ASUS eksperimentas šioje vietoje yra įdomus. Jei kas nors esate turėję specializuotą žaidimų „laptop‘ą“, puikiai žinote, kad tokie kompiuteriai sunaudoja visai nemažai energijos. Energijo sjie naudoja mažiau už stacionarius kompiuterius, tačiau daugiau už „ultrabook“ klasės modelius arba ofiso darbams skirtus nešiojamus kompiuterius.

Tad didysis 240 W galios maitinimo adapteris skirtas būtent tiems atvejams, kai norite tiesiog pažaisti žaidimus: kompiuteris tada dirba maksimaliomis apsukomis.

Tuo tarpu mažesnysis modelis skirtas tiems, kas nori arba mažesnio svorio kuprinėje, arba tiems, kas pirma kompiuterį įkrauna, o tada juo naudojasi nepriklausomai nuo elektros tinklo. Mažesniojo įkrovėjo galia yra 100 W, tad maksimalioms darbinėms apkrovoms jo akivaizdžiai nepakaks. Vien „Intel Core i9-11900H“ mikroprocesorius gali pareikalauti 45 W, o pilnai apkrauta RTX 3070 plokštės „mobilioji“ versija gali „susiurbti“ visus 125 W.

Taigi, 100 vatų galios pakrovėjo jums pakaks tik tuo atveju, jeigu dirbsite naudodami integruotąją vaizdo plokštę (taip, tokį darbo režimą „ROG Zephyrus M16 GU603“ irgi palaiko). Užtat ir pagal matmenis, ir pagal svorį antrasis adapteris yra daugiau kaip du kartus kompaktiškesnis.

Tiesa, dar vienas svarbus dalykas: pakrovėjai turi skirtingus kištukus, kuriais prisijungia prie kompiuterio. 240 W modelis jungiasi į standartinį apvalios formos lizdą, o 100 W maitinimo blokelis jungiasi į „Power Delivery“ standartą palaikantį „USB Type-C“ lizdą. Be jokios abejonės, jį taip pat galima panaudoti ir kitiems „Type-C“ jungtis turintiems didelės galios įrenginiams įkrauti.

Konstrukcija, jungtys

„ROG Zephyrus M16 GU603“ dizaino nepavadinčiau minimalistiniu, nors pradžioje tokia mintis buvo kilusi. Kompiuteriui apipavidalinti ASUS panaudojo subtilius sprendimus – pavyzdžiui, atkreipkite dėmesį į kompiuterio priekinę briauną. Apatinė ir viršutinė plokštuma susiliečia kampu. Smulkmena, bet atrodo gražiai.

Viršutinė korpuso plokštuma yra perforuota mažytėmis skylutėmis – apačioje esanti medžiaga, atspindėdama išorinę šviesą, spindi įvairiomis spalvomis. Nuotraukose ir žiūrint iš toliau tas efektas beveik nepastebimas, na o iš arčiau atrodo gražiai ir įdomiai.

Jungtys. Atsiradus „USB Type-C“ standartui, daugelio kompiuterių jungčių asortimentas pamažu siaurėja, išstumiami senesnių rūšių lizdai. Šis procesas, aišku, yra neišvengiamas, ir „ROG Zephyrus M16 GU603“ šiuo požiūriu nėra išimtis. Tačiau gamintojas kairėje kompiuterio pusėje paliko pilno dydžio HDMI jungtį, pilno dydžio USB ir internetinio tinklo jungtis, ir taip pat numatė atskirą 3,5 mm skersmens lizdą ausinėms. Kompiuterio savininkui taip pat numatytos dvi „USB Type-C“ jungtys.

Ausinių lizdas, beje, yra nepaprastas: specialaus keitiklio ir dirbtinio intelekto technologijos dėka, kompiuteris filtruoja į ausinių mikrofoną patenkančius triukšmus ir taip pagerina garso kokybę.

Pirmą kartą tokį sprendimą teko matyti „ASUS ZenBook Flip 13 UX363“ modelyje, tik ten buvo reikalingas specialus adapteris. Čia adapterio nereikia, viskas yra kompiuterio korpuso viduje, ir pakanka prijungti bet kokias ausines, turinčias mikrofoną, kad būtų galima naudotis šios triukšmą mažinančios technologijos privalumais.

Kitoje kompiuterio pusėje yra paliktas lizdas „MicroSD“ kortelei ir pilno dydžio USB jungtis. Taip pat numatyta „Kensington lock“ jungtis mechaniniam kompiuterio saugos užraktui, kuris ko gero pasitaiko beveik visuose rimtesniuose nešiojamuose kompiuteriuose.

„MicroSD“ jungtis matyt irgi atspindi technikos tobulėjimo tendencijas. Tokio dydžio kortelę į skaitytuvo lizdą įstatyti nėra labai lengva, ypač dar kai ją reikia spustelėti, kad ji tvirtai įsistatytų reikiamoje vietoje. Neprieštaraučiau, jei gamintojas sugalvotų, kaip šią vietą patobulinti.

Iš abiejų kompiuterio šonų numatytos karšto oro išleidimo angos. Jos yra patogiose vietose, ir darbo metu šiluma sklinda toliau nuo naudotojo, ne tiesiai į rankas. Dar daugiau karšto oro išleidžiama pro galinę kompiuterio sienelę – dirbant pilnu pajėgumu, šilumos atsiranda gan daug, bet kaip pastebėsite iš vėlesnių testų, ASUS aušinimo klausimą išsprendė labai neblogai.

Be abejo, „ROG Zephyrus M16 GU603“ viršus papuoštas ROG ženkliuku. Viskas šiame modelyje pagaminta turint omenyje tikslinį naudotoją – kompiuterinių žaidimų mėgėją.

Klaviatūra, valdymas

„ROG Zephyrus M16 GU603“ klaviatūrai jokių nusiskundimų neturiu. Palyginti su kai kuriais mažesnės įstrižainės modeliais, GU603 klaviatūra yra labai erdvi ir patogi. Grįžtamasis ryšys spaudžiant mygtukus yra labai gerai juntamas, tekstą surenkant nejaučiu jokių trukdžių.

Lietimui jautrus laukelis man yra gal kiek per didelis, ir naudojant klaviatūra man vis norisi rankas pasidėti tiesiai ant to laukelio. Aišku, tada pelės rodyklė automatiškai pradeda šokinėti po ekraną. Laimei, „ROG Zephyrus M16 GU603“ programiškai galima išjungti šį valdymo laukelį, jeigu dėl kažkokių priežasčių jis trukdo.

Apskritai vertinant šio laukelio kokybę, man labiau patiko ASUS UX363 variantas, bet čia ko gero yra daugiau „skonio reikalas“.

Dar šiek tiek apie konstrukciją

„ROG Zephyrus M16 GU603“ apačia nėra kažkuo išskirtinė. Kaip ir daugelyje modelių, čia numatytos oro įsiurbimo skylutės. Kas man tikrai patiko - guminės atramos yra ilgos ir vientisos, ne maži taškiukai ar apskritimai. Jos taip pat yra ganėtinai aukštos. Užtat kompiuteris pasikelia aukščiau stalo plokštumos, ir aušinimui reikalingas oras cirkuliuoja daug lengviau.

Už tų pačių kojelių taip pat yra patogu užišti pirštus, jeigu norite kompiuterį pakelti viena ranka. Iš rankos jis tikrai neišslys. Galiu drąsiai sakyti, tai yra elementarus, bet labai geras sprendimas.

„ROG Zephyrus M16 GU603“  ekranas į kitą pusę neatsivers, planšetės iš jo nepadarysite. Bet jei reikia, ekranas atsiverčia šiek tiek daugiau nei 180 laipsnių kampu, ir pilnai atidarytoje padėtyje jį galite paguldyti ant stalo taip, kaip parodyta žemiau esančioje nuotraukoje.

Pirmasis įjungimas, konfigūravimas

Mano testuotas „ROG Zephyrus M16 GU603“ modelis turėjo įdiegtą „Windows 10 Pro“ operacinę sistemą. Konfigūravimas praėjo visiškai sklandžiai. Kompiuteris iškart pasiūlė įdiegti biometrinį atpažinimą naudojant piršto atspaudus – šioje vietoje kiek pasikankinau, kol supratau, kad atspaudų skaitytuvas yra integruotas kompiuterio įjungimo mygtuke.

Prie tokios skaitytuvo padėties visgi reikia priprasti, kadangi mygtuko forma yra šešiakampė, ir jis ne visada pilnai padengia visą piršto plotą. Arba, ne visada pataikau ten, kur reikia, ir nors sistema apskritai veikia gerai, pasitaiko klaidingų suveikimų dėl neteisingos piršto padėties skaitytuvo paviršiuje.

Prisijungus prie interneto, kompiuteris siunčiasi atnaujinimus. Procesas užtruks, tačiau vyksta foniniu režimu, ir atnaujinimus įdiegti pasiūlo tik tada, kai jie jau yra parsiųsti. Daugiau jokių specifinių konfigūravimo veiksmų atlikti nereikia, nebent norėtumėte keisti kokius nors specifinius parametrus (pvz. „Aura“ apšvietimą, energijos suvartojimo profilį, ir pan.).

Ekranas

ASUS ekranai man patinka. Ir šiame modelyje - „ROG Zephyrus M16 GU603“ – ekranas nuo pat pirmo žvilgsnio stebina ryškiomis spalvomis ir plačia spalvine gama. Rodomas vaizdas absoliučiai nevargina akių, ir tas man yra labai svarbi savybė.

Ekrano paviršius neblizgus, tad saulėtą dieną neturėsite jokių rimtesnių problemų dėl atspindžių. Ekranas yra 16:10 formato, QHD raiškos (2560 x 1600 taškų), vėlinimo laikas 3 ms, esant 165 Hz vaizdo atnaujinimo dažniui. Matricos tipas – IPS. Gamintojas taip pat patvirtina, kad „ROG Zephyrus M16 GU603“ ekranas padengia 100% DCI-P3 standarto spalvų erdvės, kas atitinka ir mano pirminį vizualinį įspūdį. Ekrano remėlis labai mažas, ekranas užima 94% viso paviršiaus ploto. Parametras, nenusileidžiantis išmaniesiems telefonams 😊

Kam svarbu, „ROG Zephyrus M16 GU603“ ekranas taip pat naudoja „Adaptive-Sync“ ir „Dolby Vision“ technologijas.

Greitaveika, tinkamumas žaidimams

Šioje vietoje net nežinau, kaip geriau išsireikšti. Su „Intel Core i9-11900H“ ir „NVIDIA GeForce RTX 3060, taip pat turint 32 GB RAM ir 8 GB GDDR6 grafinės atminties, kompiuteris veža viską be menkiausių stabtelėjimų. RAM rezervą galima išplėsti iki 48 GB. Kompiuteryje naudojamas spartus 2 TB talpos, M.2 formos standarto NVMe PCIe 4.0 technologiją palaikantis SSD diskas.

„PCMark 10“ teste kompiuteris surinko solidžius 7311 taškų, o „3D Mark Time Spy“ teste – 9214 taškus, kas paprastai kalbant yra labai geras tokio CPU ir GPU derinio rezultatas.

Mano mėgstamas testas yra išbandyti žaidimą „Path of Exile“, kur išties yra svarbus sklandus kompiuterio veikimas. „ROG Zephyrus M16 GU603“ šiuo požiūriu specialiai „pakankinau“, tačiau tik porą trumpų akimirkų grafinės plokštės apkrovimas buvo užkilęs iki 92%, esant absoliučiai maksimaliems vaizdo kokybės nustatymams.

Negana to, mikroprocesoriaus apkrautumo nepavyko kilstelėti aukščiau 38% ribos. „GTA V“ su „Ultra“ vaizdo kokybės nustatymais pasiekia iki 80 kadrų per sekundę. Naujesnių žaidimų nebandžiau, tačiau neturiu nei menkiausios abejonės, kad toks monstras lengvai sudorotų bet kokį testą.

Kompiuterio temperatūra ir aušinimas

Galingi kompiuteriai kaista. „ROG Zephyrus M16 GU603“ šioje vietoje nėra išimtis, tad šilumos bus. Gerai, kad karštas oras yra išleidžiamas pro angas, esančias toliau nuo pvz., pelę laikančios rankos, ir taip pat pro galinę kompiuterio sienelę. Esant didelėms apkrovoms, aušinimo ventiliatorius taip pat dirba gan garsiai, kas irgi yra būdinga šios rūšies įrenginiams. Esant mažoms apkrovoms, ventiliatoriaus garsas yra visiškai negirdimas.

Geras dalykas – aušinimo efektyvumas „ROG Zephyrus M16 GU603“ modelyje yra nepriekaištingas. Esant bet kokioms apkrovoms, nei vienas iš mikroprocesoriaus branduolių nebuvo pasiekęs aukštesnės nei 85 laipsnių temperatūros. Mano nuomone, rezultatas yra neįtikėtinai geras, kadangi kai kuriems kitiems konkurentams sunkiai sekasi suvaldyti temperatūrą ties 90-ies ir net aukštesnėmis ribomis.

Jeigu kompiuteris dirba naudodamas integruotąją „Intel UHD“ vaizdo posistemę, kompiuterio kaitimas reikšmingai sumažėja, atitinkamai sumažėja ir ventiliatoriaus skleidžiamas triukšmas.

Garsiakalbiai ir garso kokybė

„ROG Zephyrus M16 GU603“ garsiakalbiai yra dideli. Gal ne patys didžiausi, ką man yra tekę matyti nešiojamame kompiuteryje. Nors tiesą pasakius, rekordinio dydžio garsiakalbius mačiau irgi ASUS kompiuteryje, bet visai kitame modelyje, ir jau prieš kelis metus.

Garsiakalbio dydis vienaip ar kitaip siejasi su garso kokybe. Stacionarių „Hi-Fi“ kolonėlių kokybės lygio nesitikėkite, tačiau kaip nešiojamam kompiuteriui, „ROG Zephyrus M16 GU603“ skleidžiamo garso kokybė yra labai gera. Ypač natūraliai skamba atkuriamas žmogaus balso įrašas, garso tonas yra malonus ausiai ir tikroviškas.

Papildoma programinė įranga

Kaip visada, ASUS savo kompiuteriuose pateikia papildomų naudingų programėlių. Kiek įkyriai siūloma įsidiegti „McAfee“ antivirusinę programą, tačiau toks dalykas kaip „Armoury Crate“ gerokai supaprastina ir palengvina gyvenimą.

Čia galėsite pakeisti displėjaus nustatymus, pvz. pakoreguoti spalvinę temperatūrą), pasirinkti iš karto suderintus ekrano darbinius parametrų rinkinius, taip pat pagal savo nuotaiką parinkti „ASUS Aura“ stilių, kompiuterio aušinimo intensyvumą, keisti programuojamų mygtukų nustatymus, ir gausybę kitų naudingų dalykų.

Apibendrinimas

Vienareikšmiškai, „ROG Zephyrus M16 GU603“ yra aukščiausio lygio rinkos žaidėjas. 11-osios kartos „Intel Core i9-11900H“ mikroprocesorius kartu su galinga 8 GB vaizdo atminties turinčia „Nvidia GeForce RTX 3070“ vaizdo plokšte yra rimta „pretenzija“ į galingiausiųjų nešiojamųjų kompiuterių gretas. Visa tai sudėjus su kokybišku ir sparčiu 16 colių displėjumi, gaunasi itin patogus įrankis, kuriuo galima įveikti ir pakankamai sudėtingus grafikos darbus, ir kompiuterinius žaidimus.

Negalima pamiršti kompaktiško „ROG Zephyrus M16 GU603“ dizaino. Nors jo korpuse slepiasi itin galingi komponentai, visa tai sutalpinta į 2 kg svorio įrenginį, tuo pat metu išlaikant solidų minimalistinį dizainą. O toks svoris ko gero yra rinkoje lyderiaujantis rodiklis.

Žinoma, ko gero nėra gaminių be neigiamų niuansų. „ROG Zephyrus M16 GU603“, dirbdamas maksimaliomis „apsukomis“, nebus tylus. Taip pat skleis nemažai šilumos. Tačiau žaidimų mėgėjai puikiai žino, kad tokių įrenginių sau ant kelių niekas nelaiko, o ir konkurentai nieko vėsesnio tikrai nepasiūlys.

Tuo tarpu „ROG Zephyrus M16 GU603“ aušinimo efektyvumas yra itin geras – vienas geriausių, ką yra tekę regėti, o galimybė persijungti į išskirtinai integruotosios vaizdo posistemės „Intel UHD“ naudojimą, minimizuos tiek šilumos kiekį, tiek ventiliatoriaus garsą iki minimumo. Tad jei ieškote nešiojamo kompiuterio, kuris jums atstotų stacionarų variantą, „ROG Zephyrus M16 GU603“ pasirinkimu tikrai nenusivilsite.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(8)
(1)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: