Karvę stumkite į šoną – melžti reikia tarakoną!  ()

Mokslininkų nuomone, tarakonų pienas galėtų būti ateities supermaistas. Tarptautinė mokslininkų komanda nuskaitė tarakono viduriuose esančio baltymų kristalo genetinį kodą. Kam?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis daugiau nei keturis kartus maistingesnis už karvės pieną ir, tyrėjų nuomone, jis galėtų padėti išmaitinti augančią žmonių populiaciją.

Nors dauguma tarakonų pieno iš tiesų negamina, Diploptera punctate, kurie yra vieninteliai žinomi gyvavedžiai tarakonai, baltymų kristalų turinčiu „pienu“ maitina savo jauniklius.

Jau vien tai, kad vabzdžiai gamina pieną, kelia nuostabą, tačiau tyrėjus labiau nustebino faktas, kad kiekviename iš šių baltymų kristalų yra >3 kartus daugiau energijos, nei atitinkamame kiekyje bizonės pieno (kuris savo ruožtu kaloringesnis už karvės pieną).

Aišku, išgauti šiuos baltymus, melžiant tarakonus, nėra perspektyvu, tad tarptautinė mokslininkų komanda, vadovaujama tyrėjų iš Kamieninių ląstelių biologijos ir regeneracinės medicinos instituto Indijoje, nusprendė nuskaityti genus, koduojančius pieno baltymų kristalus ir pažiūrėti, gal jie kaip nors galėtų atkurti jų veikimą laboratorijoje.

„Kristalai yra kaip visavertis maistas – juose yra baltymų, riebalų ir cukrų. Pažvelgę į baltymą, pamatytumėte, kad jame yra visos nepakeičiamosios aminorūgštys,“ sakė vienas iš komandos narių Sanchari Banerjee, duodamas interviu Times of India.

Šis pienas ne tik kaloringas ir maistingas, bet ir išskiria visą šį gėrį ne iš karto. Kai pieno baltymas virškinamas, kristalas tolygiai išlaisvina daugiau baltymo.

„Tai ilgo veikimo maistas,“ sakė projektui vadovavęs Subramanian Ramaswamy. „Jei norite visaverčio maisto, kuriame daug palengva išskiriamų kalorijų, štai, prašom.“

Svarbu pažymėti, kad šis skalsus baltymų šaltinis netiks metantiems svorį, ir jo tikriausiai nė nereikės daugumai vakarietiškų dietų, kuriose ir šiaip jau per daug kalorijų.

Bet neprivalgantiems, tai galėtų būti greitas ir lengvas būdas gauto kalorijas ir maisto medžiagas.

„Jie labai stabilūs. Galėtų būti fantastiškas baltymų papildas,“ sakė Ramaswamy.

Dabar, kai genai nuskaityti, tyrėjai tikisi perkelti juos mielėms, kad šios gamintų kristalą daug didesniais kiekiais – tai efektyviau (ir ne taip atgrasu) kaip išskirti kristalus iš tarakonų vidurių.

Kam bereikia garbanotųjų kopūstų ir bolivinių balandų, kai bus tarakonų pieno papildai?

…Tataigi, mus tokia perspektyva irgi ne itin žavi. Bet jei tai padės šiai kartai įveikti maisto trūkumą, prisidėsime.

Tyrimas publikuotas IUCrJ, Tarptautinės kristalografijos sąjungos žurnale.

Jacinta Bowler
www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(25)
(6)
(19)

Komentarai ()