Geriausio matematikos uždavinio konkurso nugalėtojai  (1)

Baigėsi daug aistrų ir užkulisinių kovų sulaukęs įdomiausio matematikos uždavinio konkursas. Sulaukėme 8 įdomių uždavinių, kuriuos įveikti nebuvo labai paprasta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia, norisi padėkoti uždavinius atsiuntusiems autoriams – tam reikėjo surasti ir laiko, ir entuziazmo. Tuo pačiu, norisi atsiprašyti, kad prablaškyti turėjęs konkursas sukėlė neigiamų emocijų, kuomet pasipylė neigiami vertinimai.

Taip pat reiktų pasidžiaugti, jog dar netrūksta ir skaitytojų, kurie nepatingėjo spręsti uždavinukus. Deja, šį kartą niekam nepavyko išspręsti visų uždavinukų, tad ir geriausio sprendėjo neturim. O ir kaip pavyks, jei nebuvo nė vieno, kuris būtų bandęs išspręsti visus. Gal kai kurie uždaviniai buvo per daug specifiniai, o gal nuo matematikos jau ir pavargom - visą gruodį gi sprendėm uždavinukus.

Šį kartą daugiausia bėdų ir rūpesčių nutiko su uždavinių vertinimais. Galbūt kažkas iš skaitytojų per klaidą suprato, kad čia ne matematikos uždavinių konkursas, o programavimo ar saugumo spragų paieškos konkursas? Ir pradėjo dėlioti neigiamus vertinimus, o iš paskos atsirado ir konkurentų.  Tekstų vertinimo sistema yra labai elementari ir neturi apsaugų nuo sistemingo bandymo ja pasinaudoti. Iki šiol nebuvo ir tikslo tokių apsaugų kūrimui – tekstų vertinimas nėra ta sritis, kurią reikėtų labai saugoti.

Tačiau didžiausia bėda ne manipuliacija vertinimų sistema – tai techninė ir sprendžiama problema. Bet kaip pakeisti vertybes, kad ambicijos ir konkurencija neužgožtų pagarbos vieni kitiems ir ypač, įvairioms iniciatyvoms?.. Kad ir labai mažoms. Juk kas žino, gal uždavinių būtume sulaukę ne 8, o 18, jei nebūtų prasidėjusi neigiamų vertinimų lavina – tokie dalykai entuziazmo neprideda. O nukentėjo juk ne portalas, o patys skaitytojai, kurie būtų turėję daugiau galimybių proto mankštai.

Bet yra kaip yra. Tokia ta realybė, nieko nepadarysi.

Taigi, dabartinė situacija tokia, kad iš uždavinių vertinimų visiškai neįmanoma pasakyti, kuris iš jų patiko labiausiai, o kuris mažiau. Žiūrint formaliai, pagal vertinimus, skaitytojams nepatiko nei vienas uždavinys -  visų uždavinių galutinis vertinimas yra neigiamas. Tad taip ir tebūnie – formaliai žiūrint, skaitytojų nuomone, konkurso nugalėtojų nėra.

Tačiau tai nekliudo pačiai redakcijai išrinkti nugalėtoją. Tuo labiau, jog galime skirti net du prizus – vienas kaip ir žadėtas, labiausiai skaitytojų pamėgtam uždaviniui, o kitas turėjo būti skirtas geriausiam uždavinių sprendėjui, bet kad nė vienas iš skaitytojų šį sykį neišsprendė visų uždavinių.

Tad galime rinkti du geriausius uždavinukus. Kad būtų viskas teisinga, pasidalinsime vertinimų logika.

Redakcijos supratimu, geras uždavinys turi būti toks, kuris nereikalautų specialių matematikos žinių ir jo sąlygą būtų galima suprasti vien remiantis mokykliniu išsilavinimu. Tad šia prasme, Haar vilnelės bei Hafmano kodai yra per daug specifiniai uždaviniai – nors ir labai naudingi pažintine prasme ar tiesiog akiračio praplėtimui, bet vien mokyklinių žinių jų sprendimui nepakaks.

Taip pat, geras uždavinys turėtų būti autentiškas ta prasme, kad nesiremtų kitų populiarių matematikos uždavinių ar problemų pavyzdžiais. Štai antrasis konkurso uždavinys „Trys nusikaltėliai“ pagal sąlygos ir sprendimo algoritmą yra panašus į jau anksčiau konkurse skelbtą uždavinuką apie paslaptingą salą, tad nors ir įdomus bei skatinantis mąstyti, jau užleidžia savo pozicijas kitiems pasiūlymams.

Taigi, lieka 5 darbai, kurie atitinka dvi pirmas sąlygas - iš jų ir reiktų rinkti nugalėtojus. Čia jau redakcijos nuomonė išsiskyrė – vieni už vieną, kiti už kitą. Teko rengti balsavimą ir po jo paaiškėjo, kad daugiausiai simpatijų sulaukė trečiasis ir penktasis uždavinys. Trečiasis uždavinys labai gražiai parodė, kokie mes esame priklausomi nuo informacinių technologijų – net ir lengvai suprantamo uždavinio sprendimui gali nepakakti vien tik logikos žinių. O penktasis žavingas savo ypač paprasta sąlyga ir labai nepaprastu sprendimu – reikia gerokai pamąstyti, norint surasti atsakymą.

Su šiais laureatais susieksime individualiai ir sutarsime, kaip jiems pristatyti prizus.

Gaila, kad negalime apdovanoti visų dalyvių, bet tikimės, jog konkursų dar bus ir ateityje, tad prizais pradžiuginsime ir kitus aktyviausius mūsų skaitytojus. Tik jau nebebus neigiamų vertinimų galimybės..

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(56)
(-46)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: