Mokslininkai perspėja: dažni košmarai gali būti sunkios ligos požymis – ypač vyrams  ()

Remiantis naujais vyresnio amžiaus vyrų tyrimais, netikėtai atsiradę ir dažnai pasikartojantys košmarai gali būti ankstyvas Parkinsono ligos požymis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kankinantys sapnai jau seniai siejami su šia neurologine liga, ypač tarp vyrų. Tačiau tik dabar atliktas pirmasis tyrimas, kuriame blogi sapnai siejami su Parkinsono liga.

12 metų stebėdami 3818 vyresnio amžiaus vyrų sveikatą, mokslininkai nustatė, kad tie, kurie dažnai sapnuodavo košmarus, du kartus dažniau sirgo Parkinsono liga.

Dauguma diagnozių buvo nustatytos per pirmuosius penkerius tyrimo metus.

Rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus asmenys galėtų būti tikrinami dėl Parkinsono ligos iš jų sapnų turinio. Nustačius beprecedenčius pasikartojančius košmarus būtų galima imtis ankstyvųjų priemonių, kurios padėtų atitolinti galimų fizinių simptomų, tokių kaip drebulys, sustingimas ir lėtumas, atsiradimą.

Sunkiai nustatoma liga

Vienas didžiausių Parkinsono ligos iššūkių – ankstyva diagnostika. Kai dauguma žmonių išsiaiškina, kad serga šia liga, jie jau būna netekę 60-80 proc. dopaminą išskiriančių neuronų smegenų kamieno dalyje.

Be to, ankstesnio to paties mokslininko tyrimo metu nustatyta, kad pacientams, kurie sapnavo varginančius sapnus, penkis kartus padidėjo tikimybė, kad liga sparčiai progresuos.

 

„Yra labai nedaug rizikos rodiklių, o daugeliui jų reikia brangių tyrimų ligoninėje“, – aiškino Birmingemo universiteto neurologas Abidemi Otaiku.

„Nors šioje srityje turime atlikti daugiau tyrimų, blogų sapnų ir košmarų nustatymas galėtų parodyti, kad vyresni asmenys, be jokių akivaizdžių priežasčių patiriantys sapnų pokyčius, turėtų kreiptis į gydytoją.“

Ryšį tarp miego ir Parkinsono ligos mokslininkai tyrinėja jau kelerius metus, rašo „Science Alert“.

Maždaug ketvirtadalis Parkinsono liga sergančių pacientų nuo pat diagnozės nustatymo nurodė, kad dažnai sapnuoja nerimą keliančius sapnus, o kai kurie nurodė, kad blogus sapnus sapnavo net 10 metų iki diagnozės nustatymo.

 

Ankstesni tyrimai rodo, kad Parkinsono liga sergantys žmonės keturis kartus dažniau sapnuoja košmarus nei bendra populiacija.

Neatlikus tolesnių tyrimų, kurių metu būtų matuojamas smegenų aktyvumas miego metu, sunku pasakyti, kas vyksta biologiniu lygmeniu Parkinsono liga sergantiems pacientams, kurie sapnuoja košmarus.

Vyrai, sergantys Parkinsono liga, linkę sapnuoti daugiau nerimą keliančių sapnų nei Parkinsono liga sergančios moterys, tačiau kodėl taip yra, lieka neaišku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()