[Žinios trumpai] Žemei smogs super galinga saulės audra: Saulėje formuojasi gigantiška dėmė  ()

Netrukus mūsų planetą pasieks galinga saulės audra: NASA prognozuoja, kad Saulėje pasirodys galingiausias M klasės žybsnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį, birželio 20 d., Saulėje pasirodė milžiniška dėmė. Jau antradienį, birželio 21 d., ji padvigubėjo ir toliau didėja. NASA teigimu, ši vieta yra atsukta į Žemę ir gali sukurti galingiausią įmanomą M klasės blyksnį, priskiriamą M9 klasei, praneša „Express“.

NASA artimiausiomis dienomis tikisi vieno galingiausių Saulės blyksnių. M klasės blyksniai yra antri pagal galingumą po X klasės. Šio prognozuojamo žybsnio numeris bus 9, o tai reiškia, kad jis yra galingiausias savo klasėje.

Saulės blyksniai skirstomi į penkias klases: A, B, C, M ir X. Kiekviena blyksnių klasė viena nuo kitos išsiskiria iš saulės dėmės sklindančios elektromagnetinės spinduliuotės stiprumu. Pavyzdžiui, A klasės žybsniai yra 50 kartų silpnesni nei X klasės žybsniai. Bet jei blykstė vadinama M9, ​​tai reiškia, kad ji yra labai galinga ir beveik tokia pat stipri kaip X klasės blykstės.

Naujas galingas blyksnis turėtų kilti iš Saulės taško, vadinamo AR3038, kuris jau gerokai išaugo ir toliau auga. Atsižvelgiant į tai, kad ši vieta yra nukreipta į Žemę, negalima išvengti stipraus elektromagnetinio poveikio mūsų planetai.

NASA teigimu, saulės dėmė, kuri yra tamsi Saulės sritis, galinti spinduliuoti didžiulius energijos srautus, sukels galingą saulės pliūpsnį.

 

Tokios saulės dėmės, kaip ši, vadinamoji AR3038, susidaro ten, kur atsiranda labai stiprių magnetinių laukų sritys. Kai dalelių srautas, galintis ištrūkti iš saulės dėmės, pasieks Žemę, sukels radijo ryšio ir GPS sistemų gedimus.

Tikimybė, kad saulės dėmėje atsiras M9 klasės saulės blyksnis, išlieka didelė, o mokslininkai toliau stebi Saulės pokyčius, ypač – naują milžinišką dėmę.

Net jei ši Saulės audra Žemę pasieks pati, ji sukels tik trumpalaikius navigacijos įrangos sutrikimus ir ryšio problemų, teigia NASA. Bet jei šį blyksnį lydėtų vainikinės masės išmetimai, didžiuliai plazmos srautai, tai galėtų sukelti palydovų orbitoje gedimą. O Žemėje šis Saulės dalelių srautas galėtų sukelti elektros energijos tiekimo trikdžius ir masinį įvairių planetoje esančių elektronikos įrenginių gedimą.

 

Saulės aktyvumas didėja, nes žvaigždė artėja prie savo maksimumo – tai yra 11 metų trukmės Saulės ciklo laikotarpis, kai Saulėje atsiranda daugiau dėmių ir atitinkamai didėja Saulės žybsnių skaičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(8)
(19)

Komentarai ()