Sensacingiausias pasiekimas 21 amžiuje: Kinija sukūrė technologiją, leidžiančią sukurti gyvybę be spermatozoido ir kiaušialąstės  (1)

Įspūdingas kinų mokslininkų pasiekimas, atversiantis naujus gyvybės tyrimų horizontus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pristatytą natūralaus gyvybės kūrimo būdo alternatyvą galima prilyginti biologijos Šventuoju Graliu. Kinų mokslininkai nustatė faktorius, būtinus sukurti totipotentines kamienines ląsteles, duodančioms pradžią ne tik naujai gyvybei, bet ir ekstraembrioniniams audiniams, tokiems, kaip placenta. Atradimas atveria kelią naujų organizmų kūrimui iš pluripotentinių kamieninių ląstelių. O pluripotentinių kamieninių ląstelių sukūrimo iš bet kokių įprastų ląstelių, pavyzdžiui, odos, technologijos jau naudojamos. Tai yra, atlikę du pakeitimus kinai gali gauti bet kokį organizmą iš paprastos ląstelės.

Natūraliai zigota susidaro, susiliejus spermatozoidui ir kiaušialąstei. Zigotai pradėjus dalintis, paleidžiamas nenutrūkstamas specializuotų ląstelių kūrimo procesas. Tačiau vos vienaląstis embrionas pasidaro dviląstis, vėlesnės ląstelių kartos gebėjimą kurti visą organizmą ir palaikančius audinius praranda. Gebančios tai atlikti vienaląsčio ir dviląsčio embriono ląstelės vadinamos totipotentinėmis kamieninėmis ląstelėmis. Naujame darbą Tsinghua universiteto mokslininkai pademonstravo jų sukūrimą iš pluripotentinių kamieninių ląstelių.

Per dvidešimt metų trukusius ląstelių vystymosi ir kamieninių ląstelių reguliavimo cheminiais junginiais tyrimus, mokslininkai atrinko ir išbandė tūkstančius molekulių kombinacijų. Galiausiai jie nustatė tris nedideles molekules, kurios geba paversti pluripotentines kamienines ląsteles totipotentinėmis. Pirmieji eksperimentai buvo atliekami su pelių ląstelėmis. Eksperimentinių preparatų kokteilis pavadintas.

Paskui mokslininkai patvirtinto, kad pelių organizme ląstelės diferenciavosi, tiek į embrionines, tiek tiek ir neembrionines linijas. Tai yra, potencialiai iš jos galėjo vystytis tiek vaisius, tiek ir vaisių palaikantys audiniai, visų pirma, placenta.

 

Galimybė ląstelių totipotentiškumą išlaikyti laboratorijose atveria mokslininkams daugybę galimybių tirti gyvybės pradžios procesą. Dabar galioja „14 dienų taisyklė“ — po šio termino išaugintas embrionas pasiekia kritinį sudėtingumo tašką ir tyrimams jo naudoti nebegalima. Nors dabar, remiantis nauju Tarptautinės kamieninių ląstelių tyrimo draugijos sprendimu, kiekvienas atvejis bus svarstomas individualiai.

 

Autoriai nekomentuoja su jų atradimu susijusių būsimų etinių problemų — individualios gyvybės sukūrimo ir net rūšies evoliucijos paspartinimo. „Mūsų dėmesys sutelktas į dabarties atradimus, kad būtų paklotas pagrindas būsimoms kartoms“, — pabrėžė jie.


hightech.plus




(10)
(3)
(7)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: