Vienai iš penkių roplių rūšių gresia išnykimas, tarp jų – ir vėžliams  ()

Naujausias tyrimas parodė, kad penktadaliui roplių rūšių gresia išnykimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ropliai yra šaltakraujai ir žvynuoti gyvūnai. Jų gretose – vieni mirtiniausių ir nuodingiausių Žemės padarų, įskaitant sūriųjų vandenų krokodilą ir kobrą. Palyginti su paukščiais, varliagyviais ir žinduoliais, apie roplių paplitimą, populiacijos dydį ir išnykimo riziką turima labai mažai duomenų.

Dabar, atlikus pirmąjį tokio pobūdžio pasaulinį daugiau nei 10 tūkst. roplių rūšių (apie 90 proc. visų žinomų rūšių) vertinimą, paaiškėjo, kad 21 proc. jų reikia skubios pagalbos, kad neišnyktų. Tačiau kadangi ropliai yra labai įvairūs – nuo driežų ir gyvačių iki vėžlių ir krokodilų – grėsmės kiekvienos rūšies išlikimui gali būti vienodai įvairios.

Labiausiai pažeidžiami – krokodilai ir vėžliai

Gerokai daugiau nei pusei (58 proc.) visų krokodilų ir 50 proc. visų vėžlių rūšių gresia išnykimas.

Didžiausią grėsmę krokodilams ir vėžliams kelia medžioklė ir neteisėta prekyba laukiniais gyvūnais, rašo „SciTechDaily“. Ši prekyba, dažnai vykdoma siekiant aprūpinti tolimus pirkėjus naminiais gyvūnėliais (arba prabangiomis rankinėmis), kelia grėsmę 31 proc. vėžlių.

Taip pat didelę įtaką daro buveinių nykimas dėl besiplečiančių žemės ūkio plotų, klimato kaitos, urbanizacijos ir miškų kirtimo. Kitos grėsmės – vietinių roplių išstūmimas dėl invazinių rūšių, medžioklė.

Pietryčių Azija, Vakarų Afrika, Madagaskaras ir Karibų jūros regionas yra karštieji ropliams gresiančio išnykimo taškai. Remiantis naujuoju vertinimu, kai kuriose iš šių teritorijų gyvena dvigubai daugiau roplių nei kitų gyvūnų grupių atstovų.

 

Šaltakraujai ropliai, norėdami tinkamai funkcionuoti, turi sušilti saulėje. Tačiau jei jie įkaista daugiau nei optimali temperatūra, jų medžiagų apykaita tampa ne tokia efektyvi ir jiems reikia persikelti į pavėsį, kad atvėstų.

Didėjanti pasaulinė temperatūra mažina ropliams kasdienio maitinimosi langus – kai ne per šalta, bet ir ne per karšta. Kai kurioms roplių rūšims aplinkos temperatūra turi įtakos palikuonių lyčiai. Dėl žemesnės temperatūros iš daugelio vėžlių kiaušinių išsivysto patinai, rašo „SciTechDaily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: