[Žinios trumpai] ES atgimsta fašizmas? Orbanas specialiai drėbė apie „rasių grynumą“ – Europa įsiutusi  (38)

Vengrijos ministras pirmininkas pareiškė, kad vengrai nenori tapti mišria rase, o šalys, kuriose susimaišo europiečiai ir ne europiečiai, „nebėra tautos“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas griežtai kritikavo europietiškų ir neeuropietiškų rasių „maišymą“ ir pareiškė, kad vengrai nenori tapti mišriomis rasėmis. Jo žodžiai sukėlė Vengrijos opozicinių partijų ir Europos politikų pasipiktinimą.

Apie tai praneša britų „The Guardian“ leidinys.

Europos Parlamento narė iš opozicinės partijos „Impuls“ Katalin Cech sakė esanti sukrėsta Vengrijos premjero kalbos.

„Jo pareiškimai primena laiką, kurį, manau, visi norėtume pamiršti. Jie tikrai parodo tikrąjį režimo veidą“, – sakė ji.

Į V. Orbano komentarus piktai sureagavo ir europarlamentaras rumunas Alinas Mituta.

„Kalbėti apie rasinį ar etninį „tyrumą“, ypač tokiame mišriame regione kaip Vidurio ir Rytų Europa, yra grynai kliedesiai, ir pavojingi. Taip pat kaip ir ponas V. Orbanas“, – rašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Leidinys pažymi, kad tai ne pirma tokia V. Orbano kalba. Jis jau daugelį metų daro panašius pareiškimus, tačiau šie komentarai buvo suformuluoti atvirai kraštutinių dešiniųjų požiūriu. Šiuos žodžius jis pasakė Rumunijoje, Baile Tusnado mieste kasmetiniame susitikime su rėmėjais. Būtent ten 2014 m. jis pirmą kartą pasakė norintis Vengrijoje sukurti „neliberalią demokratiją“.

 

Tokie aštrūs Vengrijos premjero žodžiai gali rodyti, kad Budapeštas atsisakė iš ES gauti kelis milijardus eurų, kurie buvo įšaldyti dėl korupcijos ir teisinės valstybės problemų.

„Jis tiksliai žino, kokia bus reakcija į šią kalbą, ir aš manau, kad jis tam ruošiasi“, – sakė Vengrijos politologas iš politinio kapitalo ekspertų grupės.

Liepos 23 d. Viktoras Orbanas paragino ES nutraukti ginklų tiekimą Ukrainai ir persvarstyti sankcijų Rusijai strategiją. Jo teigimu, karo taip laimėti nepavyks, o naujoji strategija turėtų būti grindžiama taikos derybomis.

 

Liepos 15 dieną Vengrijos ministras pirmininkas pareiškė, kad ES „šovė sau į koją“, įvesdama sankcijas Rusijos Federacijai. Politikas mano, kad jei apribojimai nebus panaikinti, tai gali sugriauti Europos ekonomiką tuo metu, kai apribojimai nesusilpnino Rusijos ir neprivedė prie jokio karo Ukrainoje sureguliavimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(18)
(-7)

Komentarai (38)