Sensacingas atradimas! Stebėjimai pribloškė mokslininkus - gali būti, kad aptiko naują ir dar nežinomą fiziką  ()

Nauji tolimo galaktikų spiečiaus stebėjimai pribloškė grupę mokslininkų, kurie svarsto, ar jie atrado naują fizikos formą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo naujajame darbe mokslininkai Tessa Vernstrom iš Vakarų Australijos universiteto ir Christopheris Reisely iš Italijos Bolonijos universiteto aprašo, kaip jie atrado daugybę didelių žemo dažnio radijo bangas skleidžiančių objektų galaktikų spiečiuje, esančiame maždaug už 800 milijonų šviesmečių. Atrodo, kad jie nepaiso fizikos dėsnių.

Naudodami radijo ir rentgeno teleskopus, tyrėjai aptiko tris didelius radijo bangas skleidžiančius objektus – bazines bangas, reliktinį radijo spinduliavimą ir radijo aureolę – Abell 3266 galaktikų spiečiuje.

Mokslininkai pastebėjo, kad tokie objektai yra gana reti, tačiau jie nėra visiškai negirdėti.

Šie trys objektai buvo pernelyg silpni, kad juos būtų galima aptikti, kol tyrėjai nepritaikė galaktikų spiečiaus teleskopiniams vaizdams gauti sudėtingo algoritmo – ir tai darydami aptiko senovinės supermasyvios juodosios skylės, sukūrusios galaktikų spiečius, liekanas.

Tyrėjų dėmesį ypač patraukė Abell 3266 radijo spinduliavimas – primenantis garso smūgį radijo bangų lankas, kurį „sukelia smūginės bangos [keliaujančios] per plazmą“, kaip jie pažymėjo aprašyme „The Conversation“.

 

Anot komandos, šios bangos nepanašios į jokį radijo bangų objektą, kurį mokslininkai kada nors matė, dėl savo labai neįprastos įgaubtos formos, todėl jos gavo „neteisingos relikvijos“ slapyvardį.

„Jei tai smūginė banga, galima manyti, kad ji nusilenks aplink kraštą kaip lankas“, – „ABC Australia“ sakė Vernstrom, – tačiau ši banga yra apversta.“

 

Mokslininkai dabar susiduria su galvosūkiu.

„Mūsų geriausi fiziniai modeliai tiesiog neapima tokių duomenų“, – rašė tyrėjai „The Conversation“. „Tai atskleidžia mūsų supratimo apie tai, kaip šie šaltiniai vystosi, spragas – spragas, kurias stengiamės užpildyti.

Tai reiškia, kad komanda turės grįžti prie braižymo lentos.

„Galbūt ten vyksta kažkokia nauja fizika, kurios mes iki galo nesupratome“, – padarė išvadą Tessa Vernstrom, – kai mūsų modeliai negali atitikti naujų stebėjimų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()