[Žinios trumpai] Webbo kosminis teleskopas atrado kerintį ir kraupų violetinį galaktikos sūkurį: kas tai yra? (Foto)  (1)

Naujajame Jameso Webbo kosminio teleskopo vaizde matoma tolima spirainė galaktika NGC 628, labiau panaši į siaubingą psichodelinį sūkurį iš „Marvel“ filmo, o ne į pažįstamą spiralinės galaktikos formą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai galaktika, kuri tikriausiai labai panaši į tai, kaip, mūsų manymu, atrodo mūsų Paukščių Takas“, –socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo astronomas Gabrielis Brammeris iš Kosminės aušros centro Nielso Boro institute Kopenhagos universitete. „Galite matyti visus šiuos besiformuojančius atskirų žvaigždžių mazgus ir išnykusias atskiras supernovas“.

 

 

NGC 628 (dar žinoma kaip Mesjė 74, Žuvų žvaigždyne) spiralinė struktūra buvo užfiksuota anksčiau, tačiau Hablo kosminio teleskopo matomoje šviesoje užfiksuoti galaktikos vaizdai nepanašūs į purpurinę spiralinę struktūrą, matomą Webbo vidutinio infraraudonųjų spindulių vaizde. Atstumas iki šios galaktikos yra 35 milijonai šviesmečių.

„Tai, ką mums parodė Hablas, labai skiriasi nuo Webbo nuotraukos. Hablo darytoje nuotraukoje matomos žvaigždės, mėlynosios supergigantės ir raudosios milžinės, spiralinės struktūros  ir dulkių juostos. Tačiau tai visai nėra tas baisus sūkurys, kuris yra tikrai įspūdingas. Tai naujas žvilgsnis į šią galaktiką“, – sako Brammeris.

 

Webbas padarė NGC 628 vaizdą liepos 17 d. ir perdavė jį atgal į Žemę, kur jis buvo įrašytas į Barbaros Mikulskio kosminių teleskopų archyvą (MAST), kur duomenys yra prieinami visiems, įskaitant visuomenę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(2)
(32)

Komentarai (1)