Istorinė akimirka! – James Webbo kosminis teleskopas ką tik atsiuntė savo pirmąsias nuotraukas (Foto, Video)  ()

NASA inžinieriai, siekiantys sulygiuoti 18 šešiakampių James Webb kosminio teleskopo veidrodžių, paskelbė pirmąsias nuotraukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienoje pavaizduota ta pati žvaigždė, pasirodanti 18 kartų, o kitoje – Webbo šešaikampių veidrodžių asmenukė.

James Webb kosminis teleskopas (JWST) įjungė savo prietaisus ir padarė pirmąsias nuotraukas kosmose. Inžinieriai šiuo metu lygiuoja 18 paauksuotų teleskopo veidrodžių, kad jis galėtų pažvelgti į giliąją erdvę, ir kad tai padarytų, naudodamiesi viena iš jo infraraudonųjų spindulių kamerų padarė pirmąsias nuotraukas.

Teleskopas paleistas 2021 m. gruodžio 25 d., o galutinę savo orbitą pasiekė po mėnesio, pakeliui išsiskleidęs iš pradinės sulenktos padėties. Kai moksliniai instrumentai pakankamai atvėso, kad juos būtų galima saugiai naudoti, jie buvo įjungti ir mokslininkai pradėjo juos kalibruoti.

 

Veidrodžių kalibravimas yra viena iš svarbiausių teleskopo užduočių, nes norint užfiksuoti aiškius vaizdus, jie visi turi būti idealiai suderinti. Teleskopas dabar padarė du vaizdus, ​​kad padėtų šiam procesui.

Asmenukėje  vienas iš segmentų atrodo daug ryškesnis nei kiti, nes jis yra nukreiptas tiesiai į ryškią žvaigždę, o kiti dar nėra toje pačioje padėtyje.

Antrame paveikslėlyje, matoma žvaigždė, vadinama HD 84406, Didžiųjų Grįžulo Ratų žvaigždyne. Paveikslas yra mozaika, sudaryta iš 1560 atskirų kadrų, kuriuose pavaizduota 18 žvaigždės kopijų, po vieną iš kiekvieno veidrodžio. Kai jie bus sulygiuoti, visi segmentai veiks kaip vienas veidrodis ir tos 18 kopijų bus viena ant kitos. Tai leidžia teleskopui sujungti visų segmentų atspindėtą šviesą, kad būtų galima pastebėti silpnesnius ir tolimesnius objektus.

 

Numatoma, kad derinimo procesas užtruks apie tris mėnesius, o po to JWST pradės fotografuoti egzoplanetas, žvaigždes ir tolimas galaktikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(107)
(2)
(105)

Komentarai ()