Mokslininkai ūžia! Galingiausias kosminis teleskopas jau viršijo lūkesčius – aptiko mokslui nežinomus objektus (Foto)  ()

NASA išleido visą rinkinį naujų kosminio teleskopo mokslinių vaizdų, kurie suteikia naujų įžvalgų apie visatą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-14 Mokslininkai ūžia! Galingiausias kosminis teleskopas jau viršijo lūkesčius – aptiko mokslui nežinomus objektus (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvykis, kurio laukė astronomai ir kosmoso mylėtojai, išsipildė. Iki šiol galingiausias James Webb kosminis teleskopas pradėjo visavertę mokslinę veiklą. 2022 m. liepos 12 d. NASA išleido visą pirmųjų spalvotų, mokslinės kokybės fotografijų, kurias padarė teleskopas, rinkinį. Nežinoma galaktika, paslaptingos kosminės struktūros, nauja juodoji skylė ir vanduo tolimos planetos atmosferoje – tai tik dalis naujos informacijos, kurią mokslininkai gavo dėka naujausios kosminės observatorijos, praneša „The Guardian“.

NASA pirmąjį mokslinį Visatos vaizdą parodė liepos 11 d. Tai buvo spalvota galaktikų spiečiaus SMACS 0723 nuotrauka, kuris egzistuoja daugiau nei už 13 milijardų šviesmečių. Atsižvelgiant į tai, kad mūsų Visatai yra 13,8 milijardo metų, tai yra tolimiausias žvilgsnis į kosmoso gelmes.

Mokslininkų teigimu, galaktikų spiečiaus SMACS 0723 vaizdas yra aiškiausias tokios tolimos visatos vaizdas. Spiečius apima tūkstančius galaktikų ir astronomams pavyko pamatyti net menkiausias iš jų, apie kurių egzistavimą anksčiau nebuvo žinoma.

 

„Mes taip gerai matėme šias tolimas galaktikas iš ankstyvosios Visatos, kad galime drąsiai teigti, jog joks kosminis teleskopas dar nebuvo padaręs tokių nuotraukų. Išanalizavome vienos iš tolimų galaktikų šviesą ir pirmą kartą galėjome šį tą apie ją sužinoti. Prieš tai apie tokius duomenis galėjom tik pasvajoti“, – sako James Webb teleskopo komandos atstovė Jane Rigby.

Kitas svarbus Webb teleskopo sėkmės komponentas yra tai, kad jis gali zonduoti tolimas egzoplanetas precedento neturinčiu tikslumu. Jo prietaisų dėka mokslininkai dabar gali sužinoti dar daugiau apie tam tikrų planetų sudėtį ir aptikti uolėtas planetas, kuriose gali egzistuoti gyvybė.

„Webb teleskopas yra puikios būklės, visi prietaisai veikia taip, kaip turėtų. Svarbiausia, kad prietaiso galimybės, kurias jis parodė naujuose kosmoso vaizduose, viršija visus mūsų lūkesčius“, – sako Billas Ochsas iš James Webb teleskopo komandos.

Webb teleskopas nufotografavo dujinį debesį, supantį už 2500 šviesmečių mirštančią baltąją nykštukę, vadinamą Pietų žiediniu ūku arba NGC 3132. Šis planetinis ūkas yra Burės žvaigždyne.

Jis susidarė dėl to, kad mirštanti blausi žvaigždė ūko centre tūkstančius metų metė savo medžiagą į aplinkinę erdvę. Pirmą kartą Webb teleskopas galėjo parodyti, kad ši balta nykštukė yra visiškai apgaubta kosminių dulkių.

 

Mokslininkus taip pat suintrigavo netikėtas šviesos ruožas, kurį galima pamatyti viršutiniame kairiajame vaizdo kampe. NASA išsiaiškino, kad tai galaktika, mes žiūrime į ją iš šono.

Stefano kvintetas yra tankus 5 galaktikų spiečius. Ir iki šiol šių objektų nuotrauka yra didžiausias Webb teleskopo vaizdas. Norėdami gauti vieną tokią fotografiją, teleskopo prietaisai sujungė beveik 1000 atskirų vaizdų.

Dėl naujų duomenų mokslininkai dabar geriau supranta, kaip galaktikų sąveika galėjo turėti įtakos ankstyvosios visatos evoliucijai.

Naujasis vaizdas suteikė mokslininkams galimybę pamatyti šią galaktikų grupę nauju būdu. Čia matomi milijonai jaunų žvaigždžių ir žvaigždžių formavimosi regionų. Taip pat didžiuliai dujų, dulkių ir žvaigždžių srautai, kurie išeina iš galaktikų dėl tarpusavio traukos.

Be to, mokslininkams pavyko atrasti naują aktyvią juodąją skylę. Nors ji pati nematoma, jinai aktyviai įsisavina aplink supančią medžiagą.

 

Kitas kvapą gniaužiantis vaizdas, sukurtas Webb teleskopo, yra Carina ūkas. Tiksliau, paveikslėlyje parodytas NGC 3324 ūko kraštas, kuris yra Carina ūko dalis. Tai regionas, kuriame sparčiai formuojasi naujos žvaigždės, ir mokslininkams šiame ūke pavyko pamatyti anksčiau nežinomus panašius regionus.

Tyrinėtojai naują vaizdą pavadino „Kosminiais kalnais“ dėl aiškaus panašumo į kalnus ir slėnius Žemėje. Beje, aukščiausi „kalnai“ šiame paveiksle yra 7 šviesmečių „aukščio“.

Neįtikėtinai išsamūs vaizdai leido mokslininkams išskirti stiprią radiaciją ir žvaigždžių vėjus iš didžiulių, jaunų, karštų žvaigždžių.

„Tai toks išsamus vaizdas, kad galėjome aptikti šimtus žvaigždžių, apie kurias net nežinojome. Taip pat radome neįprastų struktūrų ir vis dar nežinome, kokios jos iš tikrųjų yra“, – sako Ember Strone iš NASA.

Kitas Webb teleskopo pasiekimas buvo 1150 šviesmečių atstumu nuo mūsų esančios egzoplanetos Wasp-96b atmosferos spektrinė analizė. Tai dujinė milžinė, panaši į Jupiterį, kurio masė perpus mažesnė. Ši planeta sukasi aplink žvaigždę, labai panašią į mūsų Saulę.

 

Analizė parodė, kad planetos atmosferoje yra vandens garų, nors ši yra per karšta, kad joje būtų skysto vandens. Ši egzoplanetų sudėties analizė yra iki šiol pati išsamiausia.

Pasak mokslininkų, Webb teleskopas padarė didžiulį žingsnį į priekį tiriant egzoplanetas. Dabar astronomai ketina rasti uolėtus pasaulius, kuriuose galėtų būti gyvybė, nes su Webb pagalba juos rasti bus daug lengviau.

Webb kosminis teleskopas pusmetį buvo giliajame kosmose 1,5 mln. km atstumu nuo Žemės. Jame yra didžiausias veidrodžių „korys“ istorijoje ir 4 unikalūs moksliniai instrumentai. Pasak mokslininkų, dabar jie turi galimybę neįtikėtinai išsamiai ištirti Visatą, kad rastų atsakymus į klausimus apie kosmoso ir visų jo komponentų evoliuciją.

Beje, Webb instrumentai yra 100 kartų jautresni nei garsiojo Hablo kosminio teleskopo. Tačiau, šią observatoriją, kuriai 32 metai, dar anksti nurašyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(84)
(3)
(81)

Komentarai ()

Susijusios žymos: