Australijoje po žeme atidaryta tamsiosios medžiagos gaudymo laboratorija: kodėl ten uždrausti bananai? (Video)  ()

Aukso kasykloje mokslininkai ieškos medžiagos, kuri sudaro didžiąją visatos dalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienoje iš kasyklos dalių, kurioje kasamas auksas, 1025 metrų gylyje po Australijos Stawell miestu, atidaryta „Stawell Underground Physical Laboratory“. Šioje laboratorijoje mokslininkai nori aptikti nematomą medžiagą, kuri, kaip manoma, sudaro 85 % visatos, skelbia „The Guardian“.

Stawell miestas yra nutolęs 240 km nuo Melburno ir būtent čia prasidės nepagaunamos tamsiosios medžiagos medžioklė. „Stawell Underground Physics Laboratory“ yra unikali įstaiga, kuri yra vienintelė Pietų pusrutulyje.

Pasak fizikės Elisabettos Barberio iš Melburno universiteto, ši vieta po žeme yra geriausia tamsiosios medžiagos dalelių paieškai. Čia nėra jokios kosminės ar saulės spinduliuotės įtakos, todėl yra vilties sugauti nepagaunamas daleles naudojant specialų tamsiosios medžiagos detektorių.

„Mes to nematome, bet tamsioji medžiaga supa mus visus. Ši medžiaga turi masę, bet ji nesugeria, neišskiria ir neatspindi šviesos. Ji praktiškai nesąveikauja su įprasta medžiaga, kuri sudaro mus, mūsų planetą, žvaigždes. Bet tokia sąveika yra įmanoma, ir mes norime tai pamatyti“, – sako Barberio.

Tuo tarpu mokslininkai užsiima tamsiosios medžiagos detektoriaus įrengimu, kuris netrukus turėtų pradėti savo darbą. Jį sudarys septyni natrio jodido kristalų cilindrai, įdėti į varinius vamzdelius. Šie vamzdžiai bus panardinami į skystį, vadinamą benzenu, ir uždengti 200 tonų plieno.

 

Detektoriaus pagalba mokslininkai nori aptikti hipotetinę silpnai sąveikaujančią masyvią dalelę – WIMP (Weakly interacting massive particles). Remiantis teorija, WIMP susidūrimas su įprasta medžiaga išskirs energiją, kurią galima aptikti šviesos pavidalu. Ši šviesa turėtų paveikti natrio jodido kristalus – jie turėtų švytėti.

 

„Ši laboratorija yra visiškai sterili, apsaugota nuo bet kokių medžiagų ir veiksnių, galinčių turėti įtakos eksperimentui. Pavyzdžiui, visa laboratorija yra padengta specialiu sandarikliu, kuris anuliuoja radioaktyviųjų radono dujų prasiskverbimą iš aplinkinių uolienų. Jūs negalite čia atsinešti bananų, nes juose yra daug kalio, todėl jie yra šiek tiek radioaktyvūs“, - sako Barberio.

Mokslininkai mano, kad tamsiosios medžiagos egzistavimo patvirtinimas slypi galaktikų judėjime. Remiantis teorija, dauguma galaktikų sukasi per greitai, kad gravitacija kiltų vien iš įprastos materijos, todėl turi būti kažkas nematomo, laikančio šias galaktikas kartu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()