[Žinios trumpai] Įtampa tarp NATO šalių – Turkija teigia, kad kitos NATO šalies S-300 priešlėktuvinis radaras sekė jos naikintuvus  (8)

Pasak Turkijos valstybinės agentūros „Anadolu“, Graikijos „žemė-oras“ raketų sistemų radarai sekė Turkijos naikintuvus F-16, vykdančius žvalgybinę misiją tarptautinėje oro erdvėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis kaltinimas yra naujausias Turkijos pareiškimas, kad jos kaimynė ir NATO narė Graikija nusitaikė į jos lėktuvus virš rytinės Viduržemio jūros ir Egėjo jūros.

Graikijos raketų sistemos S-300, esančios Kretos saloje, radaras antradienį „užrakino“ (lock-on) Turkijos lėktuvus, sekmadienį pranešė „Anadolu“, remdamasi gynybos ministerijos šaltiniais.

F-16 buvo 3000 metrų aukštyje į vakarus nuo Graikijos Rodo salos, kai orlaivus užsifiksavo Rusijoje pagamintas S-300 taikinio sekimo radaras, priduriama pranešime. Turkijos lėktuvai baigė savo misiją ir grįžo į savo bazes, „nepaisant priešiškos aplinkos“.

Radaro užrakinimas yra laikomas priešišku veiksmu pagal NATO kovos taisykles.

Graikijos gynybos ministerijos šaltiniai atmetė kaltinimus. „Graikijos raketų sistema S-300 niekada nesekė Turkijos lėktuvų F-16“, – sakė šaltiniai, praneša valstybinė televizija „Ert“.

Praėjusią savaitę Turkija iškvietė Graikijos karinį atašė ir pateikė skundą NATO po to, kai graikų F-16 tariamai persekiojo Turkijos F-16, vykdančius misiją.

„Anadolu“ pranešė, kad graikų pilotai virš Viduržemio jūros rytinės dalies „užrakino“ Turkijos lėktuvą. Turkija „davė reikiamą atsaką“ ir privertė lėktuvus palikti teritoriją, sakė „Anadolu“, nepateikdamas jokių detalių.

 

Graikija atmetė turkišką įvykių versiją. Jos gynybos ministerija pranešė, kad penki Turkijos reaktyviniai lėktuvai pasirodė be išankstinio įspėjimo, kad lydėtų JAV bombonešių B-52 skrydį, kuris neturėjo turėti naikintuvo palydos per Graikijos skrydžių valdymo teritoriją.

Jame teigiama, kad keturi Graikijos naikintuvai nuvijo Turkijos lėktuvus, o Atėnai apie incidentą informavo NATO ir JAV valdžios institucijas.

Nors abi yra NATO narės, Turkija ir Graikija jau dešimtmečius ginčijasi dėl daugybės klausimų, įskaitant teritorines pretenzijas Egėjo jūroje ir nesutarimus dėl jos oro erdvės. Ginčai jas tris kartus atvedė prie karo slenksčio per pastarąjį pusšimtį metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(11)
(-9)

Komentarai (8)