Sukūrė lauko oro vėsintuvą, visiškai nenaudojantį vietinės elektros energijos (Foto)  (4)

Žinoma, šiuo metu Lietuvoje vėsoka – bet klimatas nenumaldomai šyla, ir neabejotina, kad kitą vasarą susidursime su karščiais. Kaip pasiekti komfortą jų metu, bet padaryti tai tvariai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelio bendrovė „Green Kinoko“ ruošiasi pirmiesiems viešiems „išskirtinai švarios“ lauko vėsinimo sistemos bandymams.

Sistema „Kinšo“ veikia kaip atvirkštinis lauko kavinės šildytuvas, vėsinantis kelis stalus aplinkui – ir visa tai daroma nenaudojant vietinės elektros energijos.

Paslaptis slypi skystame azote. Standartinės talpyklos su šiuo šaltu -196°C temperatūros skysčiu įdedamos į aušintuvus, o juos įjungus skystis lėtai išleidžiamas lauk. Jis greitai išsiplečia ir beveik 700 kartų viršija originalų skysčio tūrį – nes tampa dujomis – o aušintuvai panaudoja šio plėtimosi energiją mechaniniam varikliui ir išpučia azoto dujas, kurių temperatūra yra jau daug malonesnė – -10 °C. Tokio šalčio pakanka, kad greitai ir tyliai atvėsintumėte erdvę aplink kelis lauko stalus – bet nepaverstumėte žmogaus terminatoriaus „T1000“ stiliumi eižėjančia ledo statula.

 

 

Teigiama, kad toks išradimas daug ekologiškesnis už oro kondicionierių – bent jau naudojimo vietoje, nes nenaudoja elektros tinklo ir neišpučia karšto oro kitur. Be to, azotas sudaro apie 78 proc. aplinkos oro, todėl jis nėra toksiškas ir turėtų būti saugus lauko aplinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai (4)