Kinija Mėnulyje rado naują mineralą ir galimą energijos šaltinį  (4)

2020 metais Kinijos stotis „Cháng'é-5“ pargabeno 1731 gramą Mėnulio grunto. Jame aptiktas permatomas kristalas, jau pavadintas čangjesitu. Mokslininkai dar pasistengs įvertinti įvertinti potencialaus termobranduolinių reaktorių kuro, helio-3, koncentraciją. Trimis krovininio erdvėlaivio reisais su heliu-3 butų galima energija aprūpinti visą žmoniją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad automatinė tarpplanetinė stotis „Cháng'é-5“ Mėnulyje rado ne tik vandens. Mokslininkai, analizuodami iš Žemės palydovo pargabentus mėginius, patvirtino naujo mineralo – skaidraus kristalo čangjesito – atradimą. Be „Mėnulio deivės akmens“, bepilotis aparatas aptiko ir potencialų termobranduolinės sintezės kurą.

Žinia apie naują Mėnulio mineralą pasirodė bendrame Kinijos nacionalinės kosmoso valdybos ir Nacionalinės atominės energijos agentūros pranešime. Tai pirmas toks įvykis KLR ir šeštas – visos žmonijos istorijoje. Remiantis naujienų agentūra Xinhua, čangjesitas — bespalvio stulpeliško kristalo atmaina. Jį, analizuodami Mėnulio bazaltą, aptiko Pekino urano geologijos mokslinių tyrimų instituto mokslininkų komanda, praneša New Atlas.

Mėginio analizės rezultatus patvirtino Tarptautinė minerologijos asociacija. Mineralas buvo rastas tarp 1731 g masės grunto mėginių, 2020 metais parskraidintų į Žemę – pirmą kartą nuo 1976 metų. Kristalo skersmuo – maždaug 20 mikronų.

Be šio radinio, mėginių tyrimai suteikė pirmą informaciją apie stabilaus helio izotopo helio-3, laikomo vienu iš potencialų termobranduolinio reaktoriaus kuro variantų, koncentraciją Mėnulio dulkėse. ³He izotopas unikalus tuo, kad susideda iš dviejų protonų ir vos vieno neutrono. Teoriškai, reaguojant vandenilio izotopui deuteriui (²H) ir 1 gramui ³He, gali išsiskirti 164,3 MWh energijos. Ne mažiau svarbu tai, kad šioje reakcijoje nelieka radioaktyvių atliekų, kitaip, nei reaguojant deuteriui ir tričiui (³H).

 

Jos trūkumas – reikia aukštesnės temperatūros, nei reaguojant tričiui. Be to, ³He Žemėje mažai ir jį sunku izoliuoti.

Kinų mokslininkai suskaičiavo šio izotopo gavybos iš Mėnulio grunto kaštus. Mėnulio paviršiuje turėtų būti apie 1,1 mln. tonų helio-3, kuris kainuotų 1,5 kvadrilijono dolerių. Kinijos Mėnulio tyrimų programos vadovo Ouyang Ziyuan, teigimu, trimis erdvėlaivio reisais per metus būtų galima parvežti pakankamai šio kuro, kad būtų patenkinti visos žmonijos poreikiai.

 

Metų pradžioje Kinija pristatė kosmoso tyrimų penkmečio planą. Dokumente smulkiai aprašyti KLR kosmoso infrastruktūros vystymo tikslai ir naujos kartos erdvėlaivių kūrimas — tiek krovininių, tiek ir keleivinių. Be to, didelis dėmesys skiriamas galimybei per artimiausius penkis metus į Mėnulį nusiųsti taikonautus.


hightech.plus




(16)
(0)
(16)

Komentarai (4)