Sugrįžimas į Mėnulį prasideda — NASA jau patvirtino pirmosios Mėnulio misijos „Artemida“ paleidimo datą: istorinė akimirka jau šį mėnesį  ()

NASA patvirtino JAV grįžimo į Mėnulį programos misijos Artemis I pirmojo paleidimo datą. Raketos-nešėjos Space Launch System (SLS) su kosminiu laivu startas turėtų įvykti rugpjūčio 29 dieną. Jeigu kas nors nepavyktų, agentūra numatė dvi rezervines datas — rugsėjo 2 ir 5 dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis Artemis misijos etapas bus nepilotuojama — laivas skries į Mėnulio orbitą, kelias savaites ten pabus, o paskui grįš Žemėn. Analogišką skrydį, tik jau su NASA ekipažu, NASA planuoja 2025 metais.

„Rugpjūčio 29-oji — mūsų pagrindinė data, šią datą rezervavome“, — patvirtino Artemis programos vadovas Michael Sarafin. Jis pridūrė, kad jeigu raketos tą dieną iškelti nepavyks, tuomet NASA persijungs į kitus „starto langus“ — rugsėjo 2 ir 5.

Supersunkiosios raketos-nešėjos SLS ir kosminio laivo Orion duetas į Floridos valstijos Kenedžio kosmoso centro startinio komplekso 39B aikštelę bus atgabenta rugpjūčio 18 d. Kai raketa atsidurs poligone, NASA specialistai ims pildyti kuro bakus ir tikrinti įrangą. Numatoma, kad visa misija truks 42 dienas — tai yra, jei raketa bus paleista rugpjūčio 29, tai nusileidimo kapsulė Atlanto vandenyne turėtų nusileisti jau spalio 10.

Artemis Mėnulio misija buvo anonsuota prieš porą metų, 2020-ųjų rugsėjį. NASA teigia, kad tai vienas iš ambicingiausių kosmoso agentūros projektų. Jo tikslas — grąžinti amerikiečių astronautus į Mėnulį antroje šio dešimtmečio pusėje. Žemės palydovas pirmą kartą buvo aplankytas 1969 metų liepos 20 d. Tuomet ekipaže buvo Neilas Armstrongas, Edwinas Aldrinas ir Michaelas Collinsas.

 

Artemis misija turėtų supaprastinti pasirengimą Mėnulio orbitinės stoties statybai, o taip pat sukurti pagrindą kolonizuoti kitas planetas. 2024 metais NASA planuoja įgyvendinti Artemis 2 misiją, kai link Mėnulio skries keturių astronautų komanda. Erdvėlaivis apskries natūralų Žemės palydovą, tačiau neišsilaipins. Vėliau, 2025 metais, bus prasidės trečiasis Artemis etapas, kurio metu modulis su astronautais ir turėtų nusileisti Mėnulyje.





(24)
(2)
(22)

Komentarai ()

Susijusios žymos: