Putino aplinka nokdaune - dažnam pinasi liežuvis, pats Putinas ima nerimauti, kas vyksta  ()

„Turime plėsti sveikos gyvensenos propagavimą. Reikia tai daryti paprastai, negalvoti, kad tai kažkoks antraeilis dalykas: vyrai geria ir gers“, – tokį pareiškimą rugpjūčio viduryje išsakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, susitikęs su Vladimiro srities vadovo pareigas laikinai einančiu Aleksandru Avdijevu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

V. Putinas keliomis dienomis anksčiau buvo susitikęs su kitu gubernatoriumi – Kirovo srities vadovu Aleksandru Sokolovu. Tuomet Rusijos prezidentas irgi prabilo apie alkoholį – tiksliau, apie „aukštą gyventojų alkoholizmo lygį“.

„Nereikia nieko kišti po kilimu, reikia spręsti pačias aktualiausias problemas“, – ragino A. Sokolovą V. Putinas. „Prašau jūsų atkreipti į tai dėmesį“, – kalbėjo jis.

Prieš tai V. Putinas niekada taip dažnai nekalbėjo apie priklausomybės nuo alkoholio problemas Rusijoje, rašo „Meduza“.

V. Putino pasisakymai susitikimuose su gubernatoriais dar keistesniais daro tai, kad nei Vladimiro, nei Kirovo sritys nėra tarp tų, kuriose gyventojų priklausomybė nuo alkoholio yra didžiausia.

Rusijos Federacijos sveikatos apsaugos ministerija neteikia statistikos apie šį rodiklį visiems federacijos subjektams, tačiau departamentas pranešė, kad blogiausia padėtis Tolimuosiuose Rytuose ir šalies šiaurėje, taip pat Penzos regione. Tačiau apie „gyventojų alkoholizmą“ prezidentas su jų valdytojais nekalbėjo.

Kremliui artimas „Meduza“ šaltinis paaiškino, kad gubernatoriams alkoholizmo tema taip pat tapo netikėtumu – juk ji šiuose regionuose nepatenka „net į aktualiausiųjų dešimtuką“: „Tai tikrai nėra dalykas, dėl kurio dabar nerimauja žmonės“.

Anot „Meduza“ pašnekovo, A. Sokolovas ir A. Avdijevas buvo užklupti iš pasalų ir nesuprato, kodėl prezidentas iš viso apie tai prabilo. Rusijos prezidento Dmitrijaus Peskovo atstovas spaudai į „Meduza“ klausimus neatsakė.

Visgi du „Meduza“ šaltiniai, artimi Rusijos prezidento administracijai, tvirtina, kad V. Putinas taip pasielgė ne atsitiktinai. Anot jų, prezidentas atkreipė dėmesį į šią problemą, nes Ukrainos karo fone Rusijos pareigūnai ėmė vis dažniau ir gausiau vartoti alkoholį.

V. Putinui itin aktuali „kai kurių jo artimiausiųjų rato žmonių“ būklė, tikina „Meduza“ šaltiniai.

„Žmonės nuo vasario taip malšina stresą. Ministrai, jų pavaduotojai, netgi kai kurie vicepremjerai, prezidento administracijos ir Valstybės Tarybos darbuotojai, dalis valstybių korporacijų vadovų, gubernatoriai“, – vardija vienas iš pašnekovų.

 

Jis taip pat pridūrė, kad pagrindinė tokio „streso“ priežastis susijusi su realiais nuostoliais, kuriuos Rusija patiria tiek dėl karo su Ukraina, tiek dėl Vakarų sankcijų, o pats V. Putinas mano, kad jo aplinka su visu tuo turėtų lengvai susidoroti.

Kaip jau anksčiau rašė „Meduza“, to, kad prezidentas nusprendė su Ukraina pradėti didelio masto karą, iki vasario 24 dienos iš Rusijos valdinininkų niekas nežinojo, todėl dauguma jų pirmaisiais karo mėnesiais buvo labai pasimetę ir „nežinojo, ką daryti“.

„Vasarį susėdo prie stikliuko. Kai kurie taip ir nebepakyla“, – reziumavo vienas iš pašnekovų.

Du su „Meduza“ bendravę Kremliui artimi šaltiniai pažymi, kad, remiantis jų pastebėjimais, Rusijos nesėkmės fronte niekaip nesusijusios su valdininkų ir vadovų santykiu su alkoholiu: „Jie kariauja savo karus, turi savų problemų“.

 

„Meduza“ šaltiniai mano, kad aukščiausių Rusijos vadovų ir valdininkų situacija su alkoholio vartojimu pradėjo neraminti V. Putiną, nes „dėl to pradėjo kentėti disciplina“: „Kažkas pradingsta prieš svarbų renginį, kažkas neaiškiai ir painiai atsiskaitinėja. Ir visa tai vyksta žmonėms matant“.

Pašnekovai spėja, kad V. Putinas visgi atleisti prasikaltusių neskubės: „Kol kas bus tik iškalbingos užuominos ir neįkyrūs reikalavimai“. Aišku, tokia situacija gali pasikeisti: kaip tvirtina „Meduza“ šaltiniai, prieš kelerius metus vienas iš Rusijos gubernatorių neteko posto būtent dėl priklausomybės nuo alkoholio.

Pats V. Putinas, jeigu tikėtume žiniasklaida, dabar alkoholio praktiškai nevartoja (studijų metais viskas buvo kitaip). Bet yra viešai pasakojęs, kaip kartą šventė savo gimimo dieną su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu: „Neslėpsiu, išgėrėme po burnelę kitą degtinės, pasipjaustėme kažkokios dešros užkandai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()