Profesorius įspėjo, ko jokiu būdu vaikams neduoti pusryčiams: tai peilis skrandžiui ir tulžiai – vėliau prasidės labai didelės problemos  ()

Pradėjus eiti į mokyklas, vaikų, besikreipiančių į gydytojus gastroenterologus, padaugėja net keletą kartų, sako gydytojas vaikų gastroenterologas, profesorius Liutauras Labanauskas. Dažniausiai tai būna funkcinio pobūdžio skausmai, tačiau priežasties vis tiek reikia ieškoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skausmas tikrai gali kilti dėl nenoro eiti į mokyklą

Pasak profesoriaus, pilvą pradėjus eiti į mokyklą dažniausiai skauda 1–4 klasių mokiniams. Funkciniai pilvo skausmai dalinami į dvi dalis: kilę dėl streso mokykloje, dėl nepatikusios aplinkos, bei kilę dėl vaiko pasipriešinimo tam tikram procesui.

„Pasipriešinimas, kad jis turi keltis, turi eiti, kad negalės elgtis taip, kaip nori, pavyzdžiui, žaisti kaip darželyje. Dalis vaikų nenori pasiduoti tai drausmei ir pradeda gudrauti. Abiem grupėms tikrai skauda pilvą. Nėra tokios metodikos, kad galėtume nustatyti, ar tai tikrai yra pilvo skausmas. Galbūt neskauda, gal tik maudžia, bet jausmas nemalonus. Tačiau abi priežastys yra svarbios – ar aplinkinių sukelta, ar paties vaiko nenoras eiti“, – Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ sakė prof. L. Labanauskas.

Kaip pasakojo prof. L. Labanauskas, mažiems vaikams stresas ar kiti negalavimai dažniausiai pasireiškia pilvo skausmais, vėliau, maždaug nuo 9 metų, ypač mergaitėms, prasideda širdies skausmai, dar vyresniems – galvos skausmai.

Visgi, pasak pašnekovo, pilvo skausmai gali kilti ir dėl ligų, pavyzdžiui, nuolatinio vidurių užkietėjimo.

Ne visas pusryčių maistas tinkamas

Pasak profesoriaus, pusryčiams vaikams netinka visi maisto produktai, kurie dirgina skrandžio gleivinę. Visų pirma, tai visi produktai, turintys acto.

„Nors jo vieno niekas negeria, bet kai kurie produktai jo turi savo sudėtyje. Pavyzdžiui, visi padažai, majonezas. Antra, įvairios labai aštrios medžiagos. Jei daug pridedi druskos, skrandį tikrai labai dirgina.

Trečia, labai aktyvūs maisto produktai, kurie turi daug vitaminų. Pavyzdžiui, žalias česnakas, svogūnas, svogūno laiškai. Tai nėra blogas maisto produktas, jokiu būdu, bet mažo vaiko skrandukas gali sureaguoti kaip į dirgiklį. Taip pat neprinokę vaisiai. Gali vaikas pradėti vemti, jį pykinti“, – sakė profesorius.

 

Šiais laikais, pasak gydytojo, didelė mitybos bėda yra traškučiai. Juos valgyti vaikams tapo tiesiog normaliu įpročiu.

„Jei vaiko iki 5 metų neišmokysime teisingai valgyti, subalansuoto maisto, jis ir po to nebemokės. Tai yra tėvų reikalas. Vaikai nori eiti lengvesniu keliu, vaikas su savo 20 nestiprių dantų nenori kramtyti mėsos, kramtyti daržovių. Jam geriau mesti blynelį, kuris nuslysta ir viskas.

Pats blynelis kaip ir nėra problema, bet tai angliavandenių bomba. Kol jis 5 metų, jis tos bombos nejaučia. Bet po to vaikas pradeda maitintis vien angliavandeniais, nes jo organizmas taip pripratęs. O koks dabar mėgstamas angliavandenis, kuris dar ir skanus, ir gali valgyti prie kompiuterio? Taigi traškučiai“, – sakė prof. L. Labanauskas.

 

Taip pat laidoje profesorius pasakojo, kad iki 12 metų vaikams nerekomenduojama duoti kavos. Ta pati taisyklė galioja ir saldiems gėrimams.

„Šiaip pati kava yra normalus gėrimas, nieko blogo nedaro. Bet apskritai kava stipriai varo tulžį. Dėl vaiko fiziologijos atsiranda dvigubas refliuksas ir tada turime problemą. Labai saldi arbata, saldūs gėrimai sukelia tą patį. Taip pat negalima daryti labai saldžios kakavos. Yra kartais nuomonė, kad galima duoti kavos be kofeino ir viskas bus gerai. Bet tai netiesa“, – sakė laidos pašnekovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
Autoriai: Rima Balanaškienė
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()