Kinijos mokslininkai pirmą kartą klonavo arktinį vilką: po 100 dienų parodė pasauliui, kaip jis atrodo (Foto, Video)  ()

Kinijos biotechnologijų kompanija pirmą kartą klonavo arktinį vilką (Canis lupus arctos). Vilko jauniklis tapo svarbiu žingsniu ne tik klonavimo technologijų srityje, bet, anot mokslininkų, tai gali suteikti vilties nykstančių rūšių išsaugojimo srityse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arktinio vilko patelė, vardu Maja, pasaulį išvydo birželio 10 dieną Pekine. Praėjusią savaitę konferencijoje „Sinogene Biotechnologies“ kompanija pasauliui parodė savo kūrinį ir pristatė jį vaizdo įraše.

Maja buvo „sukurta“ panaudojus DNR, paimtą iš arktinio vilko odos mėginio, gyvenančio prieštaringai vertinamame Harbino pramogų parke „Polarland“. Genetinė medžiaga buvo įterpta į „rujojančios“ patelės kiaušialąstę. Surogatine vilko motina buvo pasirinkta šuns (patelė, kuri savo įsčiose iki gimimo augino embrioną.

 

Šis procesas vadinamas somatinių ląstelių branduolio perkėlimu. Iš esmės tai tas pats metodas, kuris 1996 m. pirmą kartą buvo panaudotas aviai Dolly. Po šio proveržio buvo klonuota žinduolių rūšių, įskaitant katę, elnią, šunį, arklį, mulą, jautį, triušį ir žiurkę.

Biotechnologijų bendrovė laukė 100 dienų po Majos gimimo ir tik tuomet atskleidė, kaip atrodo klonuoto vilko patelė. Anot mokslininkų, Maja yra visiškai sveika ir gyvybinga.

„Tai yra [...] proveržis laukinių ir nykstančių gyvūnų apsaugos ir veisimo srityje, – spaudos konferencijos metu sakė „Sinogene Biotechnologies“ generalinis direktorius Mi Jidongas. – Nuo projekto pradžios 2020 m. iki sveiko vilko jauniklio gimimo šių metų birželį įveikėme daugybę sunkumų. Pažvelgus atgalios, tai iš tiesų buvo verta daryti“.

 

Arktinis vilkas (Canis lupus arctos) yra pilkojo vilko porūšis, aptinkamas Kanados šiaurėje esančioje Aukštutinės Arkties tundroje. Nuo kitų vilkų rūšių jį galima atskirti iš šiek tiek mažesnio kūno sudėjimo, siauresnės kaukolės ir balto kailio, puikiai tinkančio maskuotei snieguotose teritorijose.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()