Nustatytas naujas žmones galintis užkrėsti koronavirusas – jis kilo iš populiarių naminių gyvūnų  (1)

Mokslininkai identifikavo naują koronavirusą ir užbaigė jo genetinius tyrimus. Nustatyta, kad jis išsivystė iš šunų koronaviruso, bet dabar gali susargdinti žmones – prisidėti prie kvėpavimo simptomų atsiradimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai teigia, kad pirmojo šunų koronaviruso, galinčio užkrėsti žmones, atradimas iliustruoja klastingą koronavirusų pobūdį ir demonstruoja būtinybę stebėti gyvūnų virusus, siekiant numatyti galimą grėsmę visuomenės sveikatai.

„Šiuo metu nematome priežasčių tikėtis dar vienos pandemijos, kurią sukeltų šis virusas, tačiau negaliu pasakyti, kad tai niekada nesukels rūpesčių ateityje“, – sako Ohajo valstijos universiteto docentė, Maisto, žemės ūkio ir aplinkos mokslų kolegijos (CFAES) profesorė Anastasia Vlasova.

Ji atliko tyrimą kartu su Diuko universiteto Medicinos mokyklos Užkrečiamųjų ligų skyriaus profesoriumi Gregory C. Gray ir Sarawako (Malaizija) SEGi universiteto profesoriumi Teck-Hocku Tohu.

2018 m. mokslininkai išanalizavo 301 paciento, gydyto Rytų Malaizijos ligoninėje dėl plaučių uždegimo, mėginius iš nosies. Nustatyta, kad aštuoni pacientai – kurių visi išskyrus vieną buvo vaikai – buvo užkrėsti naujai atrastu koronavirusu, kurį tyrėjai pavadino CCoV-HuPn-2018.

Visi aštuoni pacientai buvo gydomi ir išrašyti iš ligoninės po 4-6 dienų hospitalizacijos, kurios metu jiems visiems buvo prireikę papildomo deguonies tiekimo.

2021 gegužės 20 d. žurnale „Clinical Infectious Diseases“ paskelbtame tyrime mokslininkai aprašo CCoV-HuPn-2018 genetines ypatybes, teigdami, kad tai yra naujas koronavirusas, kuris iš šunų persikėlė į žmones.

A.Vlasova ir jos kolegos planuoja ir toliau tirti virusą – kad nustatytų, kiek jis yra kenksmingas (ar galėtų tapti kenksmingu) žmonėms. Nežinoma, ar virusas gali būti perduodamas iš žmogaus žmogui – ar kaip gerai su juo susidoroja žmogaus imuninė sistema.

 

„Šiuo metu mes tikrai neturime įrodymų, kad šis virusas gali sukelti sunkias suaugusiųjų ligas, – sako A.Vlasova, minėdama tai, kad tik vienas tyrimo dalyvis buvo užkrėstas naujuoju koronavirusu. „Bet negaliu atmesti ir galimybės, kad tam tikru metu šis naujas koronavirusas taps tarp žmonių išplitusiu patogenu. Kai koronavirusas „išmoksta“ užkrėsti žmogų, visi lošimai baigiasi“.

Virusai keičiasi nuolat. Kai virusas pakankamai pakeičia savo genetinę struktūrą, kad užuot užkrėtęs tik tam tikro tipo gyvūnus, ima užkrėsti žmones, įvairių veiksnių derinys nulemia, kaip naujasis virusas gali daugintis ir plisti tarp žmonių.

Kad gyvūno koronavirusas užkrėstų žmones, virusas pirmiausia turi patekti į žmogaus organizmą ir atpažinti kažką iš ląstelių paviršiaus struktūros – o tada prisijungti prie tų ląstelių.

„Mes žinome, kad šis virusas jau gali tai padaryti“, – sako A.Vlasova.

Tačiau toks perdavimas iš šuns žmogui virusui CcoV-HuPn-2018 gali tapti ir aklaviete – jei virusas patekęs į žmogaus vidų sėkmingai nepasireplikuoja (nepasidaugina) arba jei žmogaus imuninė sistema nuo jo apsaugo, teigia mokslininkė.

 

Tik apie pusė naujai atrasto koronaviruso genetinės sudėties yra panaši į SARS-CoV-2 genetinę sudėtį – viruso, sukeliančio COVID-19 pandemiją, struktūrą, sako A.Vlasova.

Nors nustatyta, kad CCoV-HuPn-2018 buvo užsikrėtę tik aštuoni tyrime dalyvavę pacientai, tyrimo autoriai teigia, kad šis arba labai panašūs virusai Malaizijoje greičiausiai cirkuliavo daug plačiau nei vien tarp tarp šunų ir žmonių.

„Vienkartinis mėginių surinkimas tiksliai nepasakys, kiek virusas paplitęs, – teigia mokslininkė. – Norint pamatyti, kiek žmonių užsikrečia šiuo virusu, mėginiai turi būti atliekami ir kartojami tam tikrą laiką“.

Jei tolesni epidemiologiniai tyrimai tai patvirtins, šis naujas koronavirusas gali būti aštuntasis koronavirusas, galintis susargdinti žmones.

„Jei prieš 20 metų būtumėte pasakę, kad šunų virusas gali taip pasikeisti, jog gali užkrėsti žmones, daugelis į tai būtų sureagavę skeptiškai“, – sako A.Vlasova.

Nors šis naujas koronavirusas yra kilęs iš šunų, atsižvelgiant į šį tyrimą, žmonėms vis dėlto nebus būtino reikalo keisti tai, kaip jie sąveikauja su savo šunimis, svarsto mokslininkė.

„Tačiau aš dabar tikrai šiek tiek atidžiau stebėčiau, kiek kūdikiai susiduria su šunimis“, – sako ji. Septyni iš aštuonių žmonių, hospitalizuotų Malaizijoje dėl CCoV-HuPn-2018, buvo vaikai, kurių vienas buvo penkių su puse mėnesio amžiaus.

 

CCoV-HuPn-2018 viruso simptomai skiriasi nuo originalaus šunų viruso, iš kurio jis kilo. Šuniškasis virusas šiems gyvūnams sukelia virškinimo trakto problemas – pavyzdžiui, viduriavimą ir skrandžio sutrikimus. Žmonės, užsikrėtę CCoV-HuPn-2018, patiria kvėpavimo takų simptomus, kurie neapima virškinimo trakto problemų.

„Mes greičiausiai nepastebime svarbių gyvūnų virusų, kurie pradeda prisitaikyti prie žmonių, – sako G.C. Gray. – Turime atlikti tokių virusų paieškos darbus tarp žmonių, sergančių plaučių uždegimu, o taip pat tarp žmonių, kurie intensyviai sąveikauja gyvūnus – kad iš anksto įspėtume apie naują virusą, kuris gali tapti būsimos pandemijos virusu“.

Galima grėsmė, kurią kelia šunų ar kačių virusai (šie gyvūnai taip pat serga koronavirusais) nebuvo plačiai ištirta – nors taip ir turėtų būti, sako A.Vlasova. Gyvūnų virusų stebėjimas yra būdas apsaugoti visuomenės sveikatą, įsitikinusi ji.

„Mes daugiausia dėmesio skiriame tiems virusams, kurie atsiranda tarp žmonių, o ne tarp gyvūnų, – teigia mokslininkė. – Ir tai yra didelis dabartinio požiūrio trūkumas“.

Tyrimas publikuotas „Clinical Infectious Diseases“.

Parengta pagal „SciTechDaily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: