[Žinios trumpai] Velykų salą sukrėtė nematyto masto katastrofa – didžiulis gaisras nepataisomai sugadino ikonines salos statulas (Foto, Video)  ()

Salos meras teigė, kad gaisrą greičiausiai sukėlė žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Velykų saloje gaisras apgadino kai kurias šventas raižytas akmens figūras. Žalos mastai vis dar skaičiuojami, bet spėjama, kad gaisras galėjo būti sukeltas tyčia.

Pasak Čilės kultūros ministerijos kultūros paveldo sekretorės Carolinos Pérez Dattari, „rimtas gaisras“ kilo aplink Rano Raraku ugnikalnį ir apėmė iki 100 hektarų Rapa Nui gamtos parko. Ji pridūrė, kad nežinomas skaičius saloje esančių garsių raižytų akmens figūrų, žinomų kaip moai, nukentėjo nuo liepsnos.

Velykų salos meras Pedro Edmunds Paoa, kalbėdamas su vietos žiniasklaida, sakė manantis, kad gaisras „nėra nelaimingas atsitikimas“, ir pridūrė, kad „visi gaisrai Rapa Nui kyla dėl žmonių“. Jis taip pat kaltina Čilės nacionalines valdžios institucijas nefinansavus šio „muziejaus po atviru dangumi“ gaisrų prevencijos plano.

 

„Gaisro padarytos žalos negalima atitaisyti“, – pridūrė Edmundas Paoa.

„Originalaus i akmens įtrūkimo atkurti nepavyks, nesvarbu, kiek milijonų eurų ar dolerių į jį būtų įdėta“, – tęsė jis.

Vietinis Velykų salos pavadinimas yra Rapa Nui. Ji yra maždaug 3500 kilometrų nuo vakarinės Čilės pakrantės Ramiojo vandenyno pietuose ir yra laikoma viena atokiausių apgyvendintų salų pasaulyje. Ji geriausiai žinoma dėl savo ikoniškų 4 metrų aukščio statulų, kurias daugiau nei prieš 500 metų mažytėje vulkaninėje saloje išraižė ankstyvieji Polinezijos gyventojai.

 

 

Kadangi nėra rašytinės salos istorijos, neaišku, ką vaizduoja statulos. Tačiau statulos dažnai interpretuojamos kaip pagarbos išreiškimas salos protėviams.

Archeologai užfiksavo 887 didžiules statulas, tačiau saloje gali būti dar šimtai neatrastų statulų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(4)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: