Katastrofiška padėtis JAV: iš didelio ežero teliko bala – pirmą kartą per pusę amžiaus teko uždaryti hidroelektrinę (Video)  ()

Didžiausias dirbtinis Kalifornijos ežeras katastrofiškai džiūsta. Vandens telkinys, kurio vandeniu naudojasi apie 27 mln. žmonių, sumažėjo net 70 proc. Pirmą kartą per pusę amžiaus teko uždaryti ir hidroelektrinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Orovilio ežeras yra dirbtinis ežeras JAV Kalifornijos valstijos šiaurėje, sukurtas ant Plunksnų upės. Ežeras užtvenktas pastačius aukščiausią užtvanką visoje šalyje, kuri buvo baigta 1968 m. Ežero dydis anksčiau buvo beveik 65 kv. km, tačiau dabar iš jo teliko bala.

Vandens telkinys traukiasi dėl tebesitęsiančios sausros ir itin karštų orų, kurie kankina JAV. Kalifornijoje beveik visur trūksta vandens, valdžia yra paraginusi visus gyventojus sumažinti vandens naudojimą bent 15 proc. Ekspertai teigia, kad tokią situaciją lėmė klimato kaita, dėl kurios ir sumažėjęs lietaus kiekis, kyla vidutinė temperatūra.

Pokyčiai Orovilio ežere matomi ir tiesiog plika akimi. Fotografas Justinas Sullivanas juos dokumentuoja jau ne vienerius metus, situacija itin pablogėjo šiemet. Jo nuotraukose matyti, kaip ežeras atrodė prieš 3 metus, kaip – šių metų balandį, ir galiausiai – kas iš jo telikę dabar.

 

Praėjusią savaitę Kalifornija buvo priversta ir uždaryti hidroelektrinę, kadangi vandens lygis ežere jau yra nebepakankamas. Ežeras yra rekordiškai nusekęs, taip mažai vandens jame nėra buvę daugiau nei pusę amžiaus.

Elektrinė taip pat buvo uždaryta pirmą kartą nuo jos veiklos pradžios 1967 m. Elektrinė gali pagaminti elektros, kuri aprūpintų 80 tūkst. namų ir įstaigų, tačiau valdžia ramina, kad ji ruošėsi uždarymui, tad gyventojai nesklandumų neturėtų patirti.

Kalifornija kenčia ir nuo milžiniškų gaisrų. Šiaurės Kalifornijoje liepsnojantis didžiulis Diksio gaisras virto antru didžiausiu gamtiniu gaisru per valstijos istoriją.

 

Sekmadienį Diksio gaisro išdegintas plotas siekė 187 562 hektarus ir per parą padidėjo 15 754 hektarais. Dabar ši teritorija yra didesnė negu viso Los Andželo miesto.

Šiuo metu Diksio gaisras yra didžiausias iš Jungtinėse Valstijos siaučiančių miškų gaisrų, bet tik vienas iš 11 Kaliforniją niokojančių didelių gaisrų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()