Kodėl pagyvenusių vyrų antakiai pavirsta vešliais krūmokšniais, o moterų – ne? Viską paaiškino mokslas  ()

Kartais atrodo, kad dalies vyresnio amžiaus vyrų didžiuliai antakiai, iš nosies styrančios kasos ir iš ausų kyšantys plaukai tikriausiai niekada nenustoja augę. Nors daugybei vyrų nuslenka plaukai nuo galvos, jų antakių, ausų ir nosies plaukeliai gali atrodyti taip, tarsi būtų išmirkyti stebuklingame augimą skatinančiame eliksyre.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O štai moterų plaukai, įskaitant ir antakių plaukelius, su amžiumi linkę retėti. Tad kodėl amžėjančių vyrų veido plaukeliai dažnai ima priminti krūmokšnius, o moterų – ne?

Vyresnio amžiaus vyrų plaukuotumui įtakos turi didelis hormonų, o konkrečiai – testosterono, kiekis, nemenkstantis iki pat senatvės. Anot Čikagos odos klinikos dermatologo dr. Danilo Del Campo, laikui bėgant šie hormonai ima vis labiau veikti plaukų folikulus. O hormono estrogeno, kuris skatina plaukų augimą į ilgį ir plotį, po menopauzės moterims sumažėja. Taip teigiama 2020 metais išleistoje apžvalgoje, paskelbtoje žurnale „International Journal of Molecular Sciences.“

Tačiau tai, kuriose kūno vietose plaukai augs, kaip greitai jie augs, kokia bus jų tekstūra ir spalva pirmiausia priklauso nuo asmens genetikos, amžiaus, mitybos, sveikatos ir lyties, teigia dr. Marie Jhin, San Karloso mieste (Kalifornija, JAV) įsikūrusio estetikos centro „Premier Dermatology“ vadovė.

Visgi mums senstant „hormonai ir įvairios organizmo reakcijos į juos tampa pagrindine vyrų ir moterų plaukuotumo skirtumų priežastimi“, pabrėžia D. Del Campo.

Kaip auga antakių plaukeliai?

Visi mūsų kūną dengiantys plaukai išauga iš folikulų. Šių folikulų gyvavimo ciklą sudaro trys fazės: augimo fazė, dar vadinama anagenu, dvi savaites trunkanti pereinamoji fazė (katagenas) ir kelių mėnesių trukmės ramybės fazė (telogenas). Kai plaukų folikulai pereina į ramybės būklę, plaukai anksčiau ar vėliau iškrenta. Ši fazė dar vadinama egzogenu. Tuomet visas procesas prasideda iš naujo – vėl nuo anageno fazės.

Plaukai skirtingose mūsų kūno vietose auga skirtingai, nes skiriasi šių fazių trukmė. Galvos odos plaukų anagenas yra pats ilgiausias ir įprastai trunka nuo dvejų iki septynerių metų, teigia D. Del Campo. „Tačiau antakių plaukeliai ir kitos plaukuotos vietos labai skiriasi“, – ekspertas pasakojo portalui Livescience.com.

Kuo trumpesnė plaukų folikulo anageno fazė, tuo trumpesni būdami tos kūno vietos plaukai pereina į ramybės fazę. „Antakių plaukelių anageno fazė yra labai trumpa, apytiksliai vos 30 dienų“, – pažymi D. Del Campo. Po šio trumpo augimo laikotarpio ateina kur kas ilgesnė ramybės fazė. Štai kodėl antakių plaukeliai paprastai būna vos 1 centimetro ilgio ar netgi trumpesni.

 

„Jei anageno fazė būtų ilgesnė, žmonėms tektų dažnai lankytis pas kirpėją ir antakius trumpinti žirklutėmis“, – teigia D. Del Campo. Visgi reiktų pažymėti, kad kai kuriems vyresnio amžiaus vyrams tokia procedūra nėra nieko neįprasto.

Testosterono vaidmuo

Skirtingų fazių trukmei įtakos turi tuo metu organizme esantys hormonai. „Plaukų ciklą ir plauko folikulo struktūrą labai veikia įvairūs hormonai. Vyrai dažnai susiduria su dideliu androgenų, ypač testosterono, kiekiu, o moterys androgenų paprastai turi mažiau. Būtent dėl šių vyriškųjų lytinių hormonų vyrų plaukai auga greičiau,“ – portalui Livescience.com el. laiške paaiškino dr. M. Jhin.

Lytinio brendimo laikotarpiu šie androgenai būna atsakingi už plaukų augimą ant veido, rankų, nugaros ir kitų kūno vietų, teigiama 2020 metais išleistoje apžvalgoje. „Androgenai lytinio brendimo metu „nusitaiko“ į konkrečias kūno dalis pagal asmens lytį: tai gali būti gaktos, krūtinės, veido ir pažastų sritis. Vyriškieji lytiniai hormonai stimuliuoja šiuos plaukelius“, – pridūrė M. Jhin.

 

Pasak ekspertės, vyrams senstant, kai kurių plaukų folikulų jautrumas šiems hormonams padidėja. Kadangi folikulai tampa jautresni androgenams, šie hormonai plaukelius ilgiau išlaiko anageno fazėje: būtent todėl su amžiumi daugiau plaukų pradeda augti tokiose kūno vietose kaip antakiai, nosis ir ausys.

Įdomu ir šiek tiek mįslinga tai, kad galvos odos plaukų folikulai į testosteroną reaguoja visiškai kitaip. M. Jhin aiškina, kad, organizme padidėjus testosterono kiekiui, sutrumpėja galvos plaukų augimo ciklas. Štai kodėl dalis vyresnio amžiaus vyrų gali pasigirti gauruotais antakiais, ilgais nosies plaukeliais ir iš ausų styrančiais krūmeliais, bet galvose šviečia plikės.

 

„Vyrų antakiai linkę augti vis vešlesni iki pat senatvės. Tas pats atsitinka ir su vyrų ausų bei nosies plaukeliais. O štai moterų organizme randami mažesni testosterono kiekiai“, – sako D. Del Campo.

Moterims pasiekus menopauzę, jų organizmuose sumažėja estrogenų. Mokslininkai mano, kad dėl sumenkusio estrogenų kiekio ir kitų hormonų pokyčių bei veiksnių vyresnių moterų plaukai tampa plonesni ir ne tokie tankūs, teigiama 2020 metų apžvalgoje. „Vyrų organizmai androgenus gamina iki apytiksliai 70-ies metų, o štai hormonų kiekis moterų organizmuose sumažėja joms sulaukus menopauzės, t.y., maždaug apie 50 metų“, – sako M. Jhin.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()