[Žinios trumpai] Vos 40 sekundžių vaizdo įraše parodytas visų Žemės žemynų judėjimas per milijardą metų (Video)  ()

Tarptautinė geomokslininkų komanda sukūrė vaizdo įrašą, kuriame pirmą kartą parodoma, kad tektoninės plokštės nuolat juda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per 40 sekundžių matosi, kaip aktyviai žemynai „keliavo“ aplink Žemę per pastaruosius milijardus metų – pavyzdžiui, Antarktida kurį laiką buvo ties pusiauju.

Tektoninės (litosferinės) plokštės – tai kieto planetos apvalkalo – litosferos – blokai, kurie tarsi milžiniškos „dėlionės“ fragmentai dengia visą mūsų planetos paviršių. Mokslininkai, kurių straipsnis buvo paskelbtas žurnale „Earth-Science Reviews”, sukūrė visiškai naują Žemės evoliucijos modelį, leidžiantį išsiaiškinti, kaip palaipsniui buvo surinkta ši „dėlionė“.

Savo skaičiavimuose tyrėjai rėmėsi duomenimis apie paleomagnetizmą – išsaugotus „įrašus“ apie tam tikros geologinės uolienos padėtį Žemės magnetinio lauko atžvilgiu, kai ji formavosi.

Be to, siekdami kuo tiksliau atkurti žemės plutoje vykusius procesus, mokslininkai rėmėsi esamais žemynų dreifo ir litosferos plokščių ribų tarpusavio sąveikos modeliais.

Žmogaus laiko skalėje plokštės pasislenka keliais centimetrais per metus, o per milijardą metų žemynai keliavo beveik visame planetos paviršiuje.

„Ir Antarktida, kuri dabar mums atrodo šalta, ledu dengta, nesvetinga vieta, iš tikrųjų kažkada buvo puiki turistinė vieta, nes ji buvo ant pusiaujo linijos.

 

Tyrimo autorė Sabine Zakhirovič tektoninių plokščių judėjimą planetos paviršiuje palygino su „kerinčiu šokiu“: „atsiranda ir išnyksta vandenynai, žemynai arba išsisklaido, arba jie periodiškai susijungia, sudarydami milžiniškus superkontinentus“.

Naujas tektoninių plokščių judėjimo modelis leidžia mokslininkams geriau suprasti, kaip keitėsi planetos klimatas, kaip kito vandenynų srovės, kokie mineralai pakilo iš Žemės gelmių į paviršių ir taip paskatino joje gyvybės vystymąsi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()