Kryme „Starlink“ interneto nebus: E. Muskas baiminasi V. Putino branduolinio ginklo  ()

„SpaceX“, „Tesla“ ir „Starlink“ generalinis direktorius Elonas Muskas užkirto kelią Ukrainai naudoti „Starlink“ palydovinį internetą Krymo teritorijoje baimindamasis, kad V.Putinas dėl to gali panaudoti branduolinį ginklą, praneša „Business Insider“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-10-12 Kryme „Starlink“ interneto nebus: E. Muskas baiminasi V. Putino branduolinio ginklo  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elonas Muskas asmeniškai atmetė Ukrainos prašymą išplėsti jo palydovinio interneto paslaugą Kryme, nes baiminasi, kad pastangos atgauti pusiasalį iš Rusijos pajėgų gali sukelti branduolinį karą, teigiama antradienį paskelbtame pranešime.

Vasario mėnesį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, E.Muskas (ir JAV vyriausybė) Kyjivui suteikė tūkstančius „Starlink“ sistemų, kad Ukrainos pajėgos galėtų palaikyti ryšį anksčiau jo neturėjusiose zonose.

Nedidelis energijos poreikis leido palydovinius imtuvus prijungti prie žvalgybinių dronų, pranešė „Yahoo News“, taip suteikiant vertingos realiuoju laiku gaunamos žvalgybinės informacijos apie rusų judėjimą.

Tačiau pastaruoju metu kilo problemų. Praėjusią savaitę laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad paslauga patyrė „katastrofiškų“ sutrikimų fronto linijose. Kilo spėlionių, kad paslauga buvo išjungta Rusijos kontroliuojamose teritorijose – galbūt siekiant, kad Kremlius pats nesinaudotų tinklu.

Socialiniame tinkle „Twitter“ E.Muskas teigė negalintis komentuoti mūšio lauko sąlygų, sakydamas, kad „tai įslaptinta“. Tačiau rugsėjo pabaigoje kalbėdamas su „Eurasia Group“ politikos analitiku Ianu Bremmeriu, E.Muskas patvirtino, kad palydovinė paslauga buvo sąmoningai išjungta.

 

Nei „SpaceX“, nei Ukrainos gynybos ministerija iš karto neatsakė į prašymus pakomentuoti. E.Muskas, kalbėdamas su I.Bremmeriu, sakė, kad Ukrainos gynybos ministerija paprašė jo aktyvuoti „Starlink“ Kryme, kurį 2014 m. užėmė ir neteisėtai aneksavo Rusija. I.Bremmerio teigimu, E.Muskas „atsisakė, atsižvelgdamas į galimą eskalaciją“.

Pasak I.Bremmerio, E.Muskas teigė neseniai kalbėjęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir tvirtino, kad šis yra „pasirengęs derėtis“ (E.Muskas šį mėnesį pasiūlė Ukrainos taikos planą, kuris, kaip manoma, atitinka Rusijos interesus). Per tą pokalbį V.Putinas esą pagrasino panaudoti branduolinį ginklą, jei Ukraina bandys susigrąžinti Krymo pusiasalį, kuris yra Rusijos karinių jūrų pajėgų bazė Juodojoje jūroje.

 

Tačiau socialiniame tinkle „Twitter“ E.Muskas kategoriškai paneigė, kad pastaruoju metu kalbėjosi su Rusijos vadovu, ir parašė, kad „su Putinu kalbėjosi tik kartą, ir tai buvo maždaug prieš 18 mėnesių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(26)
(-22)

Komentarai ()