Plastiko perdirbimas visiškai žlugo: „Greenpeace USA“ skelbia baisią ataskaitą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2022-10-26 07:49
Ne ten tikrina, Lietuvoj manau situacija nepalyginamai geresnė, miškuose jau seniai bambaliai nesimėto
Pumper 2022-10-26 08:07
Tai kad iš 9 plastiko rūšių tik 1 ir gali būti pilnai perdirbama, todėl nėra ko čia stebėtis, kad iš visų plastiko šiukšlių 95 proc. lieka šiukšlynuose/miškuose/vandenyse.
mindaugas.vaitiekūnas 2022-10-26 08:07
Tikrai, kad geresnė - Kauniečių radiatorius šildo
immortallt 2022-10-26 08:43
Na ES perdirbama apie 23% viso plastiko, čia be deginimo. Deginimas nėra geriausia išeitis, bet geriau nei sąvartyne trūnyti amžiais, bent jau kol kokį grybelį ar bakteriją išveisime, kuri suėstų tą plastiką ir gamtines dujas išskirtų (ne biodujos, nes pirminis energijos šaltinis tai nafta). P.S. vokiečiai net 67 proc. pasiekę!
assa 2022-10-26 08:52
tai kad tą plastiką naudoja reikia/nereikia. visokių tetrapakų ir bambalių išvis gali nebūt, tam galima metalinę ir stiklinę tarą naudoti. O ir ipakavimai daiktų dažnai pertekliniai- užtektų tiesiog kartono dėžutės, o dabar dėžutė plastifikuoto kartono, viduj viskas į plastininį dėkliuką įdėta, ir viduj dar penkiais sluoksniais visokių paminkštinimų pridėta, ir viskas iškart į šiukšlyną keliauja -va vien šitų atsisakius kiek plastiko mažiau reiktų. Kitas dalykas- galėtų padaryti, kad perkant daiktą iškart sumokėtume už jo atpirkimą atnešus utilizuoti. T.y. - perki kompiuterį, ir iškart tau prisideda +50 eur utilizacijos mokestis, kurį atgauni atnešęs sunaikinimui (iš esmės taros mokestis pas mus taip veikia). Ir viskas- ko patys gyventojai nesuneš, sutvarkys miesto sanitarai (aka bomžai:) )
Debesys 2022-10-26 10:55
Žinoma, kad tragiška situacija Amerikoje ir daug kur pasaulyje, kur tik daug rėkia, o mažai daro. Amerikoje iš viso žmonės nesupranta kam rūšiuoti. Tegu rūšiuoja tie kas rėkia. Ir nesupranta, kodėl varikliai turi būti mažesni, nei 4ltr.. Ir kodėl pirkti perdirbto plastiko šiukšlių maišelį, jei jam gražesnis pagamintas iš pirminės žaliavos. Šiaip, plastikas viena iš ekologiškiausių pakavimo rūšių, tik tikrai reikia kuo daugiau perdirbti. LT susitvarkė su taros užstato sistema, pramonė taip pat priversta rūšiuoti. Lieka atsakingiau žiūrėti į buitinių atliekų rūšiavimą. Popierius ir kartonas nors ir suyra, bet jo gamyba ir perdirbimas daug taršesni nei polietileno. O "ekologišką" popierių/kartoną dengtą plastiku, metalu ar pan iš viso reikėtų drausti, o naudoti vien plastiką ar vien metalą, nes tos dengtos pakuotės neperdirbamos, arba per sunkiai perdirbamos, kad jas priimtų perdirbimui.
HardAxe 2022-10-26 11:43
blogas (uzknisantis) pavizdys yra popieriaus-plastiko kompozitinis įpakavimas perkant nago dydžio mikroSD kortelę...
kestutisz 2022-10-26 11:54
Šitie niekur nedings, nes už juos yra sumokama ir pasidaro "žali". Vat plastikinius nemokamus maišelius kurie sveria n kartų mažiau atims - t.y. apmokestins ir jie pasidarys irgi "žali". O realiai - tiek žalių tiek ne kelias vienodas - sudeginti. Dabar kaip tik susidomėjau 3d spausdinimu - oooo kiek yra plastiko rūšių ir visi jie labai labai skirtingi, nematau jokių šansų išrūšiuoti, tik deginti. Na ok, yra koks PLA, tipo biodegradable, bet gaminti plastiką iš maisto (kukurūzų krakmolo) tik tam kad atrodyti žaliau tai "sprendimas" šiaip sau.
immortallt 2022-10-26 11:57
Na ten bent nesujungtas popierius su plastiku būna, omeny, juos gali perdirbti (jei plastikas naudojamas lengvai perdirbamas). Beje, apie maišiukus pagal taršą esu žiūrėjęs video, lyginant polietileno, popierinius ir įvairius daugkartinius. Kai kuriuos daugkartinius, pvz. medvilninius, turėtum tūkstančius kartų panaudoti lyginant su plastikiniu, kad tik atsipirktų ant taršos. O jei plastikinį perdirbi, tai vienas storas maišiukas žiū vos ne visą gyvenimą turi tarnauti.
HardAxe 2022-10-26 15:21
o jei plastiką galiausiai deginam, tai rezultatas kaip mazuto elektrinė ar prastesnis?
kestutisz 2022-10-26 15:34
Lieka nemažai šlako su velniažin kokiais elementais kurie taip paprastai per kaminą neišeina. Klp Fortum gi prieš statant žadėjo ar ne į Norvegiją jį išvežinėt... (nes išrūšiuot šlaką dar sunkiau nei tas keliolika plastiko rūšių)
immortallt 2022-10-26 15:50
Daug geresnis. Keliasdešimt gyvenamųjų namų deginančių šlapias malkas išmes daugiau kietųjų dalelių, azoto junginių ir kitokio brudo, nei atliekų deginimo įmonė. Liekantis šlakas, jau kitas dalykas, bet jis geriau, nei sąvartyne tos pačios gulinčios atliekos. O ir vietos užima mažiau, atitinkamai, ir pasirūpinti gali, kad gruntiniai vandenys neskalautų jų.
Dannas3 2022-10-26 16:01
Isvis pamatuota, kiek iseina brudo is atlieku deginimo imoniu? Kaip suprantu turetu but itaisyt galingi filtrai, del kuriu nlb kas blogo ir turetu iseit. Aisku cia tik kalbu, be jokiu faktu.
P69 2022-10-26 16:34
Mane irgi siaubingai užknisa tie kompoziciniai įpakavimai. Vidus popierius, o išorė padengta slidžiu plastiku... Ar negali paprasta viena popierių, kartoną naudoti. Man asmeniškai toks įpakavimas net maloniau atrodo, natūralesnis įpakavimas.
evaldosia 2022-10-26 18:44
kiek žinau lietuvoje polietilenas smulkinamas,plaunamas,džiovinamas ir tada iš jo kažkas gaminama,ar siunčiama į kitą šalį.yra įmonė kuri rūšuoja politeleną ir popierių.bespalvis poetilenas siunčiamas į lenkiją. iš kitos plastmasės ką nors pagaminti sudėtinga.iš bambalių, išeina plastikiniai kilimėliai.drabužių siūlai ,neišeis. prieš 10 m gavome partija vartų švyturėlių iš kinijos.pasirodo iš perdirbtos plasmasės korpusai.trupa šaltyje. įsidarbinau buitinės hemijos pakavimo gamykloje.kai pet buteliukai buvo pirminai,tai viskas vyko normaliai,kai atėjo partija iš perdirbtos žaliavos,prasidėjo problemos su etikečių klijavimu. Mat buteliukų sienelės ne vienodo storio per aukštį. pasisakau už daugumo plastiko deginimą lietuvoje elektrai ir šilumai išgauti. italijoje, gal šilumos tiek nereikia,tai tegul pedirba.
immortallt 2022-10-27 09:08
Dannas3, stebima realiu laiku. O šiaip kenksmingos medžiagos, kad nesusidarytų užtikrinama degimo temperatūra. Patys jie suineteresuoti ją palaikyti, nes tada elektros gamyba optimizuojama ir niekas neužsikiš. Kietąsias daleles sugaudo berods išscentriniu filtru (nusodina kietąsias daleles fiziškai). Stebuklų nėra. Galbūt ateis į Lietuvą ir tokios technologijos, kad net nematysi, kad katilinė kūrenama be didelių šalčių, t.y. išsausins ir atvėsins patį dūmą (realiai vos ne gryną CO2) iki tiek, kad nebesikondensuos ore. evaldosia, taip, gamyba iš perdirbto plastiko sudėtingesnė dėl nevienodos žaliavos, bet čia dirba ir lietuviai ties šita sritimi. Turi naudoti geresnes stakles, pritaikyti jas reaguoti į skirtumus, kad ta variacija būtų priimtina. Viskas progrese ir susitvarkys, jei tik bus spaudimas tvarkyti. Jei numosi ranka - niekas ir netvarkys.