Plastiko perdirbimas visiškai žlugo: „Greenpeace USA“ skelbia baisią ataskaitą  (16)

Bauginanti „Greenpeace USA“ ataskaita skelbia: iš namų ūkiuose sunaudotų plastiko atliekų, tik penki procentai jų yra iš tikrųjų perdirbami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis nauja „Greenpeace USA“ ataskaita, iš JAV namų ūkiuose surinktų plastiko atliekų, tik penki procentai jų yra iš tikrųjų perdirbami.

Kitaip tariant, nepaisant visų žmonių pastangų, didžioji dalis plastiko atliekų atsiranda sąvartyne. Didžiausia to priežastis yra Kinijos sprendimas dar 2018 metais nustoti importuoti Vakarų šalių plastiko atliekas į savo šalį perdirbimui.

Remiantis ataskaita, 2021 m. vienas asmuo sunaudodavo šiek tiek daugiau nei 136 kg plastiko. „Praėjus daugiau nei 30 metų atėjo laikas pripažinti, kad plastiko perdirbimas yra nepavykusi idėja“, rašoma joje.

Ataskaitoje nurodoma, kad plastikines atliekas vis dar sunku surinkti, jos dažnai maišomos, todėl jų „funkciškai neįmanoma rūšiuoti“. Perdirbimo procesas taip pat yra brangus ir pats savaime žalingas aplinkai, o gautas perdirbtas plastikas vis tiek gali būti užterštas priemaišomis.

Naujas, neperdirbtas plastikas taip pat gaminamas sparčiai augančiais tempais, o tai reiškia, kad padėtis tik blogės.

Blogiausia, kad didelė dalis šio plastiko, nuo 10 iki 20 procentų, iš tikrųjų gali būti perdirbama. Pavyzdžiui, PET ir HDPE, kurie dar dažnai žymimi „1“ ir „2“ simboliais.

 

Tačiau „Greenpeace“ duomenimis, tik mažiau nei penki procentai plastiko, žymimo nuo „3‘‘ iki „7‘‘, įskaitant vienkartinius kavos puodelius ir plastikinius maišelius, buvo perdirbti.

„Greenpeace“ JAV kampanijos narė Lisa Ramsden, agentūrai „Agence France-Presse“ teigė, jog „Coca-Cola“, „PepsiCo“, „Unilever“ ir „Nestle“ yra vienos didžiausių pažeidėjų, kurios „siekdamos pavaizduoti perdirbimą, kaip sprendimą, išvengė atsakomybės‘‘, kad įsitikintų, jog šis sprendimas iš tikrųjų veikia.

 

Norint pasiekti pozityvių pokyčių, „Greenpeace“ ragina Jungtines Tautas (JT) „vykdyti pakartotinio papildymo ir pakartotinio naudojimo strategiją“, agentūrai „Agence France-Presse“ sakė Ramsden.

Tai dalis JT pasaulinės sutarties, turinčios sumažinti taršą plastiku, teisiškai įpareigojanti valstybes nares iki 2024 m. išspręsti plastiko taršos krizę.

Ramsden pridūrė, kad užuot toliau naudojusi „Greenwashing“ arba „žaliojo smegenų plovimo“ strategiją ir klaidinusi Amerikos visuomenę, pramonė turėtų remti ambicingą pasaulinę sutartį, kurios tikslas yra pagaliau užbaigti plastiko amžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(41)
(4)
(37)

Komentarai (16)