[Žinios trumpai] Gresia didžiulė katastrofa? Itin galingas supertaifūnas „Hinnamnor“ gali trenktis tiesiai į atominę elektrinę (Foto)  (1)

Galingiausia audra Pietų Korėjos istorijoje gali smogti į atominę elektrinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Pietų Korėjos meteorologijos administracijos, supertaifūnas „Hinnamnor“ turėtų smogti rugsėjo 6 d. ir gali sukelti daugybę aukų. „EnergyVoice“ duomenimis, Kori atominė elektrinė, kuri yra artėjančios 5 kategorijos audros kelyje netoli pramoninio miesto Ulsano, sumažino trijų savo branduolinių reaktorių veikimo greitį iki mažiau nei 30 proc.

„Dabar įžengiame į fazę, kai turime sumažinti aukų skaičių“, – per rugsėjo 5 d. instruktažą sakė Korėjos meteorologijos administracijos vyriausiasis sinoptikas Han Sang Unas.

 

„Tai didžiulis 400 kilometrų spindulio taifūnas, kuris yra pakankamai didelis, kad apimtų visą Korėją nuo Seulo iki pietinio uostamiesčio Busano. Daugumoje Korėjos regionų bus intensyvus lietus ir vėjas“, - sakė jis.

Manoma, kad taifūnas „Sarah“, smogęs Pietų Korėjai 1959 m., ir taifūnas „Maemi“, smogęs 2003 m., yra dvi galingiausios audros šalies istorijoje. Prognozuojama, kad „Hinnamnor“ bus potencialiai galingesnis. Remiantis JAV Jungtinio taifūnų perspėjimo centro duomenimis, rugsėjo 5 d. audros vėjo greitis siekė 204 km/h, o gūsių – apie 250 km/h.

„Supertaifūnaa apibrėžiamas kaip taifūnas Ramiojo vandenyno šiaurės vakarų dalyje, kai 1 minutę pučia ne mažesnis kaip 240 km/h vėjas, o tai prilygsta stipriam 4 arba 5 kategorijos Atlanto vandenyno uraganui pagal Saffir-Simpson vėjo skalę“, - sakė Londono universiteto koledžo Kosmoso ir klimato fizikos katedros vyresnysis uraganų, taifūnų ir atogrąžų ciklonų mokslinis bendradarbis daktaras Adamas Lea.

 

„Bendras audros skersmuo gali siekti šimtus km, tačiau labai žalingi vėjai apsiriboja daug mažesniu taifūno akį supančiu regionu, vadinamu akies sienele. Tai yra audros žiedas, supantis akį, kur vyksta ekstremaliausios sąlygos. Jis paprastai tęsiasi iki 100 km nuo akies. „Hinnamnor“ yra vienas iš didesnių taifūnų, kurio audro žeidas tęsiasi iki maždaug 140 km nuo centro“.

Todėl Kori atominei elektrinei, kuri yra audros kelyje, gali kilti pavojus, jei taifūnas ją užklups visa galia.

 

Anot Lea, supertaifūnas, smogdamas žemei didžiausiu intensyvumu, padarytų didelę ar katastrofišką žalą daugumai pastatų, kurie nebuvo pastatyti taip, kad atlaikytų tokiems vėjams. Tačiau taifūnas „Hinnamnor“ smarkiai susilpnėjo nuo savo piko intensyvumo.

 

„Nesu atominių elektrinių ekspertas, bet pastatai yra labai tvirtos konstrukcijos ir puikiai atlaikys vėjus“, – sakė jis. „Prieš taifūną Maemi 2003 m. penkios atominės elektrinės buvo automatiškai išjungtos ir galiausiai nebuvo paveiktos“.

Pietų Korėjos meteorologijos administracija prognozuoja, kad taifūnas pasieks kurortinę Jeju salą rugsėjo 6 d., apie 1 val. vietos laiku, o pietinės pakrantės miestus, įskaitant Ulsaną ir Busaną, apie 7 val.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(2)
(7)

Komentarai (1)