[Žinios trumpai] Vokietija be kompromisų ruošiasi karui su Rusija: priėmė neeilinį sprendimą dėl atominių elektrinių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2022-08-17 13:57
O ar nebijo ką Greta pasakys? Nepaglostys...
magic 2022-08-17 15:38
Uždaryti atomines yra absurdas. Aš už tai, jog vien tik atominės elektrinės gamintų elektrą, bet nebebūtu automobilių su vidaus degimo varikliais. Čia ir yra green!
immortallt 2022-08-17 15:52
Uždaryti jas pasirinkta, nes nesugebėjo dešimtmetį konkuruoti su rinka, omeny būdavo metų, kai nedengė savo net kintamų kaštų ir ilgu laikotarpiu tokias elektrines eksploatuoti yra labai brangu, tai kaip ir normalu uždaryti. Ir ne, atominės nėra nei būtinos, nei reikalingos elektrifikacijai kelių transporto ir namų šildymo ilgu laikotarpiu. Tik esant ekstremaliai situacijai šiek tiek keičiasi viskas.
magic 2022-08-17 17:36
Šiais laikais žodis brangu atominėje pramonėje yra šiek tiek nelogiškas. Kokia kita alternatyva? Saulės kolektoriai, kur tau, chinese politika... Vėjas, taip, Lietuvoje vėjai pučia, kad prie Palangos net nulūžo visas aparatas. Geriausia, mano manymu, savo teritorijoje atominis reaktorius, mažiukai dar geriau. Pvz, Ignalinos inžinieriai yra vieni geriausių Pasaulyje, nes niekam kitam nėra tekę išardyti tokio daikto. Kaina neturi rūpėti, nes valstybė be tautos yra nulis, bet tauta be valstybės gyveno per amžių amžius.
Dannas3 2022-08-17 18:30
Ar tikrai del to buvo uzdarytos? Kazka cia trini man atrodo. Nes as kiek pamenu tai buvo zaliuju nesamones po fukushimos avarijos plius rusijos agentu itaka. Faktas, kad dabar vokieciai grauziasi nagus del to trumparegiskumo. Sekmes aprupinant vokietijos pramone saules ir vejo energija.
immortallt 2022-08-18 09:21
magic, o tai kam tie mažiukai atominiai reaktoriai? Geriau generatoriai varomi 10 metų brandintu viskiu arba vienaragių sukami generatoriai. Kainos panašios, o mažieji komerciniai generatoriai tiek pat realūs, kaip milžiniškos talpos, labai pigūs ir akimirksniu pasikranantys akumuliatoriai. Niekam kitam neteko išardyti atominio reaktoriaus? Baik klijus uostyti. Kaina nėra svarbi? Tai už elektrą pastoviai mokėti 20ct/kWh ar 12 ct/kWh ir vienus metus 40 ct/kWh tau skirtumo nėra? Ir elektros kainą ne atsinaujinanti energetika sukėlė, o jos nebuvimas. Dannas3, dėl fukushimos iškėlė, kad uždaryti berods iki 2030 ar iki 2025 metų. Kadangi veikė nuostolingai - paankstino. Vokiečiai graužiasi nagus tikrai ne dėl atominių, jos mizerį sudaro ir jas bei dujų turbinas pilnai gali pakeisti anglimis. Nagus griaužiasi dėl dujų importo priklausomybės. Jokių problemų aprūpinti Vokietijos pramonė vėju ir saule. Iki 2030 metų taip ir bus. Saulė ir vėjas jau kuris laikas gamina daugiau elektos, nei atominės kada nors gamino.
AAA000 2022-08-18 10:25
uzdaryt butina. jos didina technini atsilikima ir daro ilgaike zala. imortalas cia pritempineja tik kastu analizes - kas net man keista - juk buhalteris kai jau pastatytos - tai del situacijos pratest verta. nes kitas klaidas jei kompensuoja - verta tada. taip pat Ignalina irgi vertejo dar padrocint iki 2012m, ar kada ten turejo tas antras blokas issieikvot. cia musu derybininkai glusai - ju atsakomybe. mes tik turejom isipareigot trecio nepaleidinet. apsirupins - gali uz juos nepergyvent. energetikoje daug korupcijos. ypac Lietuvoje. visur interesai. o laidinis perdavimas-perskirstymas - naturalus monopolis. tai iskart apspinta parazitais toks sektorius. elektros kainos aukstos Lietuvoje irgi del musu parazitu valdzioje - nes nenaikina monopolio net gamyboje. vel vasiukus visokius "projektuoja" ar dotuoja(ruosiasi ir naujiems). ir del to net "vakarietiska" birza neveikia. per stambus gamintojas - suveikia vakarietiskas antimonopolinis saugiklis (kainos nustatyme). ir del to turim nesamoningas kainas o jum makaronu pakabins Kreivys, kokiu nors tipo buhalterinis skaiciavimo "paradoksas" o is tikro - musu valdzios korupcija ir monopolija. paziurekit kas darosi saules sektoriuje. visi nori gamint ir pardavinet. ir PIGIAI pardavinet. MUMS. Lietuvoje gamybos trukumas apie 70%. importas ir importas. linijos jau lydosi... irgi nugaidintos del konservu "optimizaciju". pist ir uzdraude... 2GW ribos suminis draudimas. o is tikro monopolius saugo - nes serykla konservu panasu pasidare. perime matyt is socdemu ar dalinasi kregzduciu principais... jus mokekit. o jie pasiims atkatus, ir dar po ES pasivazines - tipo "pasideret" del "paradokso" subtilybiu - tipo senais gerais rusiskai vatnyku metodais - desru nuves - gal isimciu gaus... ... o kiekviena pradelsta valanda - milijonai is musu kisenes. desimtys tukstanciu is pazangiu ibvestuotoju kisenes. elektros tinklai ir visas sektorius nemodernizuojami nei euru... (Lietuvos konkurencingumui peilis po kaklu)... o va vokieciai jau turi plana ir i 2 metus planuoja sutilpt... o tu paverk dar uz juos, paverk...
Dannas3 2022-08-18 16:22
O veike nuostolingai, nes gavo dujas pusvelciu? Ar dabar irgi veiktu nuostolingai? Problema, kad Vokietijoj nei tos saules daug nei vejo. Saules pika pasiekia vasara, tada, kai vokieciai atostogauja ir gaunasi perteklius, kuri parduoda. As suprantu, kad gal atsinaujinanciais gali patenkint Lietuvos pramonele, bet Vokietijos man kazkaip nesirisa nors tu ka. Suprasciau, butu karsta kaip kalifornijoj, arba butu prisistate bilekiek vejo jegainiu juroje, o dabar kazkaip negirdejau apie tai. Ir kad tokia didziule pramone galetu veikt, su labai galimais sutrikimais, kurie nutiktu jei butu pasikliaunama vien saule ir veju irgi skamba itartinai. Kaip tik dar paklausiau viena video. Prancuzai, pas kuriuos 80 proc energijos yra is atominiu, moka uz elektra dvigubai maziau nei vokieciai, kuriems elektra pabrango 50 proc, kai jie pradejo vystyt atsinaujinancia energija. Video 3 metu senumo.
immortallt 2022-08-18 18:19
Tau nesiriša, o jau tenkino 2020 m. 50% Vokietijos viso elektros poreikio, 2021 m. 46%. Iki 2030 m. tenkins 100% elektros poreikio atsižvelgiant į transporto elektrifikaciją ir prasidedančią pramonės elektrifikaciją. Bet tu toliau galvok ką nori. Atominėms elektrinėms reikia dar daugiau rezervavimo, nei vėjui ir saulei, pasižiūrėk į Prancūziją dabar. Prancūzai už elektrą moka perpus mažiau, nes atominės pastatytos iš biudžeto, priežiūrai skirta per mažai pinigų, patys elektros tinklai nudrožti iki negalėjimo, iš elektros uždrausta Prancūzijoje uždirbti, atominių uždarymui sukaupta 0€, atliekų tvarkymui sukaupta 0€, atominės nėra draudžiamos nuo galimos žalos. Prancūzai ateities kartoms tiek perkels kaštų susijusių su atomine energetika, kad žiaugčios dar bent 50 metų. Italai jau irgi socializmą prisižaidė, 35 metai nėra realaus pajamų augimo. Kitaip sakant, pigu važinėtis tėvų dovanotu nauju BMW 7, kai dar ir kurą užpila jam. Tuo tarpu vokiečiai apmokestina elektrą tam, kad ją vartotų racionaliai. O šiaip Prancūzijoje elektros kaina rinkoje pastaruosius metus ženkliai didesnė nei Vokietijoje. Bet ką čia, pasižiūrėjai vieną laidelę, kurioje net nenagrinėja kodėl mažesnė.
Dannas3 2022-08-18 21:21
Kokius dar racionaliai. Vokieciai ziaugcioja dabar, nes moka uz uzdarinejamas dar kuo puikiausio stovio atomines, plius aisku uz energija is kitu saltiniu. 2030 nzn kokiais skaiciavimais, bet rusu dujos turejo but tiltas sklandziam perejimui i atsinaujinancius. Dabar degins angli ir jei pirks dujas is amerikieciu,kaip pasistatys terminalus, tai dar ne taip paziaugcios nuo dar isaugusiu energijos kainu. Kitas klausimas, jei sakai, kad iki 2030 galvoja pereit 100proc i atsinaujinancius, tai kokio b prireike NS2? Tipo projektas 8 metams?
immortallt 2022-08-18 22:14
Daug sensacijų ir skandalų bandai daryti, bet pats rodai, kad nė velnio nesigaudai. Dujos Vokietijos elektros ūkyje sudaro 10-15%, jas be problemų pakeis anglimis. Atominių neuždaro tam, kad anglių mažiau reikėtų. Ir vėl, tu nesugebi skaičiuoti. Paskaičiavo čia Lietuvoje, jei būtų pastatę naują atominę, tai per 5 metus būtume praradę apie 2,4 mlrd. pirkdami brangesnę atominę elektrą, per metus aukštų elektros kainų sutaupytume 1,2 mld. Tu matai 1,2 mlrd., bet nematai 2,4 mld. Dėl dujų žiaugčioja pastatų šildymui ir pramonei, čia atominės ne prie ko. NS2 skirtas buvo ne didinti dujų kiekius, o pakeisti vamzdį einantį per Ukrainą, 100% politinis projektas, "didinantis saugumą". Ir dar kartą, dujos elektrai gaminti naudojamos mažai, bet matau nesupratai dar tiek. Tai kodėl tikiesi suprasti, kas vykta bendrai energetikoje ar ką reikėtų daryti? Ir 100% atsinaujinančių paskelbta prasidėjus rusų atakai. Šiaip berods 2035-2040 m. planavo pasiekti. Bet jie jokių problemų neturi pasiekti 100% dabartinio vartojimo. Problemos prasidėtų, jei norėtų elektrifikuoti savo visą chemijos pramonę, t.y. pakeisti dujas į žalią vandenilį. Rusai dėjo didelius pinigus į lobizmą mėlynojo vandenilio, t.y. vandenilį gaminį iš dujų, išsiskiriantį CO2 laidoji. Dabar mėlynasis vandenilis sparčiai žlunga.
gytis13 2022-08-18 22:48
Vienu žodžiu, mes kurį laiką pagyvenom džiaugdamiesi tais 5 cnt/kWh rinkos kaina. Kadangi atominė energija būtų brangiau, niekas nieko nestatė. Aplamai mano nuomone kai kaina 5cnt/kWh nieko statyti neapsimoka, gal tik vėjo jėgaines. Taigi mus tiesiog nudempingavo, dabar turime rezultatus, galima ir toliau džiūgauti kad nestatėme tos atominės, tik rinkos kaina jau ne 5 cnt o 40cnt, ir pakratysime gerokai kišenes jeigu tokia situacija užsitęs. O prošvaisčių mažoka. Aš tokią situaciją pavadinčiau ekonominiu blackoutu.
Dannas3 2022-08-18 23:12
Apie Lt as nieko neminejau, bet kad jau pats parasei, tai ziurim ka turim, jei aisku ne is lempos skaiciai. Per 5 metus butume prarade 2,4 prie zemu kainu, bet butume sutaupe per metus 1,2 mljrd prie aukstu kainu. Klausimas, kiek dar metu laikysis aukstos kainos? Statyciau kad minimum 3-4 metus, jei ne visam. Gali pasidalint mintim, del ko nukristu kainos, nes as matau tik viena. Vel draugauti su rusais. Kiek tai realu? Ir nera mano tikslas pamokslauti kas ir ka turetu daryti, bet kai pats aiskini kokia atsinaujinanti energija puiki ir pigi, bet uztenka pagooglint ir pamatyt kas kiek europoj moka uz elektra, kad iskiltu klausimu ar tikrai jau taip viskas puiku.
AAA000 2022-08-19 01:54
mum ES siule energetine sala pasidaryt. ta zieda su ruskiais isardyt ir padaryt mazesni - tipo Baltijos. ruskiams butu dave babkiu per Baltarusija ir ruskyna - "uzlopyt spraga". sita butu faktiskai pilnai pafinanseve. o paskui leta sinchronizacija - labiau savomis lesomis. cia kaip supratau buvo "optimaliausias" is ES puses. bet buvo pasirinkta "iskart". cia politiskai. o toliau prasidejo grybo pjovimas ir "taupymas". sinchronizacijos normaliai nesuprojektavo. svedijos jungti isvis padare "geriausio komercinio-perekupinio", o ne del sinchronizacijos. su Lenkija zemes dalinosi - kas daugiau gaus. ta jurine i Lenkija )sinchronizacijai bent minimaliai) - cia jau patys pamate kad per daug prisivoge ir uzsizaide - cia jau kai prasidejo sioks toks spaudimas is visuomenes.. ir turim ka turim. normaliai nieks nepadaryta ir sokom i "rinka" - o vidiniais tinklai numodernizuoti iki "tarpainiokavimo parduodant galutiniams avinams" - isvis politinis 100% sprendimas. va ir turim ka turim. o pralaidumus jau isdalino (ypac pajurio). va dalint tai labai patiko. nieko nedarai, tik babkes imi. isdalino vel monopoliams - tik vejo. geriausi atkatai - vienas stambus vystytojas iskart daug duoda panasu ir daba su ta jura dar stambesnis ateina. aukso puodas matyt. tas saulers ribojimas iki 2TW - kad atlaisvint sitam va sitai ir susiko LT energetika. pas skandinavus viskas ten logiskai ismetyta - visas tinklas smulkios hidroelektrines. jie ten vos ne kiekviena kriokli - net pasaulini gamtos stebukla (berods 3 is 10 pasaulio) - perdare i hidro baseinus. o daba vysto veja, superka danu veja su danu primokejimu - ir vargo nemato. jie ta padare kai saules technologijuu isvis nebuvo. daba vysto ir saule. ir ju salygos labai sunkios - kabeliai nepasikasa! uolos. kai pas mus prasiduria. ar net kastuvais gali kast - pigiausias gal variantas - atvaryt tuos is birzos "4 valandu atidirbinejimo" vergus - pastatytu REIKIAMA elektros infrastruktura per metus gal net... atsinaujinanciai reikia labai daug vidinio tinklu pralaidumo - tada pigu, vejas gerai persiskirsto. balansuos Kruonis ir Latvija (jie hidro turi tiek kad ner kur det jiems - jungciu neturi irgi-savi vagys ). o su laiku ir susisinchorizuot - kaio issismulkins normaliai. tada rinka irgi veiktu. dare viska atbulai ir dar "skirste itaka", o vietos draude ir kaisiojo pagalius. pirmas konservu+sicdemu variantas - bande "saviems" vietine issidalint - jau uzmiorsot gal. kai ten visokie savivaldu veikejai ir pirmininkeliai susidalino "tarifu" kvotas - vat ten tai buvo "dalybos" jau tada zlugde ebergetika... va tokia istorija musu energetikos... ta AE nieko nebutu isprendus - tiesiog tada susipese del atkatu - sucdemai pizdino uzdaryma , o konservai norejo statymo atkatu... bet energetikai rimtesni pas sicdemus buvo - nugalejo "maziau blogas Lietuvai" variantas. to referendumo net nereikejo - cia 100% konservu uzgaida - ismest puse milijardo mokesciu (dar lt) ir per smegenu isplovima tautai ir spaudos nusipirkima pamegint apipist socdemu energetikus nesigavo - tada tiesiog perime sektoriu. is vienu vagiu - kitiems kas liecia perla - as manau jie galetu duot teisman valstybe ar jinjreciuai konservus, nes neuztikrino konkurencijos, faktiskai pateike prastas analizes ir elektros tinklu bukle. ir taip apgavo. ignitis tiesiog zino padeti - rimtesnis nes valdiskas. turi kompetenciju. kiti perekupai tiesiog didesnius antkainius uzsimete - tai dar laikosi jei nieko nedaryt ir sitos nesamones ilgiau desis - manau prasides masinis vartotoju apgaudinejimas (permokesim). arba liks vel tik monopolis - kuris is esmes ir liko(ignitis). ta "rinka" tik formali - ES parodyt - kad nesigilintu i vogimus ir atkatizma tarpininkavimuose. cia net sunku pasakyt ka reikia rinkt... mentas tikrai nesutvarkys tinklu - matom kaip medicina tvarke. reikia energetika ismananciu komandos + VIESU DISKUSIJU SU VISUOMENE + paimt rinkimus (vykdomaja galia) + nusalint (nors 10 metu visas partijas) ar net nuteist dabartinius ir buvusius visus, kur rankeles energetikon kiso. kas nors ta gali Lietuvoje? nemanau... mokesim manau toliau. melst NAUDINGA. patikekit - Kreivys ten speju spirga is dziaugsmo su konservais. potencialus atkatai maksimalus gi is tarpininkavimo. plius gales visur snapa iskisinet ir reklamintis faktiskai per savo mas medijas (ir jom numes). o jus apie savo makaronines AE ar toliau kazkokias nesamones snekates... geriau ziuretunet kaip patiem uzsidirbt energetikoje. galima net zemes ukius mest ir statytis dirvonuose jegaines. augint grudus ar "augint energija" - cia savo esme toks pat biznis. ta iranga (saules fotovolto plokstes) - tik darbo irankis. privaciu namu saules jegaines - tai is esmes darzininkyste. seniau augino ir stume i turgu. o daba "naujuju" darzininku i turgu neleidzia - tik "pasisandeliuot KWh uz mokesti ar natura" o va VAKARUOSE leidziama sita darzininkavimo veikla. o laika vakarieciai stuma mitinguose prie savu AE uzdarymo ir monipoliu naikinimo. o ne polit-propagandoninio vagiu valdzioje pateikto sudo edimu - kaip daro rytieciai ir socialistiniai konservatnykai is rytu (tai taikyciau beveik visiems kas cia megsta parasinet energetikos temose ). pries jus kaip elektros vartotojus kariaujamas karas (ekonomine blokada faktiskai JUMS padaryta). ir ka darot jus? einat melstis savo VIP'ukams... o mane kaltinat, kad as irgi tokiu turiu as jau vakarietis - jei ka man kazkokie dievukai putineliai -lanzdbergeliai nereikalingi isvis.
Xdmin 2022-08-19 09:51
Kol vieni dujas degino, kiti kazka naudingesnio nuveike - si menesi bus atidaromas didziausias PASAULYJE vejo jegainiu parkas: https://electrek.co/2022/08/17/worlds-l ... 2gfbr9jRmA Beje, dabar lengviau prognozuoti, kai matai kad kainos is tikro aukstos del karo, ar galejai sita prognozuoti pries 10 metu? Taip pat niekas nepaminejo kad AE reiketu saugoti nuo musu beprocio kaimyno, o tai irgi kainuoja ir dar kiek streso keltu papildomai.
immortallt 2022-08-19 10:36
Kai elektra kainavo 50 eur/MWh visiems buvo gerai ir visi rėkė prieš intensyvią atsinaujinančios plėtrą. Dabar kai kainos sušoko, tai staiga jau blogai. O šiaip Lietuvoje dabar tiek visko pasileidinėja, kad jei nestabdytų, po 4 metų mes galėtume pusę tiek elektros, kiek suvartojame, eksportuoti, ir vis tiek viską pasidengtume.
Xdmin 2022-08-19 10:57
Cia ir problema, kad kai pigu tai nieko neapsimoka daryti - taupyti, taisyti, rusiuoti, perdirbti, investuoti i kazka efektyvesnio - viskas atrodo nepelninga. Sita energijos krize manau gerokai paskatins gyventi bent kazkiek tvariau - zmones rinksis ekonomiskesnius automobilius arba maziau keliaus, o po sios ziemos turetu soktelti bustu renovaciju poreikis. Taip pat ir vasara kai karsta, renovuotas bustas labai didelis pliusas.
Dannas3 2022-08-19 13:06
ok pradekime nuo trecio argumento ar tu tikrai norejai pasakyt, kad Lietuvai geriau nesaugi atomine uz 50 km nuo Vilniaus, nei butu Visagine? facepalm. atsakant i 2 teigini tai vadinama toliaregiska geopolitika, Laivas irgi ne kapeikas kainuoja, bet uz kai kuriuos dalyksu geriau susimoket kurie ateityje atsipirks ne tik vartotojui, bet kaip ir valstybei geopolitiniuose zaidimuose. labai puiku, kad atidare veju parka, super protinga is uk puses. siaures jura vejuota, turbinos suksis nuolatos. nuo cia ir prieisiu prie mano poziurio. Yra toks dalykas kaip geografija ir i ja atsizvelgiant turetu but pasirenkami tinkamiausi energijos isgavimo budai. Nes dabar imant vokietija kaip pavyzdi, sprendimai tokie siaip sau. Uzdarineja atomines, bet prades naudot daugiau anglies. Dar plius girdejau, kaip vokieciai pagrazina statistika neitraukdami labai blogos kokybes anglies, kai reikia po nakties uzkurti saules jegainiu varomas turbinas. Kitas dalykas, galima pakalbeti apie atsinaujinaciu tariama zaluma. pvz, kad planuojama backinti vejo jegaines baterijomis, kas butu visiska katatrofa kobalto maininime. Zaileiji verkia, kad vejo jegaines prazudo daugybe pauksciu. Saules paneles gaminamos is plastiko, kurio neina ir perdirbt, zinant kad saules paneliu gamyboje pirmauja kinija, kurios produkcija yra sudo vertes, paneles netarnauja ilgai. Viska sudejus, gauname, kad grazus norai su ta atsinaujinancia, bet kaip ir daznai buna zmonijos istorijoje, ka nors darant pirma karta, pirmas blynas gaunasi apsviles.
Xdmin 2022-08-19 13:40
Viska sudejus gaunasi, kad norejai kazka grazaus parasyti, bet visiskai nusisnekejai.
Dannas3 2022-08-19 14:09
jeigu nori mane insultint turi pasisntengt labiau, nei kliedesiu kratiniu i kuriuos nuosirdziai gaila laiko atsakinet. Bet aciu kad apsisvietei