[Žinios trumpai] Prancūzija kalta dėl žvėriškų elektros kainų Europoje? Vokietija skelbia, kas vyksta  (9)

Energijos kainos Europoje šoktelėjo iki naujų rekordų, o Prancūzija tuo metu gamina mažiau švarios ir pigios branduolinės energijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Techninės problemos sutrikdė kelių Prancūzijos branduolinių reaktorių darbą, keli kiti buvo sustabdyti priežiūros darbams. Tuo metu sausra apribojo hidroelektrinių darbą. Ir visa tai metu, kai Europa susiduria su didele energijos krize.

„Prancūzijoje veikia tik pusė reaktorių“, – sakė Vokietijos ekonomikos ministerijos valstybės sekretorius Patrickas Graichenas. „Prancūzija perka kitur, net jei elektra brangi“, – sakė jis ir pridūrė, kad Vokietija ir Italija, kurioje daug dujų, siunčia energiją Prancūzijai.

Prancūzijos ir Vokietijos energijos rinkos du trečdalius Vakarų Europos suvartojamos elektros energijos. Lyginamoji Vokietijos bazinės apkrovos kaina pirmadienį pasiekė rekordinę aukštį – 709 eurus  už megavatvalandę ir per pastarąsias dvi savaites išaugo 50 %. Dujų ir elektros kainos yra labai susijusios - dujos (ir mazutas, anglis) deginamos elektrai gaminti.  „Dujų vis dar reikia (elektrai) ir daugiau nei įprasta, nes hidroenergijos ir branduolinės energijos yra labai mažai“, – sakė „Rystad“ analitikas Fabianas Ronningenas.

Išaugusi paklausa augina ir anglies kainą ir šią savaitę ji pasiekė rekordines aukštumas – 332 eurus už toną. Žinoma, visa tai yra susiję ir su išaugusia tarša. Nes Europa nepasirūpino aplinkai draugiškomis branduolinėmis jėgainėmis, kurios gali gaminti pigią elektrą be „Gazprom“ dovanų. Vokietija netgi atsisakė savo branduolinių jėgainių ir daug kas spėlioja, kad tas sprendimas, kaip ir neinformuotų aplinkosauginių organizacijų protestai prieš branduolinę energetiką, neatsirado be „Gazprom“ nagų.

 

Prancūzija vis dar turi atomines elektrines. Tačiau didžioji jų dalis stringa dėl remonto ir techninės priežiūros. Dalis tų darbų tęsiasi nuo 2021 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(45)
(11)
(34)

Komentarai (9)