Klydome beveik 50 metų – pagaliau atskleistas tikrasis stulbinantis moters klitorio nervų galūnėlių skaičius  ()

Klitoryje yra tūkstančiais daugiau prisilietimą aptinkančių nervinių skaidulų, nei buvo manoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nerve, leidžiančiame žmogaus klitoriui patirti malonų prisilietimą, yra tūkstančiais daugiau nervinių skaidulų (nervų galūnėlių) nei buvo manoma – apie 10 000, o ne 8 000. Medicinos mokslininkai tai atrado darydami tai, kas dar niekada nebuvo padaryta: jie tiesiogine prasme suskaičiavo nervų galūnėles.

Anksčiau buvo plačiai pripažinta, kad klitoryje yra apie 8000 nervinių skaidulų, tačiau šio skaičiaus kilmė neaiški, teigia tyrimo vadovas dr. Blairas Petersas, Oregono (JAV) sveikatos ir mokslo universiteto chirurgijos (OHSU) docentas.

„Skaičius 8000 – tai net nebuvo tikras mokslinis darbas“, – sakė jis. Skaičius paimtas iš knygos „Klitoris“ (Warren H. Green, Inc., 1976), kurią parašė gydytojas Dr. Thomas P. Lowry ir jo tuometinė žmona Thea Snyder Lowry. Knygoje autoriai trumpai paminėjo karvių klitorio tyrimą ir išplėtė jo rezultatus žmonėms.

„Tai nebuvo pagrįsta žmonių duomenimis“, – „Live Science“ sakė dr. Rachel Rubin, Džordžtauno universiteto klinikinės urologijos profesoriaus asistentė ir urologė bei seksualinės medicinos specialistė. Iš karvių gauta statistika buvo cituojama daug kartų, nepatikrinus faktų – iki šiol.

Savo tyrimuose Petersas ir jų kolegos ištyrė du klitorio nugarinius nervus, kurie yra tankūs nervinių skaidulų pluoštai, perduodantys jutimo signalus iš klitorio į smegenis. Šie nervai išsidėstę abiejose klitorio pusėse ir perduoda informaciją apie prisilietimą, spaudimą ir skausmą, o kiti nervai atlieka tokias funkcijas kaip raumenų tonusas ir kraujotaka.

 

Atrinktuose nugaros nervuose buvo nuo 4 926 iki 5 543 nervinių skaidulų arba vidutiniškai 5 140 skaidulų. Viename klitoryje yra du nugaros nervai, o tai reiškia apie 10 280 nervinių skaidulų, kurios suteikia jausmą malonumą teikiančiame organe.

Šios išvados, kurios dar nebuvo recenzuotos, buvo pristatytos spalio 27 d. bendrame Šiaurės Amerikos seksualinės medicinos draugijos ir Tarptautinės seksualinės medicinos draugijos moksliniame susitikime.

 

Stebėtina, pasak Peterso, tai, kad visos šios 10 000 skaidulų susijungia į klitorio galvutę – matomą klitorio dalį, esančią toje vietoje, kur susitinka vulvos mažosios lytinės lūpos.

Palyginimui, viduriniame nerve, kuris eina per riešą ir suteikia pojūtį didžiajai plaštakos daliai, yra 18 000 nervinių skaidulų. Palyginus klitorio galvutės paviršiaus plotą su plaštakos paviršiumi, „10 000, palyginti su tais 18 000, tampa šokiruojantis“, - sakė tyrimo autorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(6)
(33)

Komentarai ()