Prastos naujienos kanapių mėgėjams: vartojant per daug, jūsų sėklidės... gali susitraukti  (1)

Valgomosios kanapės gali būti geresnis pasirinkimas nei kanapių rūkymas, tačiau tai taip pat gali turėti neigiamą poveikį jūsų sėklidėms, rodo naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oregono sveikatos ir mokslo universiteto (OHSU) mokslininkai, atlikę pirmąjį tokio pobūdžio tyrimą, nustatė, kad valgomosios kanapės gali turėti panašų neigiamą poveikį kaip ir kanapių rūkymas.

OHSU primatų tyrimų centro komanda devynis mėnesius kasdien rezuso makakoms davė valgomųjų kanapių. Keista, bet bandymai parodė, kad beždžionės, maitintos valgomųjų kanapių produktais, turėjo mažesnį testosterono lygį ir iki 50 procentų sumažėjo jų sėklidžių dydis.

„Deja, neigiamas poveikis dar labiau padidėjo, kai buvo padidinta THC dozė, o tai rodo galimą nuo dozės priklausomą poveikį“, – sakė Jamie Lo, OHSU ginekologijos profesorius ir vyresnysis tyrimo autorius.

Tačiau tyrimo autoriai netruko pabrėžti, kad jų rezultatai yra preliminarūs ir, kad reikia atlikti tolesnius tyrimus, siekiant išsiaiškinti, ar panašus poveikis pasireiškia ir žmonėms.

Nepaisant to, susidomėjimas kanapių poveikiu vaisingumui išaugo kartu su augančiu populiarumu, kai kurioms valstybėms įteisinus jas naudoti medicinoje ir rekreaciniais tikslais.

 

Pavyzdžiui, 2019 m. Nacionalinis sveikatos institutas paskelbė sistemingą tyrimų apžvalgą, kurioje teigiama, kad kanapės gali sumažinti gyvūnų ir žmonių spermatozoidų skaičių bei libido, tačiau taip pat pažymėjo, kad reikia atlikti daugiau tyrimų.

Dar per anksti pasakyti, ar valgant kanapių produktus (guminukus, pyragaičius, sausainius ir kita) žmogaus sėklidės susitrauks, tačiau nemaža tikimybė, atsižvelgiant į temos susidomėjimą, kad tai sužinosime pakankamai greitai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(4)
(6)

Komentarai (1)