Ar COVID-19 gali turėti įtakos vaisingumui? Mokslininkai turi atsakymą  (4)

Paaiškėjo dar viena priežastis, kodėl reikėtų vengti užsikrėsti COVID-19 – šįkart ji susijusi su planais susilaukti kūdikio. Belgijoje atliktas tyrimas rodo, kad simptominė COVID-19 infekcija gali kelis mėnesius bloginti spermos kokybę ir mažinti spermatozoidų skaičių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Fertility and Sterility“ paskelbtame tyrime buvo nagrinėjami 120 neskiepytų vyrų, kurių amžiaus vidurkis – 35 metai, mėginiai. Mėginiai buvo paimti praėjus vidutiniškai 52 dienoms po to, kai jų COVID-19 simptomai išnyko.

Viena gera žinia yra ta, kad tyrėjai spermoje nerado jokių SARS-CoV-2 požymių – o tai rodo, kad per spermą COVID-19 užsikrėsti neįmanoma. Tačiau tai vienintelė gera naujiena.

COVID-19, kaip ir gripo virusas, gali pakenkti spermai. Gripo atveju žalą sukelia aukšta kūno temperatūra. Kaip viskas vyksta susirgus COVID-19, kol kas nėra aišku. Tačiau svarbų vaidmenį galimai atlieka imuninis atsakas.

Praėjus mėnesiui po sirgimo COVID-19, 37 proc. dalyvių spermatozoidų skaičius buvo sumažėjęs, o 60 proc. dalyvių spermatozoidai buvo mažiau judrūs.

Praėjus maždaug vienam-dviem mėnesiams, sumažėjusių spermatozoidų skaičius pasireškė 29 procentams, o sumažėjęs spermatozoidų judrumas nustatytas 37 procentams vyrų.

 

Po dviejų mėnesių spermatozoidų skaičius buvo sumažėjęs tik 6 proc. tirtų vyrų, o sumažėjęs judrumas nustatytas daugiau nei ketvirtadaliui jų. Mokslininkų komanda teigia, kad prireiktų mažiausiai trijų mėnesių, kad situacija vėl normalizuotųsi.

Tačiau mažas tirtų žmonių skaičius ir laiko apribojimai reiškia, kad, norint visapusiškai išsiaiškinti COVID-19 poveikį vaisingumui, reikės atlikti išsamesnius tyrimus.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(6)
(2)

Komentarai (4)