[Žinios trumpai] Šiąnakt danguje - „kruvinasis mėnulis“: NASA skelbia, ką tai reiškia (Video)  ()

„Tas pats reiškinys, dėl kurio mūsų dangus yra mėlynas, o saulėlydžiai raudoni, Mėnulio užtemimo metu mėnuliui suteikia raudoną atspalvį. Tai vadinama Reilėjaus sklaida“: NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad paskutinis šių metų visiškas Mėnulio užtemimas bus matomas lapkričio 8 d.

Paskutinis šių metų visiškas Mėnulio užtemimas įvyks lapkričio 8 d. Mėnulio užtemimas įvyksta, kai Saulė, Žemė ir Mėnulis yra tiesioje linijoje, o Žemė meta šešėlį ant Mėnulio. Pasak Amerikos kosmoso agentūros NASA, kitas visiškas Mėnulio užtemimas įvyks po trijų metų, 2025 m. kovo 14 d. Tačiau daliniai mėnulio užtemimai ir toliau bus pastebimi. 

Agentūra taip pat teigia, kad užtemimo metu Mėnulis patenka į tamsiausią Žemės šešėlio dalį – umbrą. Tuomet jis įgauna rausvą atspalvį. Dėl šio reiškinio Mėnulio užtemimai kartais vadinami „kruvinaisiais mėnuliais“.

NASA rašo: „Tas pats reiškinys, dėl kurio mūsų dangus yra mėlynas, o saulėlydžiai raudoni, Mėnulio užtemimo metu mėnuliui suteikia raudoną atspalvį. Tai vadinama Reilėjaus sklaida. Šviesa sklinda bangomis, o skirtingos šviesos spalvos turi skirtingas fizines savybes. Mėlyna šviesa yra trumpesnio bangos ilgio ir ją lengviau išsklaido Žemės atmosferoje esančios dalelės nei raudona šviesa, turinti ilgiausią bangos ilgį“.

 

 

Priduriama, kad raudona šviesa sklinda tiesiai per atmosferą. Visas dangus apšviečiamas mėlyna šviesa, kai saulė yra virš galvos. Tačiau saulei leidžiantis, raudona šviesa turi nukeliauti didesnį atstumą, kol pasiekia mūsų akiratį.

„Užtemimo metu Mėnulis nusidažo raudonu atspalviu dėl Saulės šviesos lūžimo atmosferoje. Kuo daugiau žemės atmosferoje bus dulkių ar debesų užtemimo metu, tuo Mėnulis bus raudonesnis“, – savo svetainėje rašo NASA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()