Jameso Webbo kosminis teleskopas pirmą kartą tokia raiška užfiksavo artimą nykštukinę galaktiką – mokslininkai nieko panašaus iki šiol nebuvo regėję (Foto)  ()

Wolf-Lundmark-Melotte (WLM) yra nedidelė nykštukinė galaktika, esanti vietinės galaktikų grupės pakraštyje. Vietinė galaktikų grypė yra vadinama galaktikų šeima, kuriai priklauso Paukščių Takas, Andromeda ir daugybė palydovinių, nykštukinių galaktikų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi ši galaktika yra atokiau nuo pagrindinių vietinės grupės narių, dėl to patraukė mokslininkų dėmesį. Naujausioje Jameso Webbo kosminio teleskopo nuotraukoje įamžinta iki šiol geriausios raiškos ir detalumo WLM galaktikos dalis. Palyginimui NASA pateikė vaizdinį, užfiksuotą „Spitzer“ kosminiu teleskopu, į orbitą paleistu dar 2003 metais.

Ir nors infraraudonųjų spindulių spektre kosmoso gelmes fiksavęs „Spitzer“ teleskopas per savo tarnavimo laiką pateikė įspūdingų vaizdų, JWST yra nepalyginamai inovatyvesnis, galingesnis ir geresnis.

Naujausiame NASA pateiktame kadre matoma dalis WLM galaktikos, užfiksuotos „Spitzer“ ir JWST teleskopais. Nuotraukose matyti ir gerokai toliau už WLM esančios galaktikos bei atskiros žvaigždės.

 

Šis vaizdinys skirtas ne tik pasigrožėti rezultatu ir pasididžiuoti JWST galimybėmis – mokslininkams naujai užfiskuoti vaizdai leis tyrinėti žvaigždžių evoliuciją tiek artimoje, tiek ir tolimoje Visatoje, o tokio nykštukinės galaktikos yra tarsi laiko kapsulė, kuriose galima išvysti tai, kas vyko prieš milijardus metų.

„Pagrindinis mokslinis tikslas – atkurti šios galaktikos žvaigždžių formavimosi istoriją. Nedidelės masės žvaigždės gali gyvuoti milijardus metų, o tai reiškia, kad dalis žvaigždžių, kurias šiandien matome WLM, susiformavo ankstyvojoje Visatoje. Nustatydami šių mažos masės žvaigždžių savybes (pavyzdžiui, jų amžių), galime suprasti, kas vyko labai tolimoje praeityje. Tai papildoma ir vertinga informacija tyrinėjant ankstyvąjį galaktikų formavimosi etapą, stebint itin tolimas sistemas, kuriose matome galaktikas tokias, kokios jos buvo pačioje formavimosi pradžioje“, – teigė NASA mokslininkė Kristen McQuinn iš Rutgerso universiteto.

 

Itin aukštos raiškos (17 mln. pikselių) kadrą, kuriame įamžinta WLM nykštukinės galaktikos dalis, galite parsisiųsti ir pamatyti NASA JWST svetainėje.

 

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()