Jokiais būdais nemaišykite! Mokslininkai turi labai blogų žinių, kas rūko paprastas ir elektronines cigaretes  ()

Tabako gaminių, tokių kaip cigaretės, rūkymas sukelia daugybę pavojų sveikatai, pavyzdžiui, plaučių vėžį ir įvairias širdies ligas. Per pastarąjį dešimtmetį elektroninės cigaretės tapo potencialiai saugesnė alternatyva. Tačiau naujausi tyrimai neabejotinai rodo, kad elektroninės cigaretės taip pat kenkia sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komanda, vadovaujama Kalifornijos universitete dirbančio daktaro Matthew Springerio ir finansuojama Kalifornijoje įsikūrusio Nacionalinio sveikatos instituto (NIH), nustatė, kad tiek tabako cigarečių, tiek elektroninių cigarečių rūkaliai susidūrė su padidėjusia kraujagyslių uždegimo ir didesne kraujo krešulių rizika.

Tyrime dalyvavo 120 suaugusiųjų nuo 21 iki 50 metų, iš kurių 42 reguliariai rūkė elektronines cigaretes, 28 rūkė tabako cigaretes ir 50 nevartojo nei vieno, nei kito.

Tyrėjai taip pat palygino rūkančiųjų ir nerūkančiųjų kraujagysles, naudodamiesi ultragarsu, kad išmatuotų kraujagyslių funkciją, ir nustatė, kad tiek tabako cigarečių, tiek elektroninių cigarečių rūkančiųjų kraujagyslės buvo mažiau išsiplėtusios.

Tyrimas atskleidė, kad elektroninių cigarečių rūkalių kraujagyslės tapo pralaidesnės arba nesandarios, lyginant su rūkančiais tabako cigaretes ar visai nerūkančiais.

„Šios išvados rodo, kad naudojant abu produktus kartu, kaip tai daro daugelis žmonių, gali padidėti pavojus sveikatai, palyginti su jų vartojimu atskirai“, – sakė tyrimui vadovavęs daktaras Matthew Springeris.

 

Dauguma tyrime dalyvavusių žmonių naudojo ankstesnius elektroninių cigarečių modelius, o ne šiuo metu populiarius. Tyrime teigiama, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima suprasti skirtingų elektroninių cigarečių modelių poveikį sveikatai.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()