Plačiai naudojamas medikamentas suteikia „naują viltį“ gydant milijonus žmonių: „Tai tikrai daug žadantis alkoholizmo gydymo metodas“  ()

Plačiai anestezijoje naudojamas medikamentas suteikia „naują viltį“ gydant milijonus žmonių, turinčius problemų dėl alkoholio vartojimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis žurnale „American Journal of Psychiatry“ paskelbto tyrimo išvadomis, žmonės, turintys sunkių problemų dėl alkoholio vartojimo, kuriems kartu su psichologine terapija buvo skiriamos ketamino infuzijos, metė gerti ilgesniam laikotarpiui nei tie, kuriems buvo skirtas įprastas gydymas nuo alkoholizmo.

Atkryčio rizika grupėje, kuri buvo gydoma ketaminu ir 6 mėnesių terapija, buvo 2,7 karto mažesnė nei tų, kurie gavo placebą ir alkoholio atsisakymo mokymus, teigia Ekseterio universiteto ir JAV biotechnologijų bendrovės „Awakn Life Sciences“ mokslininkai.

Celia Morgan, Ketamino, skirto alkoholio atkryčio mažinimui (KARE) tyrimo, vadovė apie rezultatus sakė: „Per pastaruosius penkiasdešimt metų neturėjome naujų alkoholizmo gydymo būdų. Mes nustatėme, kad kontroliuojamos mažos ketamino dozės derinamos su terapija gali pasiūlyti naują viltį alkoholikams ir išgelbėti gyvybes“.

Ketaminas plačiai naudojamas skausmui malšinti ir žmonėms užmigdyti chirurginių operacijų metu. Pasaulio sveikatos organizacija nuo 1985 metų jį pavadino „būtiniausiu vaistu“.

Ketaminas gali sukelti haliucinacijas, disociaciją ir suvokimo pokyčius, todėl jis gali gydyti psichikos sveikatos būklę, kuriai būdingas nelankstus elgesys, pavyzdžiui, priklausomybę.

Ekseterio universiteto psichofarmakologijos profesorė Morgan „Business Insider“ sakė, kad šis požiūris yra „radikalus perėjimas nuo įprastų priklausomybės gydymo paslaugų, ypač naudojant vaistus kaip psichologinės terapijos katalizatorių“.

 

Morgan teigė, kad dalyviai gavo tris infuzijas per tris savaites, o ketvirtą savaitę buvo atlikta paskutinė terapija arba edukacinė sesija.

„Tai tikrai daug žadantis alkoholizmo gydymo metodas. Jo poveikis buvo matomas šešis mėnesius po gana trumpos gydymo trukmės“, – sakė ji.

„Tikimės, kad čia, Jungtinėje Karalystėje, per trejus ar penkerius metus tai bus plačiau prieinama“, – sakė ji ir pridūrė, kad komanda ruošiasi šį gydymo metodą prtaikyti tokiose šalyse kaip JAV.

Vis dėlto, Morgan įspėjo, kad gydymas tiks ne visiems, o kitiems gali prireikti papildomų seansų.

„Nors kai kuriems pacientams poveikis yra ilgalaikis, greičiausiai tai nebus „vieną kartą ir atlikta“ gydymas“, – sakė ji. „Ateityje turėsime toliau tirti, kaip gali būti skiriamos stiprinančios sesijos.“

Ekspertai perspėjo, kad norint geriau suprasti galimą ketamino vartojimo alkoholizmo gydymui naudą, reikės atlikti didesnį tyrimą.

 

Londono karališkojo koledžo Afektinių sutrikimų centro direktorius Allanas Youngas, kuris nedalyvavo tyrime, „Business Insider“ sakė, kad yra „didelis poreikis“ naujų alkoholio vartojimo sutrikimų gydymo būdų – į šią sritį buvo mažai investuota.

„Išvados rodo, kad šis metodas gali būti naudingas, o tai nusipelno tolesnio tyrimo“, – sakė jis.

„Norint įrodyti, kad vaistas yra saugus, tyrime turi dalyvauti labai daug žmonių, ir mes turime išsiaiškinti, ar jo poveikis trunka ilgiau nei šešis mėnesius“, – pridūrė jis.

„Šiuo metu nėra jokio pagrindo vartoti ketaminą gydantis nuo alkoholizmo. Tačiau gali būti, kad ateityje tai taps medicininu alkoholizmo gydymo būdu", – sakė jis.

Pasak Morgan, tyrėjų komanda planuoja šiais metais pradėti paskutinius bandymus.

 
 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()