Visą dieną sėdite? Mokslininkai skelbia svarbią žinią - kiek fizinio krūvio reikia, kad tai „kompensuotumėte“  ()

Žinoma, kad ilgalaikis sėdėjimas naudos tikrai neatneš. Kiek reikia mankštintis, kad būtų neutralizuotas neigiamas visos dienos sėdėjimo poveikis sveikatai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimų duomenimis, iki 40 minučių „vidutinio arba didelio intensyvumo fizinio aktyvumo“ kasdien yra tinkamas kiekis, kad atsvertų 10 valandų sėdėjimo vietoje, nors bet koks fizinis krūvis ar net atsistojimas iš dalies padeda.

Tai pagrįsta 2020 m. paskelbtu metaanalizės tyrimu, kuriame išanalizuoti devyni ankstesni tyrimai, iš viso 44 370 žmonių keturiose skirtingose šalyse.

Analizės metu nustatyta, kad mirties rizika tarp sėdimą gyvenimo būdą pasirinkusių asmenų didėjo, kai mažėjo laiko, praleisto užsiimant vidutinio ir didelio intensyvumo fizine veikla, rašo „Science Alert“.

Kitaip tariant, užsiimant gana intensyvia veikla – važinėjimu dviračiu, greitu ėjimu, sodininkyste – galima sumažinti ankstyvesnės mirties riziką iki tokio lygio, koks jis būtų, jei nesėdėtumėte visą dieną.

Nors atliekant tokias metaanalizes, kaip ši, visada reikia sudėtingai sujungti atskirus tyrimus su skirtingais savanoriais, skirtingais laikotarpiais ir skirtingomis sąlygomis, šio konkretaus tyrimo privalumas yra tas, kad buvo remiamasi gana objektyviais dėvimų prietaisų duomenimis, o ne duomenimis, apie kuriuos pranešė patys dalyviai.

Tuo metu tyrimas buvo paskelbtas kartu su Pasaulio sveikatos organizacijos 2020 m. pasaulinėmis fizinio aktyvumo ir sėdimos elgsenos gairėmis, kurias parengė 40 mokslininkų iš šešių žemynų.

„Kaip pabrėžiama šiose gairėse, bet koks fizinis aktyvumas yra svarbus ir bet koks jo kiekis yra geriau nei jokio“, – sakė fizinio aktyvumo ir gyventojų sveikatos tyrėjas Emanuelis Stamatakis iš Sidnėjaus universiteto Australijoje.

 

Fitneso sekimo prietaisais paremti tyrimai iš esmės atitinka 2020 m. PSO rekomendacijas, kuriose rekomenduojama kiekvieną savaitę 150-300 min. vidutinio intensyvumo arba 75-150 min. intensyvaus fizinio aktyvumo, kad būtų užkirstas kelias sėdimo darbo žalai.

Kaip būdai, kuriais žmonės gali būti aktyvesni, siūlomas ėjimas laiptais, užuot važiavimas liftu, žaidimai su vaikais ir naminiais gyvūnais, joga ar šokiai, namų ruoša, vaikščiojimas pėsčiomis ir važinėjimas dviračiu – mokslininkai sako, kad jei negalite iš karto skirti 30-40 minučių, pradėkite nuo mažų žingsnelių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()