Orbanas savo dėvėtu šaliku sukėlė tarptautinį skandalą, skelbiama audringa reakcija – kas ta „Didžioji Vengrija“? (Foto, Video)  ()

Viktoras Orbanas pasirodė su futbolo sirgalio šaliku, kuris sukėlė audringą tarptautinį skandalą – kas taip supykdė Vengrijos kaimynus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas dėvėjo šaliką su „Didžiosios Vengrijos“ žemėlapio, kuriame buvo Ukrainos Užkarpatė ir Rumunijos Transilvanija, atvaizdu. Tokiu šaliku politikas atvyko į susitikimą su futbolininku Balazsu Džujáku, kuris žaidė atsisveikinimo rungtynes ​​su Vengrijos rinktine. Orbanas savo socialiniuose tinkluose paskelbė filmuotą medžiagą iš susitikimo.

Rumunijos užsienio reikalų ministerija perdavė Vengrijos ambasadoriui Bukarešte griežtą nepritarimą ministro pirmininko Viktoro Orbano poelgiui.

 

„Bet kokia revizionistinė apraiška, nesvarbu, kokia ji būtų, yra nepriimtina, prieštaraujanti dabartinei realybei ir Rumunijos bei Vengrijos bendrai prisiimtiems įsipareigojimams kurti dvišalius santykius“, – sakoma diplomatinės agentūros pranešime.

 

Ukrainos užsienio reikalų ministerija antradienį (lapkričio 22 d.) pranešė, kad Ukraina iškvies Vengrijos ambasadorių pareikšti protestą dėl Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano, dėvinčio šaliką, vaizduojantį tam tikrą Ukrainos teritoriją kaip Vengrijos dalį. 

 

„Revizionizmo idėjų propagavimas Vengrijoje neprisideda prie Ukrainos ir Vengrijos santykių plėtros ir neatitinka Europos politikos principų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Ukrainos ministerijos atstovas Olegas Nikolenko.

Jis sakė, kad Ukraina nori atsiprašymo ir paneigimo.

Antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame įraše Orbanas tiesiogiai nenagrinėjo ginčo dėl šaliko.

„Futbolas nėra politika. Nematykite jame dalykų, kurių nėra“, - rašė jis. „Vengrijos rinktinė priklauso visiems vengrams, kad ir kur jie gyventų!

Kas yra „Didžioji Vengrija“?

Sąvoka „Didžioji Vengrija“ reiškia teritorijas, kurios buvo Vengrijos Karalystės dalis, kuri buvo Austrijos-Vengrijos viena iš dalių.

Pagal 1920 m. birželio 4 d. Trianono sutartį šalis neteko Ukrainos Užkarpatės (tuomet atitekusios Čekoslovakijai), Rumunijos Transilvanijos, taip pat dalies Serbijos ir Kroatijos (iš kurių buvo suformuota Jugoslavija), Austrijos, ir Slovakijos.

 

Sutartis buvo pasirašyta tarp pergalingų Pirmojo pasaulinio karo valstybių ir karą pralaimėjusios Vengrijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(11)
(7)

Komentarai ()