Lietuvoje pastebėta reta viešnia - liepsnotoji pelėda  (9)

Liepsnotoji pelėda - pakankamai retas svečias Lietuvoje, tad jos pasirodymai sukelia daug džiaugsmo ornitologams ir visiems kitiems paukščių mylėtojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu liepsnotoji pelėda yra įtraukta į Lietuvos raudonosios knygos sąrašus - tiesa, ne todėl, kad ji mūsų kraštuose nykstanti, o todėl, kad jų pas mus labai mažai - Lietuva yra šiaurės rytinis liepsnuotųjų pelėdų išplitimo arealo pakraštys. Tačiau jų populiacija yra labai sumažėjusi ir įprastiniuose arealo plotuose, todėl jos įtrauktos į Europos laukinės gamtos ir gamtinės aplinkos apsaugos (Berno) konvencijos II priedą. Liepsnotosios pelėdos gyvena sėsliai, laikosi gyvenvietėse, miesteliuose, didesniuose ūkiuose, kuriuose yra senų pastatų, bokštų. Reta viešnia aktyvi tik naktį. Peri kovo - balandžio mėnesį. Minta peliniais graužikais, kai kada gaudo smulkius paukščius, varliagyvius ar vabzdžius. Žiemoja paplitimo areale. Daugiausiai žinių apie Lietuvoje rastas perinčias liepsnotąsias pelėdas yra surinkta iš pietvakarinės Lietuvos dalies. Tačiau jau daug metų buvo gaunami duomenys tik apie šaltomis žiemomis kritusias liepsnotąsias pelėdas, o apie perinčias ilgą laiką negauta jokių naujienų.

,,Praėjusią savaitę gavome elektroninį laišką, kuriame viena Vilkaviškio rajono gyventojų šeima norėjo pasidžiaugti per šalčius sodyboje apsistojusiu paukščiu - pelėda. Gavę laišką mes labai apsidžiaugėme nuotraukoje pamatę liepsnotąją pelėdą, Nedelsiant apie įdomų radinį informavome Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejų ir LOD (Lietuvos ornitologų draugiją). Laukti atsako ilgai nereikėjo. Netrukus sulaukėme entuziastingai nusiteikusios LOD tarybos narės Eglės Pakštytės skambučio, kuri jau artimiausią savaitgalį norėjo atvykti į Suvalkiją ir iškelti rastąjai pelėdai inkilą, kuriame ji galėtų apsigyventi ir perėti. Šiai idėjai sodybos šeimininkai mielai pritarė. Sekmadienį atvyko ornitologai (Eglė Pakštytė, Loreta Maliužinaitė, Antanas Petraška ir Raimondas Karpavičius), kurie atsivežė iš anksto pagamintas inkilo dalis, iš kurių vietoje buvo sutvertas inkilas. Jį iškelti geranoriškai pasisiūlė patys sodybos šeimininkai. Belieka tikėtis ir laukti kad pasiūlytame namelyje apsigyvens ir pradės perėti netikėta, bet labai laukiama viešnia liepsnotoji pelėda” - sakė Vištyčio regioninio parko vyriausias ekologas Vaidas Leonavičius. 

Dėkojame visiems gamtai neabejingiems žmonėms, kurie ne tik patys moka pastebėti, geba džiaugtis gamtos įvairove, bet savo džiaugsmais dalijasi ir su kitais, bei gamtą saugančiomis institucijomis.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos informacija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (9)