Airijos ir Moldovos parlamentarai pripažino Holodomorą Ukrainos žmonių genocidu (Video)  ()

Airijos parlamento aukštieji rūmai ir Moldovos parlamentas pripažino Holodomorą ukrainiečių tautos genocidu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešė Moldovos parlamento spaudos tarnyba ir Ukrainos ambasada Airijoje.

Ukrainos ambasada Airijoje pranešė, kad lapkričio 24 dieną Airijos parlamento aukštieji rūmai priėmė „tikrai istorinį sprendimą“ pripažinti 1932-1933 metų Holodomorą Ukrainoje ukrainiečių tautos genocidu.

„Airija yra viena iš mūsų artimiausių draugių, kuri nebijo vadinti dalykų tikraisiais vardais“, – sakė ambasada.

Pareiškime parlamentarai teigė: „Mes solidarizuojamės su Ukraina, minėdami šį badą, kurį Ukrainos žmonės patyrė dėl sąmoningos totalitarinio stalinistinio režimo politikos, nusinešusios milijonus nekaltų žmonių gyvybių.“

Moldovos parlamentas taip pat priėmė deklaraciją, smerkiančią 1932-1933 metų badą Ukrainoje. Už iniciatyvą balsavo 54 iš 101 parlamento nario.

„Didelio masto politinės represijos prieš Ukrainos valstiečius, dirbtinai sukeliant badą, buvo sovietinio totalitarinio režimo sąmoningai vykdoma teroro priemonė“, – rašoma dokumente.

Deklaracijoje teigiama, kad totalitarinis bolševikinis SSRS režimas yra tiesiogiai atsakingas už tyčinį genocido aktą prieš ukrainiečių tautą, kai, remiantis istoriniais duomenimis, kasdien buvo nužudoma apie 28 000 ukrainiečių.

 

Deputatai taip pat paragino kitų šalių parlamentus ir tarptautines institucijas solidarizuotis su Ukraina ir teisingai įvertinti šią tragediją.

Moldovos parlamente tylos minute pagerbiamos Holodomoro aukos:

Holodomorą genocidu pripažino ir pasmerkė 64 JT valstybės narės, ESBO valstybės narės ir UNESCO.

 

2022 metų balandį Čekijos parlamento žemieji rūmai pripažino XX a. trečiojo dešimtmečio Holodomorą genocidu.

Lapkričio 21 dieną Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino Vokietijos politikus pripažinti Holodomorą ukrainiečių tautos genocidu ir „ištaisyti klaidą, kurią jie padarė anksčiau“, kai atsisakė tai padaryti.

Holodomoras – kaip Stalinas sukėlė siaubingiausią badą Ukrainos istorijoje: žmonės buvo taip išsekę, kad dėjosi nesuvokiami dalykai (Foto, Video)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()