Zigmas Vitkus. Banginių medžioklė Fareruose: žudynės ar prasminga tradicija? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

YoYo 2010-02-04 17:02
NENORMALU! Visų pirma - tai nehumaniška. Žudoma ne todėl, kad reikia, bet todėl, jog smagu. Tą daro vaikai, suaugę ir seni. Daroma viešai, be jokio gailesčio žudomi gyvi padarai ir kokia viso to prasmė? Aš nuoširdžiai nesuprantu kodėl tai yra leidžiama...
Platūs_vandenys 2010-02-04 17:08
Pritariu.
Arns 2010-02-04 17:51
Matyt tuoj prieisime ir prie to, kad žvejyba tinklu bus nusikaltimas.... Tradicija žiauroka, bet ji yra tradicija, mums, lietuviams(bei daug kam kitiem), kurių tradicijos siejasi su žemdirbyste, o ne gyvulininkyste ar žvejyba, panašios į šią šventę ir kelia didelį pasipiktinimą.
Goblinas 2010-02-04 18:01
durnos tradicijos negali būti pateisinamos kaip neatsiejama kultūrinė dalis ir tik visiškas kvailys gali manyti kitaip. kodėl tradicija turi būti toleruojama automatiškai kaip kažkokia VERTYBĖ? ar farerai beprasmiškai nebežudydami banginių prarastų savo identitetą?
Deviltry 2010-02-04 18:06
Nieko blogo čia neįžvelgiu. Kaip straipsny rašė - nelabai kuo skiriasi nuo skerdyklų. Tik skerdyklų žinduoliai visą gyvenimą nė apsisukti negali, o šitie plaukioja laisvai.
kionig 2010-02-04 18:09
Per national geographic pradejo reklamuot nauja laida, kurioje tiriama gyvunu anatomija juos ispjaustant, isimant visas zarnas ir kita - paziurekit
Goblinas 2010-02-04 18:10
ne nu, va čia tai bandos žmogaus požiūris. gal tada visu žvėris suvarykim į gardus ir sistematiškai skerskim, juk taip jau yra daroma, reiškia mano poelgiai yra pateisinami. kas per primityvus mąstymas.
kionig 2010-02-04 18:21
Pilnai galima suvaryt visas karves i garda ir iskerst rankomis, ar dar kaip nors, nes jos gadina ora, todel pasaulinis atsilimas prasidejo, tai ziurek tai pataps tradicija ir dar tuo paciu gera darba padarysim O siaip tai ziaurus ir neitinsingas tas pasaulis, ka ? Teks prisitaikyti, niekur nesidesi su savo rasliavom ir nieko nepakeisi
vitaltrix 2010-02-04 18:23
Skerdyklose skerdžiami žmonių užauginti gyvuliai,kuriems išleidžiamos didelės lėšos.Nuo to kiaulės ar kiti galvijai nenyksta ir jų populiacijai grėsmės nekyla. Tuo tarpu Fareriečiai banginių neaugina ir jų populiacijos palaikymui neišleidžia nė cento.Jie tik juos naikina dėl pramogos,nesusimastydami dėl banginių išlikimo. Jeigu jie banginius prisijaukintų ir augintų fermose kaip gyvulius,tai tada būtų normalu.Bet toks elgesys yra netoleruotinas. Jie elgiasi taip pat kaip amerikonai elgėsi su bizonais,kuriuos šaudė tik dėl pramogos.Lygiai taip pat ir čia daroma. Šito atvejo aš nepateisinu-tai amoralu.
Donny 2010-02-04 18:23
kai žudo kiaules, karves, vištas ir kitus gyvius skerdyklose, tai viskas gražu ir humaniška ir niekam netrukdo? www.meat.org jei ką domina rasit daugiau juk neišmeta tos mėsos niekur, jų tradicija yra pamedžiot, išsidalint ir gi suvalgo. Nebūtina valgyt banginių? Mums taip pat nebūtina valgyt ir kitų gyvūnų. valgom daržoves tada visi ir nieko žudyt nereiks. bet kažkodėl taip nėra. Ir dar. Ar japonų/norvegų kurie legaliai medžioja kitus banginius, kuriuos nudobiant irgi prireikia daug laiko yra laimingesni nei tie kuriuos žudo fareruose prie kranto? Bet koks žudymas yra žudymas. Kankinimas yra nenorint leist numirt - norint sukelt kuodaugiau skausmo, o čia taip nedaroma, tiesiog toks yra pats geriausias ir išbandytas žudymo procesas. Šis ritualas net nekenkia rūšies išlikimui. taip ir mes lietuviai gyvūnus medžiojam ir tikrai pirmasis tikslas nėra mėsa išlikimui! tradicija, miškas, bendruomenės suvienijimas. pagal tokį principą kaip nusistatyta prieš farerus ir prieš medžiotojus, žvejus susivienyt reiktų. IMHO visada yra dvi pusės ir reikia diskutuot, o ne rėkt "kaip čia baisu kaip čia baisu" net nematant savo daržo kas kaip vyksta. NIEKADA nebus vienos tiesos. Pagrindinis mano klausimas būtų kitai diskusijai, kuo skiriasi banginio(delfino), šuns, kiaulės ir tarkim žiurkės ar dar kito gyvio nužudymas? Pažiūrėkim į šiuos gyvūnus ir mūsų pasirinkimas(gaila/negaila nužudyt) bus skirtingas visiems. Tai priklauso nuo daug dalykų, nuo mūsų pačio požiūrio, šalies kurios piliečiai esame ir t.t.. Kengūras valgo australijoj, šunis - kinijoj, korėjoj.. O indai negalėtų pagalvot apie karvės valgymą. Viskas priklauso kaip į ką pažiūrėsi! Ir jei lietuviui atrodo, kad kitas žudydamas šunis maistui yra antžmogis, lygiai taip pat mes atrodom indui vallgydami jautieną. Kas nubrėžia ribą ir nurodo, kuo skiriasi kiekvieno gyvūno žudymas? Jei galima žudyti vieną, kodėl negalima žudyti kito.. Tai ar tikrai verta smerkti juos dėl šios senos tradicijos, kuri visiems vietiniams yra SAVAIME SUPRANTAMA kaip mums koks kiaulės skerdimas kaime?
YoYo 2010-02-04 18:26
kionig, jeigu visi mastytu kaip tu, siuo poziuriu, tai gyvunai teisiu is vis neturetu Esme ta, jog galima su tuo kovoti. Tam, mazu maziausiai, yra PETA. Arns, o tu savo postais vis labiau mane stebini. Lietuviu zemdirbyste zudo koki nors gyva gyvuli del malonumo? Skirsk nekenkencias, net naudingas tradicijas ir primityvu zudima del malonumo. Sunu pjautynes yra tradicija, juk taip? Tai vyksta daug daug metu, bet tai yra BAISU, lygiai taip pat kaip ir si "tradicija". P.S. As taip pat esu pries medziokle kaip "tradicija", tad tokie argumentai, kad pazvelkim i savo darza, nieko verti
Donny 2010-02-04 18:40
Gerai, tada paaiškink man, kuo medžioklė yra blogiau už gyvūnų žudymą skerdyklose? Taip pat, didžioji dalis žuvies kuri patenka ant mūsų stalo yra sumedžiojama, bet jau pramoniniu būdų. Tai ar pramoninė žvejyba irgi pateisinama, nors tai irgi yra kaip ir medžiojimas? Kalbama apie gyvūnų teises! tai ar gyvūnui išvis yra skirtumas, kaip jį nužudys? Paaiškink skirtumą, , kuo gamtoje augusio gyvūno nušovimas skiriasi nuo fermoje užauginto gyvūno papjovimą fermoje?
kionig 2010-02-04 18:47
Uzteks verkslent ir kiekvieno gailet cia, jau dabar zinome kas darosi su vilkais. Taip pat ir sernu medziokles specialiai dabar organizuoja, buvo straipsnis pasirodes cia.
Edmundas 2010-02-04 19:07
Visa medžioklė yra sadistinių poreikių tenkinimas. Šiais laikais nėra badaujančių, viskas daroma dėl pasilinksminimo. Kažin, jei įsišautų kulką į koją pats medžiotojas, ar būtų linksma..?
MarijonasM 2010-02-04 19:16
Seniau būdavo kanibalų tautelės, gi jos irgi turi savo tradicijas, medžiojimo papročius, iš odos daro drabužius, batus, valgo mėsą, iš kaulų daro papuošalus, namus, va tokių krūvą nusiuntus į Farerus ir draust riboti jų teises į tradicijas.
YoYo 2010-02-04 19:28
O taip. PETA kvailiai? Tai gal organizacijos kovojancios uz zmogaus teises irgi tokie patys? Jie neturi lemiamo balso, bet turi didele itaka sprendimams. Skirsk zudynes del pertekliaus ir del malonumo.
Tadas Cern 2010-02-04 19:50
žmonės žudo vieni kitus, žudo savo vaikus, moteris ir senelius. Tad manęs nestebina, kad žudo ir kitas gyvybės rūšis. O banginis nėra geresnis ar prastesnis už kokią kiaulę kad tai taip sureikšminama.
pinkiss 2010-02-04 19:54
Ziauru taip,bet kai valgot kotleta namuose pagalvokit gerai kaip tas farsas atkeliava iki jusu.O nauda is to kad jie miesa parduod ir suvartoj.Gal sneket kad pasauly maista pilna ir visiems visko uztenk,bet taip niera nes pilna saliu kur zmones badauj ir netur is ko apsirengt ir kad ta pamatyt nereik nei afrikas uztrenk uz langa pasiziuret.
silicon 2010-02-04 20:16
Mūsų protėviai buvo kanibalai, kažkam irgi gal nepatinka tai, kad negalime laikytis tradicijų, rengti kanibalistines šventes mėgaudamiesi nekaltų mergelių dešrelėmis, bet yra ribos ir sveikas protas, kurio straipsnio autoriui neabejotinai trūksta.
Sokantis Debesis 2010-02-04 20:32
-