Kinijoje „nepaprastas istorinis momentas“: verčiamas Xi Jinpingas, studentai iškėlė neregėtus plakatus (Foto)  (1)

Per demonstraciją prestižiniame Pekino Cinghua universitete studentai skandavo „demokratija ir teisinė valstybė, saviraiškos laisvė“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-28 Kinijoje „nepaprastas istorinis momentas“: verčiamas Xi Jinpingas, studentai iškėlė neregėtus plakatus (Foto)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijoje vyksta didžiuliai protestai prieš vyriausybės drakonišką „nulinio koronaviruso“ politiką. Šimtai protestuotojų šalies miestuose protestavo prieš Kinijos prezidento Xi Jinpingo strategiją, o kai kurie iš jų net ragino jį nušalinti.

„Pasitrauk, Xi Jinpingai! Atsitrauk, komunistų partija!“ CNN citavo demonstrantų šūksnius per protestą finansų centre Šanchajuje.

Anot naujienų agentūros AFP, praėjusią savaitę įvykęs gaisras Urumčyje, Kinijos šiaurės vakarų Sindziango regiono sostinėje, sukėlė visuomenės pyktį, daugelis kaltino COVID-19 apribojimus, trukdžiusius gelbėjimo pastangas. Netrukus protestai kilo ir kituose Kinijos miestuose.

Remiantis keletu pranešimų ir vaizdo įrašų, kuriais dalijamasi internete, studentai per demonstraciją prestižiniame Pekino Cinghua universitete skandavo „demokratija ir teisinė valstybė, saviraiškos laisvė“.

Dabar internete plinta nuotrauka iš universiteto miestelio demonstracijos, kurioje matyti, kaip studentai mojuoja baltais popieriaus lapais su matematine lygtimi, o ne šūkiu. Lape – Friedmanno lygtis.

Nathanas Law, kuris yra aktyvistas Honkonge, „Twitter“ pasidalijo nuotrauka: „Studentai iš elitinės mokyklos Cinghua universiteto protestavo pasitelkę Friedmanno lygtį. Neįsivaizduoju, ką ši lygtis reiškia, bet tai nesvarbu. Tai tarimas: jis panašus į „laisvą žmogų“ (Friedmann – free man) – įspūdingas ir kūrybingas būdas išreikšti intelektą. Keletas vartotojų nustebo pamatę tokį demonstravimo būdą. Daugelis tai pavadino „nepaprastu istoriniu momentu Kinijoje“.

 

Astrofizikas Eithanas Siegelis „Forbes“ sakė: „Pirmoji Friedmanno lygtis apibūdina Visatos plėtimosi greičio pokytį laikui bėgant. Jei norite sužinoti, iš kur atsirado Visata ir kur ji krypsta, viskas, ko jums reikia išmatuoti, kaip ji plečiasi šiandien. Ši lygtis leidžia numatyti visa kita!“.

Beveik trejus metus trukę plačiai paplitę bandymai, karantinai ir staigūs uždarymai turėjo įtakos milijonams žmonių. Pažymėtina, kad Kinijoje, kur bet kokia atvira vyriausybės kritika gali užtraukti griežtas bausmes, labai retai žmonės viešai reiškia savo įniršį komunistų partijos lyderiams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(1)
(41)

Komentarai (1)